Новогодишният музикален фестивал в НДК навършва Христова възраст
Христо Николов | 03 Декември 2019 г. | 72 показвания | 0 коментара

Сред акцентите тази

година са концертно

изпълнение на

“Евгений Онегин” с

Красимира Стоянова и

старозагорската версия

на балета “Дон Кихот”

Kонцертно изпълнение на операта “Евгений Онегин” от Чайковски със световноизвестната българска оперна прима Красимира Стоянова в главната роля, концерт на камерния оркестър на Миланската скала и балетният спектакъл на Старозагорската опера “Дон Кихот” са три от многобройните акценти на тазгодишния Новогодишен музикален фестивал в НДК, който ще се състои за 33-и път.

За откриването му на 15 декември у нас пристига камерният оркестър на прословутия милански оперен театър, формация, която е популярна най-вече с многобройните си турнета по света. В зала 1 на НДК ще звучат познати творби от италиански композитори под заглавие “Италия - музиката е любов”.

Фестивалът през годините се прослави най-вече с това, че успява да привлече световноизвестни изпълнители. На сцената на зала 1 на НДК в рамките на фестивала са гостували Херберт фон Караян, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска и кой ли не още.

Тазгодишният акцент безспорно е концертното изпълнение на “Евгений Онегин” на 21 декември с голямата българска оперна певица Красимира Стоянова в ролята на Татяна.

Стоянова изпълнява тази роля за първи път на сцена през 2011 г. в операта в Амстердам и оттогава е смятана за една от най-добрите съвременни интерпретаторки на Татяна в света. Концертното изпълнение дължим на БНР, чийто симфоничен оркестър и смесен хор под диригентството на Петър Балев ще съпровождат изпълнението.

Концертните версии на “Евгений Онегин” принципно са рядкост, тъй като тази творба на Чайковски е пълна със сложни ансамблови сцени и

изисква много добра

спятост между

многобройните солисти

Организаторите на проявата са се постарали да намерят възможно най-достойните партньори на Стоянова. Като Онегин ще се изяви младият баритон на Софийската опера и балет Атанас Младенов, който изпълнява тази роля често в спектаклите на операта. Ленски ще е младата българска певческа надежда сред тенорите Михаил Михайлов, който напоследък печели конкурс след конкурс. За малката, но много атрактивна роля на княз Гремин е поканен басът Петър Найденов, а Олга ще е Виолета Радомирска.

Най-жизнерадостният

сред класическите

балети - “Дон Кихот”

по музика на Лудвиг Минкус, ще зарадва почитателите на балетното изкуство от столицата, които не са успели да видят досега тази постановка на балета на Старозагорската опера. Премиерата ѝ там беше миналата година.

Cпектакълът е гордост за художествения ръководител на балета в Стара Загора Силвия Томова, която успя да докара за постановчик хореографа на Щаатсопер Берлин Аршак Галумян и неговата асистентка Красина Павлова, която е ученичка на самата Томова.

За спектакъла в НДК на 17 декември също е осигурено присъствие на солисти от Щаатсопер Берлин - примабалерината Яна Саленко и нейният партньор Мариан Валтер.

33-ото издание на Новогодишния музикален фестивал ще отдаде

заслужена почит

на Николай Гяуров

в годината, в която се отбелязват 90 години от рождението му. НДК подготвя серия тематични събития. На 16 декември ще има среща разговор и дискусия с водещ музиковеда Екатерина Дочева и с участието на интересни личности и музиканти, работили с певеца. На 16, 21 и 22 декември в кино “Люмиер Лидл” почитателите на Гяуров могат да чуят и видят видеозаписи с концертни изпълнения на именития певец от сцената на зала 1 на НДК.

През 2019 година се отбелязват и 30 години от смъртта на диригента Херберт фон Караян. Фестивалът ще предложи на своята публика прожекция в кино “Люмиер Лидл” на Първа симфония от Брамс - запис на живо от зала 1 на НДК от гостуването на Караян с Виенската филхармония през 1983 година.

Друг акцент на тазгодишния фестивал е изложбата, която от 14 декември ще посреща посетителите на всекидневния вход на НДК - вход А4.

Изложбата представя

33 вълнуващи мига

от 33-те години

на Новогодишния музикален фестивал, с които организаторите отдават почит на времето, ценностите и традициите, които фестивалът носи, както и на срещата на поколенията, която се случва на сцените на фестивала през годините.

“Важно е фестивали като Новогодишния да се случват, защото по един или друг начин те взимат най-доброто от епохата, в която са създадени, надграждат го и го пренасят във времето. За нас като ръководство на НДК е ключово да съумеем да съхраним тази фестивална култура. Предизвикателството ни днес е как да адаптираме фестивала, така че той да бъде устойчив на днешното време и очакванията на публиката. Ние се опитваме да бъдем част от тази промяна, без да нарушаваме традициите и устоите на изкуството”, каза председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков при представянето на програмата.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

11 хил. организации са регистрирани в Евросъюза, най-много от Белгия и Германия. Има и 65 български - банки, енергодружества, съюзи на производители, борци за ромски права Как бизнесът и властта да хигиенизират отношенията си - това е сред основните въпроси, които изскачат зад любопитната комуникация между “Дондуков” и Русе

Лекарка от Велико Търново от Лигата на достойните българи на в."24 часа" дава доц.Мангъров на Етичната комисия на БЛС заради обвинения за източване на НЗОК и обиди към колеги на първа линия срещу коронавируса. Доцентът, който е основен критик на мерките и действията на НОЩ, в четвъртък отново се изказа критично към случващото се в здравната

Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, от прокуратурата. Това заяви президентът Румен Радев, който излезе пред протестиращите в негова подкрепа под прозорците на "Дондуков" 2. Братя българи, благодаря на всички

"Грехове" е името на новото парче, което Маги Джанаварова ...
Палавата Уанда Нара продължава да радва с разголени летни ...
"Милан" щеше да спечели титлата на Италия, ако Златан ...
Една истинска любов, устояла на всякакви предизвикателства. ...
Четирима талантливи дизайнери бяха отличени в първата ...
Заразеният с COVID-19 Константин Папазов не проявява ...
Първи ден на морето за тази година. По-добре да не ви ...
Изпълнителният директор на инвестиционния фонд "Бъркшър ...
Националът Кирил Десподов показа тяло мечта и зарадва ...
Родителите на американската певица Били Айлиш обмисляли да ...
Рапърът Кание Уест даде знак, че вече не подкрепя ...
Бившият английски национален вратар Дейвид Джеймс се ...
Националната галерия отваря врати за посетители. Това е ...
По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, ...
Светът, който отчаяно се опитва да разреши смъртоносната ...
Дженифър Лопес и Алекс Родригес караха колело с маски през ...