Инцидент на пътя и 5 долара превръщат Монро в суперзвезда

Монро върху червената драперия в студиото на Кели - една то най-прочутите му фотографии.

Еротика и сексапил на границата на изкуството и вулгарното. Леопардови кожи, пера и скъпо френско бельо, а все по-често и никакво бельо. Изящни женски форми, които разбуждат желанията. И така в продължение на десетилетия...

Някои го осъждат, други го ценят, но никой не остава безразличен. Линията, която разделя пошлото от изтънченото, е тънка и много дами не успяват да запазят баланса си върху нея. Важно е, разбира се, и кой я очертава.

Том Кели, определян за Кръстника на пин-ъпа, умело превежда моделите, които му поверяват голотата си, и ги превръща в произведения на изкуството. Вярно, това му носи добра печалба, но без да търси опората на вулгарното за това.

Нова книга събира актова фотография на Кели за периода от 40-те до 70-те години на ХХ век. Томчето, което се издава от английското бутиково издателство Reel Art Press, съдържа над 250 изображения, като повече от 80% от тях не са публикувани преди.

Знаменитият фотограф, който умира през 1984 г., се счита за човека, който превръща Монро в звезда.

През 1948 г. той прави фотосесия на безработната тогава актриса Норма Джийн.

Пет години по-късно снимката на Норма, на която тя позира чисто гола върху червена драперия в студиото на Кели, става първата корица на “Плейбой”. Кадърът се превръща в една от най-известните голи снимки в историята, а Норма се превръща в Мерилин Монро.

По време на своята кариера фотографът е направил стотици голи снимки на неизвестни модели и стриптийзьорки, но сред красавиците, съблекли се пред обектива му, се нареждат и известни актриси.

С Мерилин съдбата го сблъсква съвсем случайно, когато тя все още е далече от славата. Актрисата претърпява инцидент с колата си по “Сънсет Булевард”. Кели  помага, дава  5 долара за такси, а към тях прибавя и визитката си. Последват няколко фотосесии, преди фотографът да предложи на момичето да позира голо. Решението на Монро се оказва едно от най-перспективните, които тя взема в живота си.

Повдигни веждите и ... полите!

Всеки, който малко или много се е заглеждал в извивките на женското тяло, пресъздадени в pin-up изображенията, знае за Джил Елвгрен - един от най-известните художници на XX век.

Неговите съблазнителни момичета радват окото, показвайки чорапи, а понякога и нещо повече, хванати в ситуации, които ги карат да повдигнат... вежди, а понякога и поли.

Красавиците обаче не са били само плод на въображението на Елвгрен. Той се е развихрял на базата на фотографии на реални жени.

Редица кадри показват сходствата между снимките на дамите и последвалите ги творения на Джил, като се вижда как той леко украсява и акцентира върху някои от чертите най-вече за постигането на комичен ефект.

Красавиците получават тънки талии, впечатляващ бюст и по-дълги крака, а се лишават най-често от сутиените си.

В ерата, когато не е можело да се разчита на фотошоп за прикриването на недостатъците, всичко е било във вещите ръце на художника.

Когато се сравнят кадрите с рисунките ясно се вижда, че позите са запазени, но дамите в pin-up рисунките изглеждат по-добре. Те са по-секси и много по-съблазнителни от своите прототипи.

Никой не се оплаква от резултатите, които и днес събират погледите на мъжете, въпреки че има достатъчно снимки на голи мадами, преминали през обработката на фотошоп. Рin-up-ът носи друг сексапил, по-игрив и по-цветен.

 

 Материалът е на вестник "Труд"

Елвгрен добавя по нещо, за да направи произведението си още по-атрактивно.
Елвгрен добавя по нещо, за да направи произведението си още по-атрактивно.
Художникът се придържа към оригиналната поза.
Художникът се придържа към оригиналната поза.
Рисунките на Джил са подредени до снимките, които са ги вдъхновили.
Рисунките на Джил са подредени до снимките, които са ги вдъхновили.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене