Българският Дан Браун е в парламента и пише романи за тамплиерите
Митьо Маринов | 22 Февруари 2020 г. | 100 показвания | 0 коментара

Депутатът Маноил Манев подготвя втората си книга, а голямата му страст е китайското бойно изкуство ушу

История за древна дълго пазена тайна на рицарите тамплиери витае в кулоарите на Народното събрание. Разказът със сюжет като от Дан Браун е събран в първата книга от една бъдеща трилогия, а неин автор е депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Историческият му трилър “Орденът на оръжието” събира 3 разказа - от настоящето, близкото минало и древните времена на кръстоносците.

“Знам, че хората за секунда няма да ми повярват, но

депутат е

най-самотната

професия

в света”, казва Манев. Именно самотата е тази, която го подтиква да хване перото и белия лист или в неговия случай малкия 8-инчов лаптоп, който носи винаги в задния си джоб. Така никога не изпуска момент на вдъхновение и успява да запише всяка своя идея. Започва да пише първия си роман през 2015 г., когато все още е зам. областен управител на Стара Загора. “Това беше най-тежката година за България. Цялата страна беше под вода, а в област Стара Загора бяхме удавили и Гълъбово”, спомня си той.

Зад всички 300 страници на романа стоят стотици прочетени исторически факти и часове разговори с историци като покойния османист проф. Тютюнджиев. 99% от героите са реални лица, не крие депутатът. Причината да пише за тамплиерите е, че

той самият е

рицар на ордена

още от 2006 г.

“Това не е тайна организация или секта. В момента орденът е НПО, която е единствената асоциирана в ЮНЕСКО”, казава Манев. Борбата на съвременните рицари е съхраняване на християнството и запазването на добрите отношения между религиите. “Има 33 хил. деноминации на християните. Целта ни е да се обединяваме”, казва още депутатът и добавя, че Орденът на тамплиерите често дарява за ремонтирането на храмове и църкви.

Написването на книгата за тамплиерите отнема на Манев 3 г. “Имаше един период, в който се бяхме скарали с нея. В един момент просто спря. Сядах пред компютъра и нищо. Ставах или отварях фейсбук. Фейсбук е убиец на книги”, разказва депутатът. Успява да излезе от тази творческа дупка с помощта на приятел, който един ден влиза в дома му с нов офис стол и заявява: “Сега сядаш на него и започваш да пишеш!”.

Днес романът е на път да се публикува и в чужбина. Интерес има от Русия и Китай, а продължението е с готово начало и край. Освен тамплиерството новият роман ще засегне и темата за немюсюлманската армия на Османската империя, която е отнемала стотици български деца. “Чета за корпуса на еничарите, част от действието е свързано с него. Събрал съм страхотни публикации на историци по темата. Оказва се, че много малко знаем за еничарите”, разказва парламентарният Дан Браун.

Манев е родом от Стара Загора, но заради военната служба на баща си расне и в Смолян, където се влюбва в красотата на Родопите. “Баща ми беше един от хората, които строиха магистрала “Хемус” – тунелите “Витиня” и “Топли дол”. От 3-и до 5-и клас

живее във фургон

до “Топли дол”

“Зимата хората го наричаха “Кален дол”. Имаше страшна кал. Децата ни караха на училище в Ботевград с верижна машина”, спомня си депутатът.

Едната част от родословието му води началото си от Тревненския Балкан и село Глутниците, известно с многото си хайдути, а другата част е от Чирпан. “Една чирпанска сватба навремето се е равнявала на Критско въстание”, смее се Манев на бойната си жилка. С годините канализира хайдушкия си корен в китайското бойно изкуство ушу. Още от 14-годишен започва да се занимава с бойни спортове и е един от първите шампиони по ушу у нас. Като студент в Свищов прави свой клуб, където тренира 120 души. Впоследстие става международен съдия с най-висока степен и до днес е единственият българин, носител на V дан по Ушу.

И двете му деца прохождат и израстват в залата и също са влюбени в бойните спортове. Дъщеря му Магдалена завършва туризъм в Москва, където е тренирала и се е състезавала по забиване на ножове. Синът му Симеон пък едва 16-годишен

заминава на

обучение в Шао Лин

за 6 месеца. Там учи бойни изкуства, култура, история и китайски. “Първо беше в университет близо до манастира. Там имаше тежки триразови тренировки. След това живя в манастира месец и половина. Там участва в известния им турнир, който събира хора от цял свят, и той взе сребърен медал”, разказва Манев. Сега Симеон е тръгнал по стъпките на баща си и въпреки че учи право в Пловдив, създава свой клуб, където да преподава бойни изкуства.

Преди да влезе в политиката Маноил Манев е обучил над 1500 бодигардове. Той създава колежа за охранители в Стара Загора и е негов директор 15 г. “Където и да отида, все някой от охраната ме познава. Това е хубаво за мен, обаче не беше за децата ми, като ходеха по дискотеки. Все някой ми се обаждаше”, смее се Манев.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По повод постъпили множество запитвания от медии, Пресцентърът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ предоставя следната информация: На 14.02.2020 г. Комисията е предявила в Софийски градски съд искане за обезпечение на бъдещ иск за отнемане на незаконно придобито имущество срещу

От днес фирмите вече могат да подава документи за държавна помощ по схемата 60/40. Държавата покрива 60% от осигурителния доход на работниците в почти всички икономечести сектори. Документи могат да се подават електронно на адрес: https://www.az.government.bg/pages/izplashtane-na-kompensacii-za-zapazwane-na-zaetostta/ Кой може да се кандидатства

Отменям заповедта за маските до постигане на консенсус в обществото. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Всички мерки, които се предприемат от Щаба и правителството са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани

Третото издание на станалата популярна у нас платформа ...
Карантината не означава, че трябва да загърбите социалните ...
Гаджето на тенис скандалджията Ник Кирьос – Ана Калинская ...
Черният бор, тисът и дъбът са сред дърветата, които ...
Жените-учени са много упорити. Особено когато става въпрос ...
Певецът Дъ Уикенд за четвърти път в кариерата си оглави ...
Новото тенис барби София Жук хвърли в тъч всички свои ...
Екипът на Народния театър покани най-малките да се включат ...
Жонглиране на тоалетна хартия с дупе! Това интернет ...
Специалисти създадоха екзоскелет за глезените, който прави ...
Певецът от ирландската група "Бойзоун" Ронан Кийтинг стана ...
Една от най-добрите приятелки на тенисиста Григор Диимтров ...
Испанският оперен певец Пласидо Доминго е изписан от частна ...
И тук наложиха извънредно положение, но не се спазва ...
Били Айлиш пя седнала на дивана, Елтън Джон свири на ...
Няма Меси, няма Роналдо. Няма даже Мохамед Салах. Има само ...