След 55 години “Суматоха” на Радичков се завръща в НАТФИЗ

Докато препълват фейсбук с топли думи и поздравления към миналогодишните абсолвенти на НАТФИЗ, излизащи тези дни за пръв път на професионална сцена в премиерите на театрите по страната, в театралната академия подготвят спектакъла “Суматоха”.

Утре, 28 февруари, с премиера излизат студентите на Ивайло Христов. Те са в трети курс и представлението ще е техният изпит на края на следването им. “Суматоха” на Йордан Радичков е дълбока вода в театралното творчество на големия писател. Неговите разкази предизвиквали вълнения и паника, защото в ранния период на неговото писане литераторите не могли да открият рамките и правилата, в които да поставят героите и действията им. Той самият въобще не вярвал, че прозата му може да се превърне в театър. Но ето, че на 30 март 1967 г. на сцената на Сатиричния театър се играе премиерно “Суматоха” в режисурата на Методи Андонов. Представлението избумтява като сензация в културния живот на страната и повлича след себе си други опити за инсценизация на “нетеатралния” Радичков. Ще спомена актьорищата, които откриват ерата на Йордан Радичков: Константин Коцев (Гоца), Григор Вачков (Араламби), Никола Анастасов (Лило), Георги Парцалев (Гамаша), Петър Пейков (Глигор), Стефан Мавродиев, Георги Попов (циганин), Иван Цветарски (циганин), Васил Попов (Петраки), Иван Обретенов (Шушляка), Димитър Бочев (Зеленото дърво), Стоянка Мутафова (Крокодил). Сензация в този спектакъл е появата на сцената на певицата Йорданка Христова, която изпява песента на Лисицата.

Пиесата и спектакълът предизвикват началото на критическата рецепция на Радичков. По повод на сегашното представление в НАТФИЗ Ивайло Христов разказва история, която обогатява знанието ни за великия писател. През 1965 г. двама студенти от ВИТИЗ в класа на Методи Андонов - Милен Пенев и Стефан Бобадов, сами работят над разкази от току-що публикуваната книга на Радичков “Свирепо настроение”. Те са възхитени и поразени от необикновените герои на писателя и се стремят да ги превърнат в театър. Когато са готови, показват работата си в часа по актьорско майсторство, предизвиквайки възхитата на колегите и преподавателя си. Тогава Методи Андонов кани Радичков да гледа студентите и му доказва, че текстовете му стават за театър. Две години по-късно в Сатирата излиза легендарната премиера на “Суматоха”.

И утре тази пиеса се завръща в НАТФИЗ в представлението на студентите на Ивайло Христов. Сценографията и костюмите са на Марина Янева. Музиката е на Кирил Дончев. Участват: Теодор Кисьов, Ясен Атанасов, Вилиян Гешев, Мартин Димиев, Александър Григоров, Ростислав Дамянов, Ахмет Исмаил, Марио Василев, Радослав Радев, Йоан Попов, Иван Шуманов, Полина Грозданова, Никол Оташлийска, Елена Арабаджиян, Жаклин Даскалова.

Ивайло Христов подчертава, че историята за “Суматоха” му е разказана от Стефан Мавродиев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене