Още един поглед към Втората световна война със “Заговорът срещу Америка” по НВО

Уинона Райдър (вляво) и Зоуи Казан са сестри в екранизацията по романа на Филип Рот.

СНИМКА: НВО БЪЛГАРИЯ

Един по-различен поглед към Втората световна война и включването на САЩ в нея показва новият сериал на НВО “Заговорът срещу Америка”.

Историята в него започва през 1940 г., когато страната е в навечерието на президентски избори, а Хитлер е повел победния си марш в Европа.
Стабилността на двукратния демократичен президент Франклин Рузвелт е оспорена от един политически аутсайдер. Това е Чарлз Линдберг - авиатор, ксенофоб и популист, който печели славата си чрез легендарния си полет през Атлантическия океан 13 години по-рано и е един от най-големите герои за страната си в съзнанието на много американци.

Предизборната надпревара става много по-напрегната за жителите на еврейския анклав на Нюарк, когато Линдберг залага в кампанията си обещанието, че ще задържи Америка извън европейската война, че ще остане неутрален между нацистка Германия и съюзните сили. Той определя американските евреи като подбудители на войната и нелоялни към истинските интереси на Америка. Антисемитизмът и ксенофобията пораждат конфликт у много американци, които започват да се отнасят с подозрение към своите сънародници от еврейски произход, както и еврейските бежанци в Америка.

Това е показано през погледа на едно обикновено семейство с две деца - всеки от тях по свой начин преживява случващото се в страната.
В образа на съпругата е младата актриса Зоуи Казан, която участва и в друг сериал на НВО - “Нюйоркска комбина”. Тук тя е Елизабет, или Бес Левин - проницателна майка и домакиня, която се страхува за бъдещето, докато се опитва да защити семейството си на фона на ескалиращия политически климат.

Морган Спектор (“Престъпна империя” на HBO) е Херман Левин - нейният горд и самоуверен съпруг, който работи като застрахователен агент и се опитва да запази нормалността в семейството си напук на надигащия се у всички страх.

С роля е и звездата Уинона Райдър. Тя е в образа на Евелин Финкел - неомъжената по-голяма сестра на Бес. Актрисата има много личен мотив да се включи в сериала. Истинското име е Уинона Лора Хоровиц. Баща е от еврейски произход. Много от близките му са убити по време на холокоста, така че и за нея това е тема, за която си заслужава да се говори често.

Зрителите ще видят още един холивудски актьор в сериала - Джон Туртуро, който участваше и в трилъра “Злокобна нощ” на HBO. Той влиза в кожата на политическия консервативен равин Лионел Бенгелсдорф.

“Заговорът срещу Америка” е базиран на едноименния роман от 2004 г. на Филип Рот - американски писател, известен с романите и разказите си, посветени на живота на американските евреи. Сериалът е от шест епизода, като премиерата на всеки е във вторник от 21 ч по НВО.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене