Журналист почина след побой заради критичен пост във фейсбук срещу футболист (Видео)

Журналист от Азербайджан почина след побой, извършен в отговор на негов критичен пост във фейсбук, пише Гардиън.

Расим Алиев е починал в неделя сутринта, след като бил пребит от шестима мъже през нощта в събота срещу неделя.

Преди да почине Алиев е разказал в интервю, че е бил поканен на среща с футболиста, когото е критикувал. Когато пристигнал на мястото на уговорената среща, е бил нападнат от шестимата.

Алиев е критикувал футболиста Явид Хюсеинов, който играе в местния клуб Габала и в националния отбор. Играчът развя турския флаг по време на мач с Кипър от Лига Европа и направи неприличен жест към журналист, който го попитал защо го е направил.

Алиев написа във фейсбук, че не иска някой, който е "толкова неморален" да представлява страната му.

Във видео интервю от болничното му легло след нападението Алиев казва, че играчът и негови роднини са му се обадили няколко пъти, за да говорят с него заради поста в социалната мрежа и накрая го поканили на чай, за да обсъдят въпроса.

Алиев умира няколко часа след интервюто.

Хюсеинов не е коментирал обвиненията. Той е отстранен от клуба му за периода на разследването.

Расим Алиев е работил за Института за свобода и сигурност на репортерите, организация за медиен мониторинг, която бе затворена миналата година, след като офисът й бе атакуван, а основателят й и неин директор Емин Хюсеинов беше преследван от властите. Хюсеинов получи убежище в посолството на Швейцария и напусна страната със самолета на швейцарския външен министър.

Алиев е бил заплашван и е ставал жертва на насилие и преди. Той е бил нападнат от полицай по време на демонстрация. През месец юли той публикува във фейсбук информация, че е бил заплашван чрез социалната мрежа. Колеги на Алиев от закрития вече институт казаха, че Алиев е молил полицията за защита заради заплахи през последните няколко седмици, но молбата му е била отхвърлена.

"Той беше тих герой, един от хората, които са винаги там, когато трябва", казва Емин Мили, опозиционен журналист, който е бил хвърлен в затвора в родината си, а сега живее в Германия, където управлява Meydan - телевизията, направила последното интервю с Алиев.

"Когато всички тези неща се случваха с Института, той остана да работи за тях. Той беше скромен, честен и изключително смел."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене