Мишел Йео от "Всичко навсякъде наведнъж" печели "Мис Малайзия" през 1983 г.

Мишел Йео спечели Оскар за главна женска роля във "Всичко навсякъде и наведнъж" Кадър от филма

Суматохата около оскарите поутихна и дойде времето за равносметки. За първи път в своята 95-годишна история американската Академия за кинематографично изкуство и наука присъди наградата си за главна женска роля на азиатка.

Мишел Йео - несбъднатата балерина, жената, която срита голямата екшън звезда на Азия Джеки Чан, момиче на Бонд, бойната любимка на Куентин Тарантино, прие лелеяната статуетка на сцената на театър "Долби" в Лос Анджелис. Наградата беше присъдена на Йео за ролята на Евелин Уанг - китайска имигрантка от първо поколение и собственичка на пералня, около която се върти абсурдната мултивселена на отличения с "Оскар" "Всичко навсякъде наведнъж".

Подобно на героинята си във филма Мишел Йео се превръща в неудържима сила.

Родената в Малайзия Йео вече записа името си в оскаровата история, ставайки първата идентифицирала се като азиатка актриса с номинация за "Оскар" за главна женска роля. Мърл Оберон, която е родена в Индия и е номинирана през 1935 г. за "Тъмният ангел", крие своя произход.

Отличието на Мишел Йео идва 85 години след като Луиз Райнър, бяла актриса, слага "жълто лице", за да играе китайска селянка в "Добрата земя", за което печели "Оскар" за главна женска роля през 1938 г. Двадесет години по-късно японката Мийоши Умеки става първата азиатка с награда на американската киноакадемия за най-добра поддържаща актриса за изпълнението си в драмата "Сайонара" с Марлон Брандо.

Шестдесетгодишната Мишел Йео, която навремето едва ли е мислила, че ще се разхожда по червения килим, днес е една от най-влиятелните и търсени азиатски актриси в Холивуд.

"Тийнейджърите ще се приближат към мен в супермаркета и ще кажат: "Ти си готина! Можем ли да се снимаме с теб? Външно се усмихвам и казвам: "Разбира се! Но вътрешно размахвам юмрук и крещя: "Да! Най-накрая! Аз съм готина!", сподели преди време Мишел Йео за "Лос Анджелис таймс".

Йео никога не е мечтала да бъде холивудска звезда, желанието й е да бъде балерина. Родена в малайзийския град Ипох в заможно семейство, Мишел учи балет в Лондон, когато травма на гръбначния стълб слага край на мечтите й.

Майка й Джанет Йео, която възнамерява да я превърне в знаменитост, я записва на конкурса "Мис Малайзия" през 1983 г. За нейна изненада Мишел получава короната. "Мисля, че съдиите са били слепи", шегува се тя в интервю за "Таун енд кънтри".

Въпреки че не печели "Мис Вселена", Мишел Йео е забелязана и е наета да участва в телевизионна реклама заедно с голямата екшън звезда на Азия и майстор на бойните изкуства Джеки Чан - работа, която поставя началото на бързото й издигане към славата. На въпрос дали Чан (носител на почетен "Оскар") смята, че мястото на жените е в кухнята, Йео отговаря: "Да, той го правеше. Докато не му сритах задните части". Двамата си партнират в хонконгската екшън комедия "Полицейска история 3: Супер ченге", която през 1992 г. бележи завръщането към киното на Мишел след брака и развода й с бизнесмена Диксън Пун.

Съчетавайки танцовите си умения с интензивен тренировъчен режим, през 80-те години на миналия век, преди да се омъжи през 1987 г., Мишел Йео се снима в хонконгски екшън филми като "Да, госпожо", "Кралски воини", "Великолепни воини", "Героичното трио". Тя е сред малкото актьори, които сами правят каскадите си.

Международната слави й носи ролята на момиче на Бонд във филма "Винаги ще утре" (1997), в който Мишел Йео си партнира с Пиърс Броснан като агент 007. Впечатлен от отдадеността и уменията й, Броснан я нарича "женски Джеймс Бонд".

Изпълнението й впечатлява и култовия режисьор Куентин Тарантино, един от най-верните й фенове. Запитан защо не е избрал Мишел Йео за филма си "Убий Бил", Тарантино отговаря: "Кой би повярвал тогава, че Ума Търман може да ти срита задните части?"

И макар екранните битки да й се отдават с лекота, Йео води трудна битка в Холивуд на възрастова и расова основа. В речта си на наградите "Златен глобус", след като спечели приза за най-добра актриса в комедия или мюзикъл, тя сподели, че са били необходими 40 години, преди най-накрая да получи признание като водеща актриса.

"Спомням си, когато за първи път дойдох в Холивуд. Беше като сбъдната мечта, докато не ми заявиха: "Ти си от малцинствата", а аз си помислих: "Не, това не е възможно". Някой тогава ми каза с изненада: "Ти говориш английски!" А аз отвърнах: "Да, полетът дотук беше 13 часа, така че се научих".

След като все пак успява да пробие в Меката на киното, за Мишел Йео следват успешни и ласкаво оценени от критиката роли в продукции като отличения с "Оскар" за най-добър филм "Тигър и дракон", "Мемоарите на една гейша", "Луди богати азиатци". В наши дни, освен във "Всичко навсякъде наведнъж", може да се каже, че Йео е навсякъде - от спиноф на "Стар Трек" до киновселената на "Марвел". Следващата й голяма стъпка е в третия филм от поредицата касоразбивачи "Аватар".

Когато за първи път прочита сценария на "Всичко навсякъде наведнъж", Мишел Йео решава, че това е "независим филм на стероиди". В крайна сметка тя е привлечена от възможността да даде гласност на майките и бабите имигранти, които остават незабелязани. Филмът също така е възможност за нея да се изяви в жанрове - драма, комедия, научна фантастика и фентъзи.

Анализаторите отбелязват, че актрисата е заслужила наградата на американската киноакадемия с изпълнение, което разчита толкова на нейните кунг-фу умения, колкото и на комичните и драматични й заложби.

"Дами, не позволявайте на никого да ви каже, че сте преминали разцвета си", каза 60-годишната Мишел Йео, получавайки статуетката си под бурните аплодисменти на гостите в театър "Долби".

Йео посвети наградата на 84-годишната си майка, която проследи церемонията заедно с членове на семейството, министри и парламентаристи в Куала Лумпур, Малайзия. Джанет Йео не скри сълзите си, когато нейната "малка принцеса" стана първата азиатка с "Оскар" за главна женска роля. Щастливата майка похвали Мишел Йео като "интелигента, трудолюбива и предана" дъщеря, която е накарала родината си да се гордее с нея.

Йео надделя за отличието над Ана де Армас за "Блондинка", Андреа Райзбъро за "Лесли", Мишел Уилямс за "Семейство Фейбълман" и двукратната носителка на "Оскар" Кейт Бланшет, която през голяма част от наградния сезон беше смятана за фаворитка за ролята си в "Тар".

"Номинираните бяха наистина силни, но ние не се съмнявахме. Непрекъснато й повтаряхме, че ще спечели, и че ще застане на сцената със златния човек. Невероятно сме горди. Надяваме се, че тя ще продължи да чупи рекорди и да печели още награди", казаха племенниците й Вики и Келвин Йео.

Присъствалите на специалната прожекция в Куала Лумпур членове на парламента благодариха на Мишел Йео, че е проправила пътя за азиатските и малайзиските жени и я похвалиха като икона на издръжливостта и упоритостта.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене