Агресивна щука на Панчарево
24 часа | 18 Октомври 2019 г. | 801 показвания | 0 коментара

Хищникът е изгладнял в последните дни, налита на всичко, що мърда

Щука ловят рибарите на Панчаревското езеро край София. Зъбатата хищна риба е изгладняла и освирепяла в последните дни. Тя атакува всевъзможни примамки, които се замятат във водата. Ударите са толкова мощни, че понякога могат да вкарат пръчката във водата.

"Внимавайте, щуките са агресивни!", предупреди риболовец пред "България Днес", докато вадеше поредния воден звяр. Най-често се хващат екземпляри с тегло до 3-4 кг. Има и много по-големи, но те са хитри и рядко налапват кукичката.

В последните години популацията на щуката в езерото край Панчарево се увеличи неимоверно. Това се дължи на промяната на водната среда. От чистите някога брегове вече няма и помен, а множество водорасли са превзели водите.

Това са чудесни местообитания за хищника, който атакува плячката си от засада. Във водната растителност щуката намира укрития, от които лесно напада жертвата. В случая това са всякакви други по-дребни видове риба - каракуди, бабушки, уклеи, костури и дори себеподобни. Нерядко щуката разнообразява менюто си с жаби, плъхове и дори дребни птички.

Езерото почти ежедневно е окупирано от софийски рибари, които са заметнали тапи с жива рибка за стръв. Въдиците се хвърлят в близост до водорасли, където вероятността за атака е по-голяма. Едно от най-посещаваните места е в близост до преливника на бента. Подходящо също е под банята, както и в района от устието до ресторант "Лебед".

Чудесна алтернатива е наемането на водно колело или лодка, с които може да се потърсят перспективни и труднодостъпни от брега позиции. Спининговият риболов е успешен. Замята се с плиткогазещи воблери или блесни.

В Панчаревското езеро има и други хищни видове като бяла риба и костур. Някои казват, че по дъното плуват едри сомове, но те на практика са неуловими.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Китайските власти направиха сензационно признание: източникът на COVID-19 не е пазарът на диви животни в Ухан. Това съобщи ръководителят на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Китай Гао Фу цитиран от руското информационно издание "Московский комсомолец". Съвсем неотдавна теорията, зад която китайските служители стояха, бе

Випуск К-19 ще направи 2 в 1 - ще бъде изпратен в края на юни с тържества в дворовете на училищата, тогава ще връчат и дипломите на зрелостниците През последните уикенди на юни и първите две съботи на юли ще се проведат абитуриентските балове на випуск К-19 - завършващите през пандемичната 2020. Абитуриентките ще са с маски в модния за сезона цвят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че САЩ ще отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг, защото Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона, съобщиха осведомителните агенции. Китай наруши обещанията си пред света за гарантиране на автономията на Хонконг

Най-красивата лекоатлетка на планетата Дария Клишина ...
Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на ...
Австралиецът Стивън Амос спечели конкурса на Виктория ...
Изследователи от университета Йейл откриха мястото, където ...
"Честит рожден ден на най-готината Баба и Мама! Обичаме ...
На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката ...
Тенис барбито София Жук захапа шнорхела в опит да ...
Индонезийски министър беше разкритикуван остро заради ...
Австралийската поп звезда Кайли Миноуг записва 15-ия си ...
Боксьорът Благой Найденов гони по религиозни татуировки ...
Бившата съпруга на треньора на „Лацио“ Симоне Индзаги – ...
„Стига сме се делили, трябва да има един силен ЦСКА!” Това ...
Обединение под каквато и да е форма с ЦСКА 1948 ще е ...
Григор Димитров ще се върне на Балканите от Америка ...
Пламен Русев, серийният предприемач, днес отбелязва своя ...
Да премине тази буря, това наказание с коронавируса и ...