Таря Турунен
Хай клуб | 12 Ноември 2009 г. | 2656 показвания | 1 коментар

Дата и място на раждане: 17 август 1977, Китее, Финландия

Рождено име: Таря Соиле Сузана Турунен Кабули

Прякор: Таапе

Височина: 164 см

Партньор: Марсело Кабули

Семеен статус: Омъжена.

Любопитно:

Кратка биография:

Таря показва афинитет към музиката от много малка и затова родителите й я записват на уроци по пиано и флейта. На 15 започва уроци по пеене, а на 18 започва да се занимава академично с оперно пеене.

През 1996 г. нейният съученик Туомас Холопайнен я кани да се присъедини в негов акустичен проект.

От основаването на групата Nightwish до нейното разпадане в първоначалния състав минават осем години. През това време те издават пет албума и правят две успешни световни турнета. На 22 октомври 2005 г. с официално изявление групата обявява, че се отказва от работа с Таря. С много огорчение тя отвръща чрез своя официален сайт, че е очаквала различно отношение и е разочарована, че проблемите не са били обсъдени с нея по друг начин. Като причина за „изгонването" й се посочват прекаленият й материален интерес и промяната й в общата работа.

Докато е вокалистка на Nightwish, Таря не се отказва и от оперното пеене. Дори се записва в музикалния университет в Карлсруе, Германия. През 2006 г. Таря издава албум с коледни песни, подкрепен от голям тур заедно с камерен оркестър и пиано. Започнала е и подготовката за първия й солов албум. Той се казва My Winter Storm, излиза през 2007 г. и се радва на огромен успех. По работата за него съдействие са оказали големи имена в световния музикален бранш. Таря е звезда от по-висок ранг дори в сравнение с най-успешните години на Nightwish. През 2008 г. многобройните й български фенове бяха ощастливени от „София мюзик ентърпрайзис", които доведоха певицата за концерт в България. Успехът му беше повече от показателен, след като визитата се повтори и на следващата година.

През май 2003 г. Таря съобщава, че няколко месеца по-рано се е омъжила тайно за Марсело Кабули, с когото е до днес.


Дискография:

С Nightwish:

Angels Fall First - 1997
Oceanborn - 1998
Wishmaster - 2000
Over the Hills and Far Away - 2001
Century Child - 2002
Once - 2004


Солови проекти:

Henkäys Ikuisuudesta - 2006
My Winter Storm - 2007
What Lies Beneath - 2010

 

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

232, с два по-малко от вчера, са новите случаи на COVID-19 у нас от общо 5393 направени PCR-теста за денонощието, сочат данните на Единния информационен портал. Към момента у нас са потвърдени общо 7877 случая на новия коронавирус, от които 3747 са активните.  178 са излекуваните за последното денонощие, като общият им брой достигна 3841

Шампионът “Лудогорец” е направил оферта на “Левски” на стойност от 600 000 евро за младия нападател Станислав Иванов. Иванов е един от най-конвертируемите играчи на “сините” и е един от вариантите за попълване на бюджета на клуба, който сериозно изтъня в последните месеци. Вече не помагат и акциите на феновете

Най-добрият голмайстор в българското първенство през настоящия век - Мартин Камбуров, ще става баща. 39-годишният нападател очаква първото си дете от приятелката си Гергана. Така за Камбуров предстои изключително значим момент в личния живот през 2020-а. В професионален план стана за 6-и път голмайстор в българския шампионат и продължи уверено да

Талантът на ЦСКА Митко Митков, изглежда, се е разделил с ...
Д-р Василиса Василева, началник на клиничната лаборатория ...
Кирил Ампов - известният певец и композитор, създател на ...
Криминалният сериал “Кости” е от онези класики, които ...
“Сърцето ми е тук” - патриотичният проект, в който читатели ...
Пълен хаос. Така може да се опише случващото се в "Левски" ...
Кризата в "Левски" удари и по половинките на футболистите. ...
Постъпи непрофесионално и безотговорно, ядосан е Любо ...
Анджелина Джоли силно оценява 15-годишната си дъщеря Захара ...
Моят внук Иван днес става на 2 години. Желая му от сърце да ...
От 2018 г. Робърт де Ниро и съпругата му са разделени, като ...
Шави със сигурност ще бъде старши треньор на "Барселона" в ...
Нашествие очаква Марс от планетата Земя. Три страни - САЩ, ...
Екип учени от най-стария университет в Тайланд успешно ...
Актрисата от театър „Българска армия“ Гергана Плетньова ...
Американският писател Стивън Кинг е продал правата върху ...