Изкуствен интелект на Google победи шампиона по Го в първата от пет игри
24 часа | 10 Март 2016 г. | 85 показвания | 0 коментара

В знакова битка между човек и изкуствен интелект световният шампион по играта Го беше победен от опонента си компютър, пише BBC News. Програмата AlphaGo на дивизията DeepMind на Google спечели първата от серия игри с Ли Седол в Сеул. През октомври 2015 година AlphaGo победи европейския шампион по Го - постижение, за което се смяташе, че ще бъде възможно след години, съобщава "Фокус".

Компютър е побеждавал световен шампион по шах, но китайската игра Го е значително по-сложна. Кореспондентът на BBC отбелязва, че Ли е имал надмощие през по-голямата част от играта, но в последните 20 минути AlphaGo е надделял. Човекът се е отказал, давайки победата на съперника си.

“Бях много изненадан, тъй като не мислех, че ще загубя играта,” казва Ли. “Грешка, която допуснах в самото начало се отрази на цялата ми игра.”

Играчът на Го е има зад гърба си 18 победи в шампионати, откакто се съзтезава професионално от 12-годишен. Той посочва, че първоначалната стратегия на AlphaGo е била “отлична” и че е бил удивен от един нетрадиционен ход, какъвто човек никога не би изиграл. Въпреки първата си загуба, Ли не съжалява, че е приел предизвикателството. Ще бъдат изиграни общо пет игри, като наградата е 1 милиона долара.

Петдневният двубой е важен тест за постигнатото от инженерите в сферата на изкуствения интелект. Го е 3000-годишна китайска игра, смятана за значително по-сложна от шаха. Най-известната победа на изкуствен интелект на шах е победата на Deep Blue на IBM над гросмайстора Гари Каспаров през 1997 година. Експерти посочват, че Го е напълно различно предизвикателство заради неизчислимия брой възможности. Това означава, че компютърът трябва да може да прояви подобна на човешката “интуиция”, за да победи.

“Играта срещу машина е съвсем различна от тази срещу действителен опонент,” казва Ли за BBC. “Обикновено можеш да усетиш дишането на съперниците си, енергията им. Често взимаш решения в зависимост от физическите реакции на хората, с които играеш. С машина не можеш да направиш това.”

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-тежкото е, че не успяхме да спасим отделни пациенти,но близките им трябва да са  убедени, че за тях е било направено дори невъзможното, казват д-р Ценка Георгиева и д-р Василка Зарчева, които вече 10 месеца са на първа линия при пациентите с COVID в УМБАЛ "Софиямед" Д-р Ценка Георгиева, д-р Василка Зарчева

27,459 милиона лева е бюджетът на федерациите, които получават държавно финансиране от ММС. Спрямо миналата година почти няма промени. В списъка попадат две нови - по колоездене и триатлон, които заради различни скандали бяха със спрени пари. Всъщност става въпрос за съвсем нови структури, които бяха създадени на мястото на старите

Петима са в лютата битка Конгрес избира лидер на ХДС между трима - премиер на провинция, милионер лобист и виден депутат Още един премиер и министър напират за вота през септември За първи път в историята на Германия 1001 депутати, партийни функционери и кметове отвориха в петък лаптопите си, за да се включат във виртуалния конгрес на германския

Руски учени са успели да защитят култура от човешки клетки ...
Съпругът се влюбва в песните на изпълнителя и го прави ...
Броят на 17 разпространени в Европа видове пеперуди е ...
НАСА удължи мисиите си "ИнСайт" на Марс и "Джуно" ("Юнона") ...
Тежка година преживява Майкъл Чорни. Бизнесменът и бивш ...
Актьорът Патрик Демпси, известен с ролята си на ...
Дженерал мотърс (General Motors) представи безпилотен летящ ...
Звездата на „Умирай трудно“ Брус Уилис е бил накаран да ...
84-годишният доктор Радоил Попов от Мездра вади стара ...
На 13 януари 2021 година се навършват 158 години от ...
Учени от САЩ са създали първия в света робот от лед, пише ...
Администрацията на YouTube премахна във вторник последното ...
Бившата звезда на ЦСКА Фернандо Каранга заби нова бразилка. ...
“Февруари” - четвъртата пълнометражна лента на Камен Калев, ...
13 от най-добрите български филми - и комедии, и драми, и ...
Актьорът Захари Бахаров с къдрава кестенява коса, мустаци и ...