Глобалното затопляне предизвиква необратимо масово топене на ледовете в Антарктида

Глобалното затопляне води до необратимо масово топене на ледовете в Антарктида и процесът може да бъде забавен единствено чрез намаляване на въглеродните емисии в атмосферата, предава Ройтерс, цитирана от БТА. 

Агенцията цитира мнението на австралийската климатоложка Зоуи Томас от университета в Нов Южен Уелс. Тя участва в научен екип, който наскоро публикува изследване за топенето на ледовете в Антарктида. От направеното проучване станало видно, че в скоро време светът може да загуби по-голямата част от Западната антарктическа ледена покривка, която тръгва от морското дъно и се раздробява на ледени блокове в един по-топъл свят.

По думите на Томас в тази част на Ледения континент е започнал процес на топене, при който след достигането на известен праг, той ще продължи, независимо от усилията ни да го спрем. Учените продължават изследванията си, за да установят времева рамка, през която топенето все още може да бъде обратимо.

Най-горещата температура, регистрирана някога в Антарктида, беше отчетена в местна научноизследователска база на 6 февруари - 18,3 градуса Целзий. Ако се запазят високите температури, ще станем свидетели на екстремно покачване на нивата на моретата. "Този феномен ще предизвика масово преселение на народите от крайбрежните зони" твърди Томас. Единственият изход от създадената ситуация е световните икономики да започнат масово да намаляват въглеродните си емисии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене