Емил Радев: Създаването на роботи хакери и софтуер за фалшиво видео изправя държавите пред нови предизвикателства
24 часа онлайн | 19 Февруари 2020 г. | 35 показвания | 0 коментара

Създават се дронове с маневреността на птици, роботи хакери, софтуер, генериращ фалшиво видео, което да изглежда като истинско. Подобни нови технологии изправят държавите пред трудни морални, политически, и дипломатически решения. Това алармира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по време на размяна на мнения в комисията по правни въпроси.
Той взе участие в обсъждането на предизвикателствата, свързани с
използването на изкуствения интелект за граждански и военни цели.
Българският евродепутат е докладчик в сянка от страна на ЕНП по доклад на тема: „Изкуствен интелект: въпроси, свързани с тълкуването и прилагането на международното право, доколкото ЕС е засегнат, в сферата на употребата за граждански и военни цели и в сферата на държавната власт извън обхвата на наказателното правосъдие“.
„Изкуственият интелект и бързо развиващите се технологии представляват възможност, но са и проблем“, коментира Емил Радев пред своите колеги.
Според него опасността идва от липсата на рестрикции относно обхвата на действията. „Изкуственият интелект не може да остане ограничен, той преминава националните граници и оперира в цял свят, независимо дали става въпрос за финансовите пазари или за военни конфликти“, изтъкна Радев.
Той апелира да се обърне специално внимание на правилата за контрол при употребата на автономно оръжие. „Регулирането на важни правни въпроси, свързани със създаването и използването на полуавтономни и автономни оръжия, разумни оръжия, способни да нанасят значителни вреди, е от особено значение“, предупреди евродепутатът. Той призова да се намери отговор „докъде да се поддържа човешкият контрол върху използването на автономно оръжие и дали забраната на такива системи би довела до военни практически и политически усложнения“, особено за страните, които развиват автономни оръжейни системи.
Основният проблем в регулирането на изкуствения интелект идва от факта, че използването му не е лимитирано от граници. „Много държави използват изкуствения интелект за военни цели и правят значителни инвестиции в развитието на военните му приложения“, поясни Радев.
Пред своите колеги той очерта и световните практики в тази област.
„Преди броени дни Министерството на отбраната на САЩ публикува първата си стратегия за изкуствен интелект. В нея се планира увеличение на системите за изкуствения интелект в армията, така че де се прилагат от прогнозите за потенциални проблеми в самолети и кораби до взимането на решения за действие. Употребата на автономни оръжия не е сред главните акцентите на доклада, но въпреки това се споменават съществуващите военни указания от 2012 г., които изискват хората да имат контрол върху „използването на сила“. Отчетът за стратегията на САЩ се фокусира върху непосредствените приложения, като някои от тях отдавна вече са тема на дебати за етични принципи. Миналата година протести на служители
доведоха до оттеглянето на Google от военния проект Maven. Този проект има за цел да използва Изкуствен интелект за изучаване на видео изображения, които могат да се прилагат за насочване на удари с дронове в конфликтни райони”, припомни Емил Радев.
Той отбеляза още, че през 2017 г. Китай прие План за развитие на
изкуствения интелект, в който се очертава националната политика за
поемане на водеща световна позиция в тази област. „Русия не остава
по-назад, като според съобщенията е поставила цел за интегриране на
изкуствения интелект и роботизирани технологии в 30 на сто от военното оборудване до 2025 г. Франция също публикува своята пътна карта за използването на изкуствен интелект през септември 2019 г.”, посочи българският евродепутат и допълни, че ЕС развива своя регулаторна рамка за изкуствения интелект.
„Резолюция на парламента от есента на 2018 г. настоява държавите-членки и Съветът да работят за започването на международни преговори за правно обвързващ документ за забрана на смъртоносните автономни оръжия. В края на месеца се очаква Европейската комисия да публикува т.нар. Бяла книга за изкуствения интелект”, отчете Радев пред колегите си в правната комисия на ЕП.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заради отпадането на лихвите и неустойките фирми започнали да не си плащат една на друга Поне 3 от текстовете на закона за извънредното положение ще бъдат ремонтирани спешно от депутатите, след като в понеделник “24 часа” разкри, че от недоглеждане е блокиран бизнес за милиони. А много фирми са заплашени от фалити или затваряне. Заради чл

Бранителят Холмар Ейолфсон стартира поредицата от видео включвания с играчи от първия отбор на "Левски", в които футболистите „канят“ феновете в своите домове. От там те ще представят свои любими кътчета, предмети, сувенири и награди. Редом с това ще отговарят на въпроси и ще предизвикат свой съотборник да се включи в поредицата

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи за първата смърт в страната на пациент, диагностициран с коронавирус, предаде агенция БелТА, цитирана от "Интерфакс". На среща с председателя на Съвета на републиката към Националната събрание Наталия Кочанова държавният глава на бившата съветска република отбелязал, че възрастният човек

Фенове от над 30 държави гледаха онлайн първият виртуален ...
Американският рапър Питбул издаде нова песен, придружена с ...
Музикантът Калин Вельов се включи в популярното виртуално ...
Пред нас стои тежко житейско и професионално изпитание, ...
Eдна от водещите китайски компании за смартфони - Xiaomi, ...
Ути Бъчваров се завръща по БНТ с нов сезон на предаването ...
Феноменалната Ан-Катрин Гьотце за пръв път показа своето ...
Третото издание на станалата популярна у нас платформа ...
Карантината не означава, че трябва да загърбите социалните ...
Гаджето на тенис скандалджията Ник Кирьос – Ана Калинская ...
Черният бор, тисът и дъбът са сред дърветата, които ...
Жените-учени са много упорити. Особено когато става въпрос ...
Певецът Дъ Уикенд за четвърти път в кариерата си оглави ...
Новото тенис барби София Жук хвърли в тъч всички свои ...
Екипът на Народния театър покани най-малките да се включат ...
Жонглиране на тоалетна хартия с дупе! Това интернет ...