Често допускани грешки при грижа за кожата и как да ги избегнем

Има няколко често допускани грешки в ежедневната грижа за кожата, които могат до доведат до неразположения, или да ни лишат от постигането на желан ефект. В следващите редове ще откриете някои от тях, които да ви помогнат да разберете и отстраните източника на някои дразнения, както и да подобрите цялостната си разкрасителна рутина.

1. Използването на едни и същи продукти през всички сезони

С промяната на климатичните условия, нуждите на кожата също се менят. Важно е да съобразите козметиката си със сезона. През зимата се препоръчват по-дълбоко хидратиращи продукти през деня и регенериращи продукти през нощта. Засилва се нуждата от подхранваща маска поне веднъж седмично, а за почистващи продукти е хубаво да изберете по-кремообразни или такива на маслена основа. За лятото е подходяща дневна козметика с по-висок слънцезащитен фактор и активно хидратиращи продукти за през нощта. Добре е да се използват и по-леки ексфолианти заради силното слънце. Между тези два по-агресивни сезона, кожата има нужда от презареждане, също както организма има нужда от витамини. Есента и пролетта са периодите за освежаване на кожата, и продукти с витамин С, аминокиселини, плодове и анти-оксиданти (като зелен чай) са безкрайно полезни.

2. Неподходящ за възрастта крем

За младата кожа са достатъчни активната хидратация и доброто почистване. Употребата на силно регенериращи, стягащи и анти-ейдж кремове може да доведе до дискомфорт, и дори нежелани резултати. Причината е там, че зрялата кожа има съвсем различни необходимости, продуктите за нея са по-мазни и по-агресивни, и нарушават баланса на младата кожа. Възможно е да се случи и обратното – в зряла възраст да се използва козметика предназначена за млада кожа. Тя няма да задоволи нуждата от хидратация и също така няма да доведе до никакъв резултат. В ArthaBeauty можете да изберете подходящият за вас крем.

3. Пропускане на почистването вечер

Една от най-важните стъпки в грижа за кожата, а всъщност често пропускана. Докато спим през нощта, кожата ни изпълнява важни процеси на активно възстановяване и обновяване. Вечерното лягане с грим и непочистено от натрупаното през деня замърсяване лице, пречи на кожата да диша и да изпълнява регенериращите си процеси, което може да доведе до преждевременно остаряване на кожата, акне и цялостен нездрав вид.

4. Четките за грим не се почистват редовно

Важно е да почиствате редовно четките си за грим, тъй като те улавят множество бактерии в косъмчетата си и ги разнясат по кожата с всяко докосване. Почистването на четките за грим поне веднъж седмично могат да предотвратят много нежелани проблеми, като акне, зачервявания и сърбеж.

5. Твърде много ексфолиране

Трябва да бъдете внимателни при ексфолиация и пилинг на лицето, и да обръщате внимание на препоръчителната честота на употреба в упътването на продукта. Тя е написана неслучайно и то след проведени професионални тестове. Също така, ако използвате два или повече различни видове скрабове, не ги съчетавайте в една седмица – редувайте ги. Обикновено, ексфолиране на лицето се практикува веднъж, най-много два пъти седмично, в зависимост от интензитета на продукта. Прекаленото ексфолиране може да доведе до изтъняване на повърхностния слой на кожата, лишаване на кожата от ценни масла, сухота и дори по-сериозни дразнения.

6. Миене на лицето с гореща вода

Колкото и да е приятно, миенето на лицето с гореща вода е вредно за кожата. То е агресивно към нежната кожа на лицето и може да доведе до появата на капиляри, и други неразположения. Оптималното решение е хладка вода.

7. Споделяне на продуктите с приятели

Това е една от най-често допусканите грешки. На всички ни се е случвало приятелка да ни помоли за спирала, червило или четка за грим. Нещо толкова невинно обаче, може да крие опасности за кожата ви, тъй като е нехигиенично и пренася чужди бактерии по вашата кожа. Всички продукти и инструменти, които имат директен допир с кожата, не бива да се споделят и са предназначени само за индивидуална употреба.

8. Пропускане на балансиращия тоник

След измиване на лицето с почистващ продукт, употребата на тоник е задължителна. Той не само довърша почистването и отпушва порите, но и балансира pH-то на кожата, защитавайки нейните ценни натурални масла.

Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене