Как да отслабнем през лятото ефективно?

Навярно мнозина от нас започват да си задават този въпрос с наближаването на лятния сезон. Вариантите обикновено са свързани със стартиране на режим на хранене плюс повишаване на двигателната активност. Нека сега заедно разгледаме някой от най-популярните хранителни режими и упражнения за отслабване.

Кетонната диета е сред една от най-нашумелите последните годините хранителни режими. При този режим се намалява приемът на въглехидрати и се увеличава консумацията на мазнини и протеини - позволени са яйца, месо, сирене, риба, зеленчуци. Тази диета е подобна на Дюкановата, която беше също доста популярна преди години.

Съществуват огромен брой режими на хранене, които целят намаляване на килограмите, някой от тях ефективни, други не толкова - лунна диета (прилага се спрямо фазите на луната и плюсът е, че за ден два може да се отслабне с килограм - два, но не е дългосрочна диета и в дългосрочен план трудно се наблюдават резултати), диета според кръвната група (тук се залага на определени групи храни, които съответсват на кръвната група на човек, подобно на монодиета, в която се разрешават само определени храни), разделно хранене (в което приемът на храна се разделя в конкретни категории и не бива да се смесват, примерно въглехидрати с протеини - картофи с месо и тн.), различни по продължителност детокс диети.

Вероятно всяка от тези диети има какво да предложи на хората, които целят отслабващ ефект. Истината обаче, според нас, е в количеството приемана храна и съотношенията хранене и изгаряне на калориите. Тоест колкото повече се храните, толкова повече трябва да увеличите спортуването. Според нас ключът не е в рязкото ограничаване на дадена храна, например въглехидратна, а в количеството прием на храна, затова е добре да се ръководите от конкретни инструкции за прием на калории. Приемът на калории, разбира се е индивидуален и зависи от редица фактори като пол, ръст, ръзраст, височина, физическа активност. Средният дневен калориен прием е в порядъка на 2,000 ккал/ден. Което е доста относително спрямо факторите, които споменахме, но определено е ориентир.

Ето и малко практични съвети, с които можете да подсилите метаболизма - увеличете приема на вода - минимум 2 л. на ден, увеличете приема на свежи и сурови плодове и зеленчуци, фрешове, консумирайте храна богата на фибри (като сурови ядки, овесени ядки), хапвайте люти чушки, хапвайте на често и по-малко, закусвайте, излизайте повече на слънце, давайте си достатъчно сън, намалете стреса, избягвайте газирани напитки.

Да поговорим за нуждата от двигателна активност. Ефективното намаляване на теглото няма как да не бъде съпроводено от повишаване на физическото натоварване. Чрез практикуване на спорт си осигуряваме възможност да засилим метаболизма и да стопим излишните килограми. Тъжните факти в доклад на Световната здравна организация дават информация, че честа причина за преждевременната смърт е именно обездвижването. Стоенето пред компютъра по 5-6 часа на ден, липсата на спорт през седмицата, увеличават възможността от проблеми със сърцето, гръбначния стълб, главата, раменете, може да доведе до проблеми с психиката, дори преждевременна смърт.

Ето защо е толкова важно е да включим в дневния си режим и системна двигателна активност - тя подобрява циркулацията на кръвта, подобрява мускулната маса, костната система и сухожилията, подобрява кръвооросяването на мозъка, подобрява усвояването на храната.

Вероятно вече сме Ви убедили колко е полезно спортуването, ако изпитвате колебание кой е Вашият спорт, може да започнете с леки йога упражнения, да заложите на плуване всяка седмица, постепенно да увеличите натоварването във фитнес зала например или групови тренировки.

Каквито и стъпки да предприемете е добре да бъдете насочени от лекар - специалист. Препоръчваме Ви една от най-добрите клиники за ефективно отслабване в Банско - ЛъкиФит. Там сте под непрекъснат лекарски контрол, ще работи с Вас лекар-диетолог, ще имате специален изготвен хранителен режим и ще се забавлявате в многобройните планински активности, които се организират в лагера като планински преходи, конна езда, плуване, танци, дихателни практики, гимнастика - водна и земна, и какво ли още не.

Напишете дума/думи за търсене