Миляна Велева за отложените надежди на спортистите по света в "Темата на Нова"

Велева е директор "Новини и актуални предавания" в Нова тв, дългогодишен спортен журналист и доктор по спортна журналистика.
СНИМКИ: НОВА ТВ

Коронавирусът блокира световния и българския спорт. Рискът от заразата с него доведе до отмяната на редица спортни събития. Безпрецедентно бяха отложени едни от най-големите спортни форуми, сред които Олимпийските игри и Европейското първенство по футбол. Как държавите, треньорите и спортистите приеха неочакваната промяна в спортния календар? Какви ще са последствията за световният спорт от пандемията и какви са хоризонтите за развитието му? Как ще продължи животът на хиляди спортисти по цял свят? Отговорите ще потърси Миляна Велева - директор "Новини и актуални предавания" в Нова тв. Тя е дългогодишен спортен журналист и доктор по спортна журналистика, отразявал шест олимпиади в кариерата си, а сега прави специален материал - "Отложени надежди", който ще бъде излъчен в "Темата на Нова".

Най-известното и с най-дълга история международно състезание в света – Олимпийските игри – са отлагани само във време на война – през Първата и през Втората световна война, когато отново домакин е бил Япония. За първи път в модерната история на Олимпийски игри те са отменени безпрецедентно заради разпространяващия се вирус COVID-19. Въпреки първоначалното решение на Япония те да бъдат проведени заради огромната инвестиция Канада, Австралия и Съединените щати изразиха страха си за здравето на спортистите, което доведе до решението Олимпиадата да се състои следващото лято.

Противоепидемичните мерки не подминаха и Европейското първенство по футбол, което също е отложено за първи път в историята на турнира. Пред трудното решение да стане „Евро 2021“ бе изправена европейската футболна асоциация УЕФА, която влезе в сложни преговори с ФИФА. Най-големите футболни турнири в Европа са спрени, стадионите останаха празни и не посрещнаха квалификационните мачове за Световното първенство, както и срещите от "Шампионската лига" и "Лига Европа". Като част от голямото европейското футболно семейство бяха отложени и националните първенства. Така срещите от Първенството на България по футбол останаха замразени, сред които дългоочакваните мачове от Първа и Втора професионална лига.

Изпитанието COVID-19 отложи хиляди надежди, които чакат своя спортен миг. Календарът от спортни събития остана празен за феновете, а спортистите се изправиха пред едни от най-сериозните предизвикателства в професионалното си развитие. Как ще се справи спортът с пандемията и какви са надеждите за бъдещето? Отговори на всички тези въпроси зрителите могат да видят веднага след централната емисия новини на Нова тв в неделя в "Темата на Нова".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене