Вижте Владо Пенев и Мартина Вачкова като студенти във ВИТИЗ

Осем млади мъже, всички с бради, стоят прави, а на реда пред тях са седнали шест млади жени - наредени на сцена неслучайно. Такава снимка пусна колежка на известните актьори Владимир Пенев и Мартина Вачкова от театралната академия преди ден във фейсбук. На кадъра Пенев е вторият от ляво на дясно прав, а Вачкова - първата седнала долу вляво.
Актьорите завършват един клас във ВИТИЗ. И добре си спомнят първия ден, в който се срещат в академията, както разказват след време.

Годината е 1978 г., Пенев тъкмо се е уволнил от казармата в Нова Загора, а приятелка от града му е казала, че и тя е кандидатствала като него актьорско майсторство за драматичен театър, но не са я приели, защото вместо нея избрали "дъщерята на Григор Вачков". Отива на лекции, влиза в стаята, а там и самата Мартина. Като за начало всеки от студентите е поканен да изпълни монолог.

Пенев не е настроен много добронамерено към Вачкова от историите на онази своя приятелка. Затова и доста критично очаква нейния монолог. "Мартина, кажи "Крокодилката" - част от пиесата "Суматоха" на Йордан Радичков, шептят отстрани на Вачкова.

Тя се подсмихва, излиза, и още при първите й думи - толкова забавна гледка, Владо Пенев избухва в смях, при което пада от чина. Това е и първата среща на двамата актьори - в края на 1978 г., а сега, повече от 40 години по-късно, те си остават приятели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене