Фамилията Чапкънови - много талант и един обир

Георги Чапкънов е застанал до малкия си син Константин (с дългата коса) по време на откриването на паметника на Радой Ралин.

Най-малкият син на известния скулптор отмъкна 11 хил. лв. от банка, другите му наследници са с артистични поприща

Фамилията Чапкънови е една от най-споменаваните в медиите през последните дни. Ироничното е, че причина не е талантът на скулптора Георги Чапкънов, а най-малкият му син Константин, който вместо да продължи семейния занаят, както правеше от години, обра банка. Отмъкна 11 хил. лв., но така и не се възползва от тях. Очевидно е, че няма богат престъпен опит, защото бързо бе заловен заради елементарните грешки, които допусна. Ограбва банката с чорап на главата, който не само прозира, но и се скъсва, разкривайки лицето му.

Защо? Това е въпросът, който задават хората в интернет. Според най-популярната версия Константин се нуждаел от пари, за да погаси заеми. Тя се потвърждава от думи на проф. Чапкънов. В ефира на Би Ти Ви през 2018 г. той казва: “Коста и снаха ми са перфектни скулптори, но за съжаление, няма работа и общо взето поминуват покрай мен”. Независимо дали има работа, или не,

Константин очевидно

се нуждае от такава,

защото е глава на

семейство

Има съпруга и две деца. Най-големият му син носи името на дядо си - Георги.

Чапкънов е в близки отношения с малкия си наследник. В интервю пред “24 часа” е споменавал, че именно съпругата на Константин - Станислава, се грижи за домакинството и го отменя в кухнята. “Тя освен че е страхотен скулптор, също така готви невероятно. Има усет и нюх. Учудвам ѝ се вече”, казва професорът.

Иронично е и че името на известната фамилия произлиза от думата чапкън, т.е. разбойник и хайдутин. Тя идва от прадядото на скулптора, който бил чорбаджия. Като такъв трябвало да поддържа близки връзки с турците, които винаги били добре дошли в дома му. Веднъж обаче пристигнали на прага, когато прадядото на Чапкънов и синовете му били излезли. Снахите ги нагостили, както си му редът. Турците прекалили с гостроприемството - напили се и посегнали на жените. Прадядото ги заварил, докато били в алкохолно опиянение. Заедно със синовете си им отмъстили, взели златото и по-ценното си имущество и хукнали да се спасяват на север. 

Георги Чапкънов стздава статуята "Света София"
СНИМКИ: АРХИВ "24 ЧАСА"
Георги Чапкънов стздава статуята "Света София" СНИМКИ: АРХИВ "24 ЧАСА"

Доскоро никой не би свързал името Чапкънов с каквото и да било престъпление. Напротив, почти всички с тази фамилия са артисти и хора на изкуството. Най-известният сред тях със сигурност е проф. Георги Чапкънов. Заради таланта си се сдобива с международна слава. Освен че е създател на много релефи, портрети и статуи по цял свят, творбите му са излагани в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана и много други. Не на последно място той е съавтор на актуалния герб на България и създател на прекрасната статуя “Света София”.

Всъщност

Чапкънов е

единственият човек,

на когото великият

италиански

кинорежисьор и

сценарист Федерико

Фелини е позволил

да му направи

портрет

Двамата се срещат, след като професорът приема покана за работа в болонската галерия “Виктория”. Тя била много близко до дома на прочутия италианец. Засекли се случайно на улицата. Чапкънов не се сдържал да не го заговори и да не му покаже някои свои творби. Предложил на Фелини да му направи портрет.

Досега кинаджията бил позирал само веднъж за друг швейцарски художник, който обаче работел много бавно, затова на италианеца му писнало и си тръгнал. Портретът му, чийто автор е Чапкънов, е създаден за три последователни дни, в които Фелини позира по три часа. През това време нито за момент не надникнал какво прави скулпторът. Имал е пълно доверие на Чапа.

Той е оценяван високо и от българските звезди. Правил е портрети за Ставри Калинов, Теодосий Спасов, Антон Дончев, Радой Ралин, Соломон Паси и т.н. Един от най-популярните му е този на Йордан Радичков, с когото били много добри приятели.

Преди повече от година измайстори и малка 30-сантиметрова статуетка на Лили Иванова. Примата сама поискала от Чапкънов да ѝ я направи, като специално му изпратила снимка, която да пресъздаде.

Тримата синове на

скулптора

наследяват

от артистизма му

Най-големият се казва Крум и е режисьор, като работи в рекламно-продуцентския бизнес. Дъщеря му Боряна Маноилова, родена от актрисата Албена Ставрева, тръгва стремглаво по пътя на майка си. Тя завърши НАТФИЗ миналата година, като зад гърба си вече има роли в международни продукции. Участва в сериала “Гомор”, филма “Сутиенът”, в който си партнира с Мики Манойлович, както и в продукцията на Би Би Си Keeping Faith. 

Георги Чапкънов на откриването на паметника на братя Прошек
Георги Чапкънов на откриването на паметника на братя Прошек

Средният син на Чапкънов - Тодор, е кинорежисьор. Талантът му го отвежда до Холивуд, където режисира “Тор: Чукът на боговете”. В портфолиото му ще видите имената на продукциите “Бойка: Непобедимия”, “Дървото на живота” и “Скъпи наследници”. Всъщност още като първокласник разбира, че няма да се занимава със скулптура или живопис.

Чапкънов сложил пред него и пред Константин ваза с ябълки и круши, която малчуганите да нарисуват. Проличало си, че 5-годишният Коста бил много по-концентриран в заниманието. За първия си филм пък Тодор искал да направи сторибордове. На помощ му се притекъл по-малкият му брат, който ги прерисувал, за да могат хората да разберат какво има на тях.

Константин без съмнение е човек на изкуството, идващ от артистично семейство, а като такъв хората очакват от него да има по-особено чувство към красотата, естетиката и моралните норми. Обирът, който извършва, не се вписва в тази представа. Затова и обществената реакция е толкова остра в социалните мрежи и свързва фамилията не само с талант и артистизъм, но и с едно престъпление.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене