Българката Лия на една сцена с Тимбърлейк и Миси Елиът при дипломирането си в ,,Бъркли"

Лайнъл Ричи спонтанно целунал хубавицата, тя мечтае да прави музика и кино и в САЩ, и у нас

Една млада, красива и талантлива българка е на път да сбъдне американската си мечта. На 24 години Лия, чието сценично име е LIYA, има издадени няколко сингъла и миниалбум Past Lives, които вече се радват на успех. Всички тях тя е записала в България. Има десетки изяви на различни сцени и в Америка, и у нас.

При последното си завръщане у нас бе поканена да изнесе концерт пред малка публика в интимна обстановка, организиран от “СоФар” - инициатори на редица такива изяви по целия свят. Лия е била и техен гост и в Бостън, където учи и живее вече над 5 години.

Лия има много изяви както в Америка, така и у нас.
Лия има много изяви както в Америка, така и у нас.

Лия и музиката вървят ръка за ръка още отрано. Чаровницата произлиза от музикално семейство, първото си пиано е наследила от своя дядо, който владеел също и флейта и саксофон. Още от първи клас е в музикална паралелка, а паралелно с това

има много изяви

с детския хор

“Пим-Пам”,

тогава под ръководството на легендарния Борис Карадимчев. Докато е ученичка, свири на пиано, ходи на вокални уроци и теория, а след като завършва гимназия, сбъдва голямата си мечта - да следва музика в САЩ.

Там красивата Лия учи две години класическа музика в Масачузетския университет в Бостън. Занимавала се е предимно с оперно пеене, но и с изучаването на повече общи дисциплини. “Аз учих много философия и ми беше много интересно. Но все пак искам да съм музикант”, убедена е Лия.

Решава да пробва късмета си и кандидатсва в “Бъркли”, където приемните изпити и конкуренцията са жестоки. За да бъде допусната на прослушване, Лия подготвя специално портфолио със свои изпълнения, с което прави впечатление и си осигурява покана за прослушването. За своето изпълнение българката

подготвя песен на

Уитни Хюстън

Била доста притеснена.

“Помня човека, който ме изпитваше, не се бяхме срещали отново чак до края на следването ми и когато го видях, с насълзени очи отидох да му благодаря”, разказва младата певица.

В университета талантливата българка твори музика заедно със своите колеги. Сама пише песните си на пиано или китара, а след това работи с различни продуценти по усъвършенстване на звученето. Г-ца Атанасова разказва, че винаги е искала да научи възможно най-много за музикалната индустрия. Освен “Поп и джаз пеене” и “Композиране” момичето изучава и музикалния бизнес като част от специалността си в “Бъркли”.

Стажува в бостънско

радио

и независим музикален лейбъл, а паралелно с това ходи на клуб по бизнес като част от програмата си в университета. Посещава някои от най-големите лейбъли за музика и офиси на музикални платформи в Америка по време на обиколки, организирани от клуба. Има възможността да разговаря с някои от най-големите шефове в музикалния бизнес и с много успешни композитори, носители на десетки награди “Грами”.

“Посетихме едни от най-големите студиа, в които са записвали изпълнители като Принс, навсякъде имаше плочи на Тейлър Суифт, на Бионсе. Знаеш, че тези хора са били там и сядат и говорят с теб очи в очи”, вълнува се красавицата.

През 2019 г. младата изпълнителка Лия завърши Музикалния колеж ,,Бъркли" в Бостън.
През 2019 г. младата изпълнителка Лия завърши Музикалния колеж ,,Бъркли" в Бостън.

През май миналата година момичето с ангелски глас се дипломира заедно с някои от големите имена на музикалната сцена. От “Бъркли” решават на тази церемония да присъдят

почетни докторски

степени на Джъстин

Тимбърлейк

и Миси Елиът, както и на техния бивш възпитаник Алекс Лакамор, който е продуцент на хитовия американски мюзикъл “Хамилтън”.

Речите им впечатляват българката, особено тази на рапърката Елиът, която разказва за нелекия път към славата, за трудностите, които е срещала като чернокожа жена в Америка.

“Джъстин и Миси се бяха качили на сцената и той се обърна към всеки един от музикантите и се поклони, и ни благодари. Беше наистина много специално”, още се вълнува Лия.

Освен вълнуващата среща с музикалните величия, онова, което трогва момичето, е, че макар да е единствената българка, която се дипломира в своя випуск, на церемонията наред с флаговете на много други националности присъства и този на България.

Две години по-рано, на галавечеря в чест на дипломиращите се тогава, Лия Атанасова пък успява да си размени няколко думи с Лайнъл Ричи, след като е забелязана от неговия мениджър, а за довиждане

получава и целувка

по бузата от

световната звезда

На същото събитие се запознава и с президента на университета - Роджър Браун, за когото чаровницата казва, че е изключително мил човек, който е оставил страхотно впечатление у нея. Там среща и дългогодишния президент на наградите “Грами” Нийл Портнау.

В творчески план в най-скоро време на LIYA ѝ предстои да пусне своя дебютен видеоклип към песента Never Ending Night, която е част от нейния миниалбум. Заснемането му е отнело два дни по близо 10-12 ч. Концепцията измисля сама и разкрива, че ще се превъплъти в два съвсем различни един от друг образа.

Лия пише песни и на български, има вече една такава издадена - “Друга”. Иска ѝ се при следващото прибиране у дома през юни това лято да организира и свой концерт на по-голяма сцена. Не изключва възможността да я сподели и с други изпълнители.

“Аз харесвам много българска музика, да пиша българска музика. Бих си колаборирала с всякакви хора, по всякакви проекти, стига да се създава изкуство”, обяснява възпитаничката на най-престижния музикален университет. Любовта към музиката и желанието да докосва хората с изпълненията си са нещата, които мотивират младото момиче да не се отказва дори когато е трудно.

“Дали ще докосна 5 човека, 5 хиляди или 5 милиона... Ще съм много щастлива, ако мога да докосна 5 милиона и да променя по някакъв начин ежедневието им, дори и за три минути. Моят стремеж е да правя нещо качествено, което да се харесва на хората, и вече оттам нататък каквото става, става”, казва тя.

Вдъхновява се от изпълнители като Джеси Джей, Хоузиър и е била на техни изяви. Иска да види на живо и имена като Бионсе и Лейди Гага, на които е голям фен още от дете. Когато е в публиката, освен че се наслаждава на музиката, също и анализира, гледа как се движат на сцената, какво правят и се чувства, все едно се учи от тях.

“Хората не знаят през какви трудности преминава даден изпълнител, изведнъж виждаш някого по телевизията и си мислиш, че е успех за една нощ, а не виждаш целия труд зад това”, добавя Лия.

Талантливата българка е щастлива от опита, който е придобила в “Бъркли”, и възможностите за ангажименти, които това отваря пред всеки артист. Но трябва да си подготвен да се справиш с тях, добавя тя. Гледа смело към бъдещето и мечтае да се развива и в други креативни аспекти. Има интерес към роля в киното и да се занимава с мода: “Имам вътрешно усещане, обичам да се изразявам с дрехите си, с грима си, с косата си.”

След 5 години живот в САЩ харесва американското мислене за ангажираност с повече от една възможност едновременно. “Харесва ми колаборацията между хора. Просто да се запознаеш с някого и да ти бъде подадена ръка”, обяснява Лия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене