2024-а: Дантели, перли и пера за бала - роклите между 1500 и 3600 лв.

Дизайнерката Елена Златева показва роклята “Ирис”.

Таксата за висок клас кола - "Тесла", "Мерцедес G" или "Порше", достига 1500 лева за абитуриентската вечер

Вие наред ли сте? 3600 лева за рокля, която ще бъде облечена само за една вечер!

Думите са на родител от Хасково, отишъл в пловдивско ателие, за да купи на дъщеря си тоалет за абитуриентския бал. 45-годишният Неделчо Петров и съпругата му Мария почти онемели при вида на цените.

"За тези пари мога да купя кола на дъщеря си", продължил изуменият баща. След реакцията му от ателието предложили по-бюджетен вариант - 1500 лева.

"Абе, хора, вие подигравате ли се", продължил с въпроси Петров. В това време пристигнали клиенти от София.

"Те са тук с предварителна уговорка и записан час, а вие нямате такъв. Отидете да пиете едно кафе, докато приключим с тях, и после ще продължим с вас", казали шивачките на семейството от Хасково.

"24 часа" откри въпросното ателие, което се намира в квартал "Капана". Там наистина изпълняват всевъзможни поръчки. Роклите вървят между 1500 и 3600 лева.

"Всяка клиентка залага на бляскава и ефектна визия. Момичетата желаят да изглеждат неотразимо

на бала си. А тази година дантелата е предпочитана, тюлът вече не е на мода", обясни дизайнерката Елена Златева. По думите перлите и перата все още са търсени, но част от младите дами избират изчистени и класически рокли без допълнителни детайли по тях.

В ателието шият рокли, които пресъздават марките на прочутия дизайнер Ели Сааб. Негова оригинална рокля обаче струва 10-20 хил. долара. Затова много момичета показват моделите, които са харесали, и Златева ги изпълнява.

Твърди, че така излизало 10 пъти по-евтино на клиентките . Казва, че влага оригинални италиански платове. Тя не крие, че има сериозен скок на цените на материалите.

"Вижте тази рокля, казва се "Черната амазонка". Цялата е в камъни. Знаете ли колко много усилия изисква и колко бавно върви работата по нея, сложна е", допълва дизейнерката. Струва 3600 лева.

На същата цена е и роклята "Ирис", която е бледорозова, а черни ивици я правят вълнообразна.
"Всичко това се прави на ръка", уточнява Елена Златева. И казва, че още от миналото лято са започнали да изпълняват поръчки за тазгодишните балове.  

Роклята “Черната амазонка”, която струва 3600 лв.
Роклята “Черната амазонка”, която струва 3600 лв.

Семейството от Хасково така и не посмяло да се върне във въпросното ателие.

"Мигом се отправихме към Асеновград. Цените там са съвсем други. Дъщеря ми веднага си хареса рокля за 760 лева и я купихме", разказа Петров. Според него неслучайно този град е сочен за Меката на абитуриентските и булчинските рокли. По цялата улица с магазини хора от Южна България идват да пазаруват, дори има опашки.

Както е тръгнало, човек трябва да продаде имот, за да стегне абитуриентка, изплака друг родител, докато дъщеря му си избираше рокля. По негови изчисления балът ще му струва не по-малко от 5-6 хил. лева при най-скромни харчове.

"Дъщеря ми не е претенциозна. Но пари хвърчат за какво ли не. Платихме 20 лева само за това, че ще мине заедно със съучениците си по червен килим. А за прически, обувки, маникюр, чанта и всякакви аксесоари сумата набъбва неимоверно", казва родителят.

С притеснение чул от дъщеря си, че нейни съученички плащали по 6000 лева за рокля.

Според мнозина истерията с абитуриентските балове у нас не съществува другаде.

Константин от Пловдив избира зелен костюм.
Константин от Пловдив избира зелен костюм.
Какво геройство е да завършиш средно образование, че да се пилеят такива пари? Много родители ги нямат и теглят кредити, които ще изплащат, недоумяват хора с по няколко дипломи за висше образование.

"Наши приятели в Солун имаха абитуриент през 2023-а. Случи се да им бъдем на гости точно когато синът им завършваше. Ами в Гърция няма такива празненства, смятат ги за ненужни", разказа пловдивчанин. У нас обаче тържествата стават по-разточителни.

Разбира се, всеки знае джоба си. Съществуват и алтернативни варианти за закупуване на тоалет. Много момичета си поръчвали рокли от китайски сайтове, където цените са около 300 лева.

Може да се набавят и от американски сайтове, но там има уловка - плащаш предварително и нямаш право да върнеш стоката, ако не ти е по мярка. Не са малко и тези, които се насочват към Турция и най-вече към Истанбул, защото в Одрин цените отдавна са надути.

В мегаполиса се предлагали имитации на италиански модели на значително по-ниски цени. Но там трябва да се отиде още през лятото на предходната година, тъй като всичко се разграбвало бързо.  

Дизайнерът Стоян Радичев изпробва рокля на бъдеща абитуриентка.
Дизайнерът Стоян Радичев изпробва рокля на бъдеща абитуриентка.

"Ако е само роклята за бала - с мед да я намажеш. Но трябва и още една за изпращането в самото училище. Тя излиза около 400-500 лева. Утехата е, че момичето после ще я ползва пак", коментира родител.

Отделно се плаща и на фотографи, които правят снимки и видео на празнуващите младежи, а харчовете са между 350 и 500 лева.

"Пикът при нас премина. Изработката на бален тоалет изисква време и индивидуален подход към клиента", коментира пред "24 часа" дизайнерът Стоян Радичев. По думите му т.г. най-предпочитани били

роклите, прилепнали по тялото, в тъмни цветове

"Всички момичета черпим идеи от интернет. Има много групи в социалните мрежи, в които обсъждаме как искаме да изглеждаме, пращаме си снимки на облекла, на грим", разказа 12-класничката от Пловдив Сара Петрова.

Съученичката Рени Христева е приготвила общо 350 лева за прическа - пробна и за самия бал. За грим родителите ще се бръкнат с около 100 лв. без пробния, а за маникюр - 150.

Далеч по-евтино излиза тоалетът за момчетата, при тях няма допълнителни екстри. Около 500 лева струват костюм, риза, вратовръзка, обувки.

"Тази година предпочитаните цветове при тях са в зелено и сиво", обясни Дани Димитрова, собственик на магазин за мъжка мода.

"Прави ми впечатление, че купуват костюм, който искат да носят продължително", коментира Димитрова. Избирали дрехите в присъствието на своите майки или половинки.

Към разноските трябва да се прибави и наемът за автомобил от вкъщи до мястото на празненството. Таксата за висок клас кола като "Тесла", "Мерцедес G" или "Порше" достига 1500 лева.

Справка на "24 часа" установи, че масово заведенията и ресторантите в Пловдив в дните около 24 май вече са резервирани. Там всеки се простира според чергата си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене