Краси Манолов, европейски шампион от 1974 г.: Като юноши играехме пред 40 000 зрители

Красимир Манолов (вляво)

Красимир Манолов бележи победния гол за България на финала на европейското първенство за юноши през 1974 г. в Малмьо, Швеция.

На финала нашите пречупват силния отбор на Югославия с 1:0. Този успех отдавна е в миналото и сега България е много далеч от върха в юношеския футбол. Загубата с 0:10 от Белгия е поредно доказателство за кризата.

Какви са причините? Ето мнението на Манолов.

- Г-н Манолов, юношите на България загубиха катастрофално от Белгия на европейското в Минск, какви са основните причини според вас?

- Първото, което искам да кажа, е, че не бива да се разбива психиката на нашите момчета заради поражението от Белгия. Лесно е да се критикува след такъв резултат. Но аз следя внимателно работата на селекционера Любомир Божанков и мисля, че той е обещаващ специалист. Причините за състоянието на юношеския футбол са много. Основната е, че младите момчета трудно получават шансове за изява в клубовете си.

Когато бяхме на техните години, ние тренирахме с мъжете. Играехме и много повече мачове.

- Как юношите се подготвяха за големия футбол в онези години?

- В "А" група преди мачовете на мъжете играеха юношеските отбори на двата тима. Така трупахме опит и самочувствие. Като юноша на "Локомотив" (Пловдив) се е случвало да играем пред 40 000 зрители преди дербито на мъжете с "Ботев". Хората идваха на стадиона два часа по-рано, за да гледат и юношеския мач.

- Вие от кого сте научили най-много като юноша на "Локо"?

- Имах щастието да се докосна до велик футболист като Христо Бонев. По това време първенството в България беше много силно, имаше страхотни играчи и големи характери.

Нашият триумф на европейското в Швеция не беше случаен. Преди това станахме първи на турнира "Дружба" на социалистическите страни. Това състезание беше изключително силно. На финала срещу СССР в Донецк играхме пред 80 000 зрители и победихме след продължения и дузпи. В редовното време срещата завърши 2:2.

- Сега времената са различни. Може ли младите футболисти на България да се върнат отново в елита на Европа?

- Има много препятствия по този дълъг път. Сега има доста по-добри условия за младите хора да тренират футбол. Но за да успеят, трябва и самите те да го искат много силно. Мотивацията на момчетата да тренират и да справят с трудностите трябва да бъде много по-голяма.

Бългаpия носи купата от европейското първенство в Швеция
Бългаpия носи купата от европейското първенство в Швеция
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене