Европейски изследователи модернизират шнорхел маски в респиратори
24 часа онлайн | 30 Март 2020 г. | 109 показвания | 0 коментара

Изследователи в Европа преобразуват евтини шнорхел маски в респиратори, за да лекуват пациенти или за защита за медицински работници, които се борят за овладяване на пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

За да помогнат на здравните работници, екип от Чешкия технически университет работи с доброволци, за да се добавят филтри с военен клас към маски за шнорхел, които са предназначени за ваканционно плуване и обикновено се продават за около 600 крони (24 долара) в местните магазини.

Изследователите казаха, че тестовете показват, че модернизираните маски дори надвишават защитата на маски клас FFP3, считани за един от филтрите с най-висок клас, съобщи БНР.

"Разпределяме маските по болници в Прага и на други места", каза шефът на чешкия университет Войтех Петрачек пред Ройтерс. "Направихме 2200 броя досега и тази седмица планираме още 10 000".

Междувременно белгийска болница пък тестват маски за гмуркане с шнорхел като респиратори за пациенти, по инициатива, разработена в Италия. Болницата "Еразъм" в Брюксел започва работа с местна компания за медицински изделия за разработване на маските, известни като Easybreath и които покриват цялото лице.

Идеята беше предложена от италиански инженери, които пуснаха дизайна си онлайн, като алтернатива на по-инвазивната техника за поставяне на тръба директно в гърлото на болен, когато няма медицински маски, които да вкарват кислород към белите дробове.

"Имаме медицински маски, но те са за еднократна употреба, така че като голяма част от света, ние се сблъскваме с недостиг на склад", казва Фредерик Боние, физиотерапевт, работещ по проекта, който използва 3-D печат за тръбите, за да свържете маски с кислородни респираторни апарати.

Вентилацията, която е необходима, за да помогне на пациентите да дишат, когато вече не могат да правят това самостоятелно, е от решаващо значение за спасяването на живота по време на пандемията, тъй като болестта атакува белите дробове.

"Решението е да се използват маски за гмуркане с шнорхел, но ние сме ги тествали само на доброволци", посочи Боние и добави, че болницата се нуждае от официално разрешение за употреба върху пациенти, тъй като маските трябва да бъдат леко модифицирани.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Само 10 малки островни държави в Тихия океан не са засегнати от световната пандемия от коронавируса. Това сочи обработката на резултатите на института "Джон Хопкинс" и "Ал Джазира", обработени от statista.com. Към 14 май нито един случай не е съобщен в Соломонови острови (население от 652 000 жители), Вануату (292 000), Самоа (196 000)

В пандемията от COVID-19 потреблението у нас се свива, като само при покупките на храна има ръст. Повечето хора са намалили броя на пазаруванията, но купуват повече наведнъж, но по списък. Това показва изследване на All Channels Group и Blue Point за навиците и поведението на потребителите. Консумацията на снаксове, чипсове

Новият обслужващ робот в кафене в южнокорейския град Теджън е любезен и бърз, докато плавно си проправя път към клиентите, информира Ройтерс. "Заповядайте вашия ройбос, бадемов чай лате, насладете му се. Още по-хубав е като го разбъркате", казва роботът, докато клиентка си взима напитката от поднос, монтиран на голям

Националната галерия така поздравява с 24 май – Деня на ...
РАБОТА В началото на тази седмица отново сте изцяло във ...
РАБОТА В началото на седмицата се заредете с добро ...
РАБОТА Новина за поредната интрига ще ви принуди да ...
РАБОТА В началото на седмицата бъдете справедливи в ...
РАБОТА Ще се заредите със сили и въпреки неприятностите сте ...
РАБОТА Бъдете внимателни при разговорите на работното си ...
РАБОТА Възползвайте от възможността да подобрите ...
След края на оригиналните си български сериали и предавания ...
РАБОТА В началото на седмицата анализирайте постигнатото и ...
РАБОТА Разсеяността ви е изчезнала. Заемете се с рутинната ...
РАБОТА В петък и почивните дни се чувствате бодри и ...
РАБОТА В началото на седмицата ви радват предимно приходи. ...
Легендарният френски актьор издъхна от инсулт на 94 ...
РАБОТА Съдбата ви е взела под крилото си и ви обещава ...
Японската звезда и професионален борец от шоуто "Къща с ...