Гимнастичката Цвети Стоянова сваля 16 кг заради ролята си във филма "Чалга"

Цветелина Стоянова (с черната коса) на премиерата на "Чалга"

Вторник, 7 март 2023 г. Вечерта е журналистическата премиера на новия български филм “Чалга”. Млада дама в елегантна черна рокля приема поздравления за главната роля в продукцията. Повечето от присъстващите са наясно коя е и какво е преживяла 7 години преди това.

Вторник, 14 юни 2016 г. Около обяд на телефон 112 е подаден сигнал, че на тревата зад блок 319 в столичния квартал “Надежда” в безпомощно състояние лежи младо момиче, което е паднало от 6-и етаж.

Медиците пристигат след няколко минути. И виждат тяло, обляно в кръв. Момичето е

в съзнание, но в изключително

тежко състояние

То веднага е откарано в “Пирогов”. Има множество травми, между живота и смъртта е.

Часове по-късно се разбира, че падналата от 6-ия етаж е една от големите ни надежди в художествената гимнастика Цвети Стоянова. 21-годишната тогава спортистка е част от ансамбъла, който е считан за суперфаворит на всички състезания. Две години преди скока тя заедно с останалите 4 момичета от отбора печели световната титла от шампионата в Измир, Турция. Короната в кариерата на всички момичета трябва да бъде предстоящата олимпиада в Рио, Бразилия, няколко месеца по-късно. Но... Стоянова влиза в по-тежка битка - за живота си.

“Бабо, аз паднах”. Това успява да изрече Цвети на баба си Цеца минути, след като е открита в градинката пред блока. Грацията е отгледана именно от възрастната дама. Майката на гимнастичката - 38-годишната Анита, умира след прекаран инсулт, когато дъщеря ѝ е в 3-и клас.

Цвети е от спортно семейство. Таткото Йордан е треньор по бокс. Брат ѝ Найден е бивш национал. Тя също избира спорта. Още като дете започва да тренира. След като губи майка си, другата голяма опора освен баба ѝ е Илияна Раева. Президентът на федерацията по художествена гимнастика я взема под крилото си и заедно с треньорките я гледат като свое дете.

На летището с букети от почитатели след поредната титла
На летището с букети от почитатели след поредната титла

Травмите на Стоянова са основно в гръдния кош и корема. Засегнати са и прешлените на гръбначния стълб. Грацията претърпява няколко животоспасяващи операции - далакът на момичето е изваден. Над 4 часа пък лекарите извършват интервенция на гръбнака ѝ

В шията на Цвети е поставен диск,

за да се стабилизира тази област. Има също така увреждане на белия дроб. Месеци наред състоянието ѝ е все така - без промяна - всеки момент може да се случи най-лошото. Цяла България се обединява и започва да се моли за едно от “златните момичета”.

Едва през август Цвети започва лека-полека да говори. Гимнастичката дори се изправя и прави първите си стъпки, след като месеци наред е била прикована към леглото. Лекарите определят като чудо възстановяването на Стоянова. Според медиците падане от толкова голяма височина в 99% от случаите е пагубно. Затова определят Цвети като истинска късметлийка, която живее втори живот.

Гимнастичката е изписана от “Пирогов” през септември. Прекарва в болница близо 3 месеца. Заминава за Германия, където преминава през тежка рехабилитация.

Два месеца по-късно Цвети се връща към нормалния живот. Излиза с приятели, ходи на театър и кино, разхожда се в паркове и непрестанно се вижда с всички свои любими хора.

“Никога няма да забравя този кошмарен момент. Едно голямо съжалявам на семейството ми”, обърна се тя към всички в края на 2016 г. в социалната мрежа.

След злощастния инцидент Стоянова рядко се появява пред медиите. Основно казва, каквото има, чрез профилите си в социалната мрежа. Именно там разкрива как

за малко не е пометена от автомобил

Цвети решава да пресече на пешеходна пътека. Вижда, че идващият автобус намалява. И хуква по зебрата. В този момент лек автомобил тръгва да изпреварва спрелия автобус по трамвайните релси. По чудо Цвети успява да се спре и да се върне на тротоара.

Цвети (най-вдясно) излиза със съотборничките си за поредното състезание.
Цвети (най-вдясно) излиза със съотборничките си за поредното състезание.

В края на 2021 г. Стоянова получава нов тежък удар от съдбата. Най-близкият човек в живота ѝ умира. Баба Цеца, на която е кръстена бившата гимнастичка, тръгва към отвъдното на 80 години.

“Преди години половината ми сърце си отиде с майка ми, сега и другата половина от него си отиде с теб”, казва емоционално за загубата на баба си Стоянова.

Цвети никога няма да забрави онзи 14 юни, когато полетя от 6-ия етаж. Признавала е, че в началото често си мисли за инцидента.

“Благодаря на Господ, че ми даде право на втори живот”, написа точно 6 г. след скока си Стоянова.

Бившата гимнастичка отскоро тръгна по нов път - на филмова звезда. Въпреки че няма амбиции да става актриса, Цвети приема поканата на Мариан Вълев-Куката, да изиграе една от главните роли в новата му лента “Чалга”. Филмът вече е по кината.

Част от трофеите на гимнастичката, подредени от баба ѝ
Част от трофеите на гимнастичката, подредени от баба ѝ

За да влезе хармонично в ролята си, Цвети сваля цели 16 кг. Героинята ѝ Роза

страда от биполярно разстройство

“Трябваше да тежа 51 кг. Живеех на ябълка на ден, няколко ореха и мед. Да си актриса, е по-трудно, отколкото в спорта”, признава тя.

На снимачната площадка си партнира с доказани имена като Александър Сано, Ники Илиев, Виктор Калев, Любо Нейков, Веселин Плачков, Робин Кафалиев, Тита, Диляна Попова и много други.

“Героинята ми е нещо, което много отчаяно липсва във времената, в които живеем. Липсват такива хора, които да поемат крачка към промяната. В едно - единствено нещо си приличаме с героинята ми и това е, че не харесваме такъв тип момичета. Баба ми Цеца щеше да одобри това, че се снимам във филма “Чалга”. Тя, за съжаление, нямаше възможността да разбере, че ще ми се случи нещо такова. Няма ден, в който да не си мисля за нея. Сънувам я рядко, но идва в най-тежките ми моменти, в които трябва да вземам решения и ми е много трудно”, казва още Цвети.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене