Коронавирусът забавя новия iPhone

Дали следващият iPhone ще дойде по-късно от обикновено заради коронавирусът? Според посветени в сферата има риск от забавяне на производството на новия смартфон на Apple, чието представяне се очаква да е през есента.

Поради ограниченията за пътуване до Китай, експертите на Apple в момента не са в състояние да работят върху новото поколение iPhone, заявиха бивши служители и експерти на веригата за доставки пред Ройтерс.

През първите месеци на годината, преди началото на производството през лятото, процесите на монтаж на новите модели ще бъдат зададени в Китай при доставчици като Foxconn и ще бъдат изгладени последните грешки, по думите на двама бивши служители на Apple. Въпреки че Apple работи и с други производители като Wistron, въвеждането на нови устройства обикновено се работи във Foxconn, тъй като компанията е най-прогресивната, смятат експертите.

Foxconn, най-големият световен производител на електронни устройства в света, трябваше да забави възобновяването на големите фабрики за iPhone в Шенжен и Джънджоу, насрочено за 10 февруари, след китайската Нова година заради "Ковид -19". Компанията очаква да може да възобнови половината от китайското си производство до края на февруари.

Foxconn обяви в имейл, че компанията спазва всички законови практики за здраве и безопасност на служителите си в своите фабрики, за да защити тяхното благосъстояние, пише Bild.de. "В съответствие с това ние подхождаме с предпазливост към прилагането на нашите планове за производство след почивката на всяко от нашите места в Китай", заяви доставчикът на Apple.

Първоначално от Apple не коментираха доклада. Въпреки това миналата седмица компанията обяви, че първоначално насочените цели за продажби през текущото тримесечие не могат да бъдат постигнати заради епидемията на коронавируса.

Акциите на Apple нараснаха с около 86% през 2019 г., надхвърляйки с 29% ръста на индекса S&P 500. 

Apple спечели повече от 142 млрд. долара от продажбите на iPhone през фискалната 2019 г. Сега компанията ще се опита да стимулира търсенето, като се кани да предложи второ поколение на бюджетния „SE” модел. Стъпката идва на фона на иначе утихващата мотивация сред купувачите да инвестират големи суми в новите смартфони на бранда.

Миналият октомври Nikkei съобщи, че Apple е поискала от своите доставчици да увеличат производството на моделите от серията iPhone 11 с до 8 милиона единици, или с около 10%, под предлог, че търсенето на наскоро пуснатите по онова време версии на флагманския телефон нараства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене