Розово масло и вино даваме на световни лидери, на Зеленски - орела на хан Аспарух

Често се подаряват реплики на Панагюрското златно съкровище

  •  Всеки е пращал коняк на президента
  •  Гълъб Донев с най-нестандартния подарък - диригентска палка за патриарха
  •  Пращат чиновниците в пенсия с марков часовник

Розово масло, коняк “Евксиняк”, гроздова ракия и реплики на Панагюрското златно съкровище - вероятно много от държавните глави по света свързват с тях България, защото са най-честите подаръци, които получават от нашите премиери.

Какви дарове са си разменяли нашите държавници и световните лидери за последните 3 години, провери “24 часа”. Справката, изготвена от МС, обхваща работата на 4-ма премиери.

Те разполагат със специално перо от бюджета. (Колко са отделяли за представителни разходи премиери, вицепремиери и членовете на политическия им кабинет за посрещането на делегации- виж графиката) От тези средства се правят и подаръци за български министри и висши чиновници при поводи като юбилей и пенсиониране. Често те са и по-любопитните, защото в тях се търси символика, докато тези за чуждите лидери обикновено се избират от протокола на МС, често по предварителна договорка с отсрещната страна и рядко са изненадващи.

Може би най-нетрадиционният дар от български министър-председател за последните 3 години е този, връчен на украинския президент Володимир Зеленски.

За него е изработен орелът на хан Аспарух, поръчката е струвала 450 лв. Историята тук е, че

оригиналът е открит в Украйна. Той е стоял на върха на копието на хана, смятат изследователите.

Подаръкът бе връчен на Зеленски миналата година от Кирил Петков. Като премиер той бе начело на българската делегация в края на април, която отиде в Киев месец след нахлуването на Русия в Украйна.

Няколко дни по-рано в София пък пристигна украинският външен министър Дмитро Кулеба да моли България да помогне с оръжие. На него тогавашният премиер дал бяло вино, гроздова ракия, коняк и плакет глаголица.

От протокола обясняват, че основният принцип при подаръците е да носят български характер- може да е бутилка или селекция от вина, розово масло, албуми със снимки от България и др.

Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски в Киев през април 2022 г.
Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски в Киев през април 2022 г.

Едно от неписаните правила е, че алкохол не се подарява на мюсюлмански държавници. Традиционно по-символични подаръци се дават на западноевропейските лидери, а

в Брюксел изобщо не се носят такива.

По десетилетна традиция още отпреди демокрацията се поръчват копия на ритони, квадриги и други предмети от тракийски съкровища. Често се изработват специални монети или реплики на старинни оръжия.

Например реплика на амфора за 450 лв. от Тракийското златно съкровище е подарил Борисов на президента на Кипър Никос Анастасиадис на 25 февруари 2020 г. Ден по-късно пък е дал икона “Иисус и 12-те апостоли” на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Тя излязла 200 лв.

Министрите на Борисов получили скромни дарове за рождените си дни - по бутилка червено вино за 17,98 лв.

поръчала ги началничката на премиерския кабинет за Красимир Вълчев, Данаил Кирилов и Кирил Ананиев.

През септември оттам пратили розово масло на стойност 161,29 лв. за “представители от посолството на Руската федерация”. А за отпътуването си от България предишният руски посланик Анатолий Макаров (сменен от Елеонора Митрофанова) получил албум “България” и плакет “Министерски съвет” общо за под 140 лева.

3 сувенирни кукли, сребърна бъклица и розово масло занесъл Борисов при откриването на газопровода “Турски поток” през 2020 г., става ясно още от справката, предоставена на “24 часа” от Министерския съвет по Закона за достъп до обществена информация. Тогава експремиерът имаше и лична среща с президента Реджеп Ердоган. Общата стойност на подаръците е 447,30 лв., като най-скъпа е сребърната бъклица - 250 лв.

Бойко Борисов и външният министър на Саудитска Арабия принц Фейсал
Бойко Борисов и външният министър на Саудитска Арабия принц Фейсал

Специално за Българското църковно настоятелство -Цариград, през февруари 2020 г. Борисов поръчва златна монета “Екзарх Антим I”. Купена е от БНБ за 1019,50 лв.

2 броя гроздова ракия, коняк “Евксиняк”, червено и бяло вино е бил подаръкът на Борисов за имения ден на патриарх Неофит.

Дамски часовник за 704,16 лв. дал експремиерът за пенсионирането на един от секретарите си през май 2020 г. Подаряването на часовници за пенсиониране е стара традиция в правителствената администрация.

Такива са и първите дарове на Кирил Петков при встъпването му на “Дондуков” 1 - 5 часовника за общо 3 751,92 лв. за оттеглянето на дългогодишни служители.

Икона на свети Димитър е бил подаръкът за македонския премиер Димитър Ковачевски

при първата му среща с Петков в София през януари 2022 г. Тя е струвала 300 лв.

Пак икона - “Св. Иван Рилски”, е занесъл на културния ни клуб в Битоля.

В Сърбия Петков занесъл тракийска амфора с вино, ритон, розово масло, шал, 2 бр. коняк “Евксиняк”, ритон и 2 кукли. С тях дарил президента Александър Вучич, премиерката Ана Бърнабич и шефа на парламента Ивица Дачич.

Ръчно изработена от вълнена прежда сцена “Рождество Христово” е занесъл на папа Франциск при посещението си във Ватикана, а на държавния секретар на светия отец - кардинал Пиетро Паролин, подарил чипровски килим за 420 лв.

Явно за Петков конякът е президентско питие - пращал е и на Петър Стоянов, и на Румен Радев за рождените им дни.

Сувенир “Панагюрско съкровище”, два бродирани шала, два плакета глаголица, розово масло и 2 бутилки коняк са били пък подаръците на Петков за президента на Азербайджан Илхам Алиев. Експремиерът посети Баку през юли покрай разговорите за доставки на газ оттам за България.

Като служебен премиер Стефан Янев е залагал предимно на албуми, книги и плакети. С ритон пък си е тръгнал от София албанският премиер Еди Рама през юни 2021 г. Копието струва 350 лв.

Стефан Янев даде реплика на златен ритон на албанския премиер Еди Рама при визитата му у нас.
Стефан Янев даде реплика на златен ритон на албанския премиер Еди Рама при визитата му у нас.

И Янев е дарувал Румен Радев с коняк. Пратил за рождения ден на президента още бяло вино и гроздова ракия. Пак в стъкло е бил подаръкът за Димитър Стоянов - гроздова ракия, коняк, бяло и червено вино.

“Евксиняк” за рождения си ден получил и Бойко Рашков, тогава служебен вицепремиер.

За 60-годишния юбилей на началника на отбраната Емил Ефтимов пък бившият служебен премиер избрал кортик за 375 лв. Кортик, но за 600 лв. от него е получил и флотилен адмирал Боян Медникаров.

Гълъб Донев като служебен премиер направи най-нестандартния подарък на патриарх Неофит. Той се срещна с Негово Светейшество броени дни преди да се навършат 10 години от интронизацията му. Тогава Донев подари на патриарха диригентската палка на министъра на културата Найден Тодоров “като символ на симфонията между народ, държава и църква”. Освен че е вдигана на много концерти с участието на певци и музиканти от световната сцена, с тази палка е

дирижиран записът на химна

на България в изпълнение на Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Орлин Горанов,  Роберта и музикантите от Софийската филхармония. За патриарха е имало и коняк и червено вино, сочи справката от МС.

Диригентската палка на маестро Найден Тодоров вече е собственост на патриарх Неофит. Подари му я служебният премиер Гълъб Донев.
Диригентската палка на маестро Найден Тодоров вече е собственост на патриарх Неофит. Подари му я служебният премиер Гълъб Донев.

На унгарския президент Катерин Новак Донев е поднесъл бродиран шал за 120 лв. А на държавните глави на Косово Вьоса Османи-Садриу и на Гърция Катерина Сакаралопулу премиерът дал розово масло. С фиала за 190 лв. пък е дарен президентът на Армения Вахагн Хачатурян.

Младият вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов е уважен от шефа си с така популярния вече коняк “Евксиняк” за имения си ден. Той бе в навечерието на назначаването на втория служебен кабинет “Донев”, когато вървяха спекулации, че именно Пеканов може да е новият министър-председател. “Независимо дали си премиер, или вицепремиер, бъди здрав и пази името си от коментатори, Насе”, обърна се тогава Гълъб Донев към Пеканов.

Официалният плакет на Министерския съвет. Той не се подарява на премиери и президенти. При официални посещения обаче той се дава на представители на чуждата администрация, които пътуват със съответния държавник.
Официалният плакет на Министерския съвет. Той не се подарява на премиери и президенти. При официални посещения обаче той се дава на представители на чуждата администрация, които пътуват със съответния държавник.

Същия престижен коняк са получили от него правосъдният министър Крум Зарков и ексшефът на НС и бивш културен министър Вежди Рашидов за рождените си дни. А за този на служебния военен Димитър Стоянов избрал бяло вино.

325,56 лв. пък струва иконата “Св. св. Кирил и Методий”, която Донев подарил за откриването на учебната година в 61-о ОУ, кръстено на светите братя.

Какво подаряват на българските държавници чуждестранните им гости, пък може да се види в специална експозиция, аранжирана в коридора пред заседателната зала на министрите на “Дондуков 1”.

Тези ятагани и кинжали са подарявани на Иван Костов, докато беше министър-председател.
Тези ятагани и кинжали са подарявани на Иван Костов, докато беше министър-председател.

Тя бе оформена като музей при управлението на Иван Костов, когато сградата на Министерския съвет претърпя основен ремонт.

Висшите държавни служители, каквито са премиерът и министрите, не могат да получават лични подаръци над 200 лв. на година. Това е предвидено в етичен кодекс, който бе написан от бившия министър на администрацията Николай Василев и действа от 2005 г.

Витрина с подаръци, получавани от българските министър-
председатели. Подреждането се прави според вкуса на домакина.
Витрина с подаръци, получавани от българските министър- председатели. Подреждането се прави според вкуса на домакина.

Ограничението не важи за подаръците, които им правят техните близки и членове на семействата им.

Според кодекса всеки подарък, който е получен в служебно качество от висшия държавник,

автоматично става собственост на институцията,

която представлява в момента.

Пак кодексът въвежда и задължението подаръците на премиера да бъдат завеждани в специален регистър.

Разпятие и езически символ като Римската вълчица съжителстват мирно в една от витрините пред залата за правителствени заседания.
Разпятие и езически символ като Римската вълчица съжителстват мирно в една от витрините пред залата за правителствени заседания.

2 пистолета дал йорданският крал на Борисов, най-много посуда за Янев, за Петков сервиз и статуя от Саудитска Арабия

Пистолети, картини, дърворезби и албуми има в т.нар. музей с подаръци за българските премиери от чуждестранни държавни глави. Това описва Министерски съвет след запитване на “24 часа”.

Два пистолета, оценени на 700 лв. (сумата се определя от независими оценители - б. а.), е получил от йорданския крал Абдула II през юни 2020 г. премиерът Бойко Борисов. Маска за 1000 лв. е подаръкът за лидера на ГЕРБ от външния министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд, а от президента на Кипър Никос Анастасиадис - реплика на античен съд за 250 лв.

На 1200 лв. се оценява пано, дадено на Стефан Янев като служебен премиер от посланика на Палестина. От албанския премиер Еди Рама, има статуетка за 160 лв. Везмо в рамка за 200 лв. е оставил в София сръбският вицепремиер Зорана Михайлович, а посланикът на Китай - плакет за 900 лв.

Интересното при Янев е, че се е сдобил с много и различна по вид посуда от чуждестранни държавници. От президента на Португалия Марсело Ребело да Соуса е получил декоративна чиния за 270 лв., от вицепрезидента на Виетнам - пак чиния за 600 лв., от посланика на Япония - чаша, ръчна изработка, за 150 лв. и ветрило за 160 лв.

Със сервиз, оценен на 800 лв., и статуя за още толкова е дарен Кирил Петков от външния министър на Саудитска Арабия - принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд. От македонския премиер Димитър Ковачевски той има плакет за 200 лв., а от сръбския президент Александър Вучич - дърворезба за 1200 лв. Петков е получил и статуя от италианския адвокат Дженаро Фамилиети, оценена на 900 лв. Има и картина от азербайджанският президент Илхам Алиев за 250 лв. и др.

Албум от президента на Армения Вахагн Хачатурян и от посланика на Австрия, копие на битов съд от културата на хетите, сребърна монета от президента на Унгария Каталин Новак са сред подаръците на Гълъб Донев. Паричната стойност все още не е ясна, защото предстои тя да се даде от лицензиран оценител.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене