Американска триизмерна ракета отново не успя да полети към космоса

И вторият опит за изстрелването на ракетата "Теран 1" бе неуспешен. СНИМКА: РОЙТЕРС

Изстрелването на първата ракета, създадена по технологията на триизмерното принтиране, беше отново отложено. Ракетата трябваше да излети от космодрума Кейп Канаверъл в щата Флорида. Отлагането беше заради технически проблеми, но ракетата изгледа в добро състояние, пояснява нейният конструктор, предадоха световните агенции.

Полетът на ракетата "Теран 1", разработена от компанията "Релътивити спейс", трябваше да стартира в часовия интервал 13-16 ч. местно време. Двигателите на ракетата бяха в процес на запалване, когато проблем с автоматичната система принуди фирмата-производител да прекъсне процеса на излитане. Последва нов опит, но изстрелването пак беше отложено заради проблем с налягането във втората степен на ракетата, предаде БТА.

Първи опит за изстрелване на ракетата имаше в сряда, но той беше анулиран в последната минута пак заради технически проблем.

Целта на опита е да покаже, че ракетата може да издържи на налягането при излитане и да се съберат максимално данни за този род ракети, които са по-евтини и по-лесни за произвеждане.

Общо 85 процента от масата на ракетата е създадена по технологията на триизмерното принтиране, а целта е този процент да се увеличи на 95 процента. Компанията-производител казва, че процесът по създаване на ракета продължава 60 дни.

Ракетата "Теран 1" е висока 33,5 метра с диаметър малко над 2 метра. Първата й степен е с 9 двигателя, също създадени чрез триизмерно принтиране. Втората й степен има един двигател. Ракетата използва металокс като гориво - смесица между течен кислород и втечнен природен газ (основно метан). 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене