Докато Радина Боршош играе как я отвличат в "Ягодова луна", ѝ се притекли на помощ

Актрисата е ученичка на талантливия Стефан Данаилов.

Режисьорите на сериала трябвало да обясняват, че снимат сцена, а не се извършва престъпление

Нахакана, капризна и нападателна - все думи, с които едва ли някой би описал нежната и талантлива млада актриса Радина Боршош. Занаятът обаче си е занаят. В новия сериал по Нова телевизия “Ягодова луна”, който се излъчва всеки вторник от 22,00 ч, тя влиза в кожата именно на такова момиче - Рая. Боршош като професионалист не съди героинята си, напротив, опитва се да разбере защо се държи по такъв начин.

“Рая има причина за това поведение. Тя е възпитана да цени парите и лъскавия живот. Не познава друг. Нейният свят обаче се преобръща. Майка ѝ умира и тя отива в нов град да живее с баща си, който реално ѝ е напълно чужд. Моята героиня е добро момиче, насочено в погрешна посока. Не познава семейната топлина и подкрепа, обвинява баща си, че я е изоставил. Но Рая ще покаже красотата на сърцето си и това, което ще я промени, е любовта”, разказва за образа си Боршош. А той се оказал истинско предизвикателство за нея. “Чисто актьорски трябваше да търся поведение, изказ, походка и начин на мислене, които са много далеч от мен”, спомня си актрисата. Останала доста изненадана, когато погледнала в огледалото, след като стилистите и фризьорите спомогнали за “създаването” на Рая.

“Обух високите чизми

на токчета, направиха

косата ми на букли,

поставиха ми ярките

нокти и замръзнах

Никога не съм си представяла, че мога да изглеждам така. Но това не бях аз, беше Рая - млада, разглезена, гневна и самотна. Едно момиче, загубило посока, което приема своя баща за враг”, разказва Боршош.

Не само началото, но и целият снимачен процес бил много интересен за нея - “с много локации, каскади и сценични ефекти”. “Една нощ снимахме екшънсцена, в която правят опит да ме отвлекат. Явно толкова реалистично сме я пресъздали, защото, като започна екшънът и писъците за помощ, от съседното заведение изскочиха мъже да ме спасяват. Дойдоха и хора от близката кооперация, които викаха: “Пусни момичето, ще извикаме полиция”. Наложи се режисьорите Димитър Гочев и Зоран Петровски, да им обяснят, че съм в безопасност и снимаме сериал. Ето че всеки момент от работата и живота ни показва, колко добри хора има около нас”, казва с усмивка Боршош.

Забавните моменти далеч не свършват дотук. “Имахме сблъсък с Александър Сано. Той ме дразни, докато плува в басейн, а аз фуча и трябва да му направя неприличен жест с ръка. Вдигам пръста към лицето му, обаче се оказва, че гигантският ми изкуствен нокът се е отлепил.

И като започнахме

да се смеем, не

можем да се спрем.

Наложи се

да направя дубъл с другата ръка”, спомня си актрисата.

Тя не за първи път си партнира със Сано. “Във филма “Привличане” бях ученичка, влюбена в готиния учител. Несподелена любов”, разказва Боршош. Другата ѝ основна екранна половинка е Асен Блатечки. “Той ми е голяма опора в сериала. И сега да каже, съм готова да опитам и най-невъзможните сцени и актьорски задачи. В част от епизодите той ми беше и режисьор, така че съм следвала неговите напътствия, опит и професионален усет”, казва тя.

Смята, че срещата ѝ с истински огнеборци я е променила. “Те бяха на терен с нас и ни помагаха и консултираха. Особено е усещането да си там сред тях, защото за час, за ден влизаш в друга реалност, често осъзнаваме тяхната значимост едва когато самите ние изпаднем в беда. Тези мъже бяха скромни и притеснителни, те нямат усещане за себе си, че са герои, а всичките сцени с пожари в сериала са по действителни случаи от тяхната практика”, казва актрисата.

И макар че снимките за малкия екран ѝ липсват, това не означава, че пренебрегва театъра. Е, сега ѝ се налага да стои далеч от сцената му, защото пиесите пред публика са забранени в опит да се ограничи разпространението на COVID-19. Все пак за Боршош театърът е най-уникалното “събитие” в живота ѝ. “Именно събитие - като да наблюдавате грандиозно астрономическо явление, но то да се повтаря всяка вечер и да го чакате с нетърпение отново и отново. Чувствам се свързана там, все едно имаме обща кръвоносна система и ако се откъсна, ще ми е трудно да продължа. Когато се вдигне завесата и усетиш тишината и дишането на публиката, ние ставаме едно и това, което ще се случи между нас в следващите 2 часа, е специално, живо и съкровено”, казва Боршош. Затова няма съмнение, че театарът ѝ липсва, но като отговорен човек следва съветите на правителството и гледа да си стои повече вкъщи. Дори съветва това да сторят и последователите ѝ в социалните мрежи.

Тя започва да се занимава с актьорско майсторство още като ученичка в IX клас. “Бях в младежка театрална студия, свободното ми време беше заето от репетиции, ненаситно четях пиеси, автори и драматургия и тогава осъзнах, че в сърцето си вече съм избрала своя път. Не можех да се отклоня и

кандитастването

в НАТФИЗ

беше логично

продължение”,

разказва тя. Там е под ръководството на великия Стефан Данаилов. “Все още ми е трудно да приема, че той не е в нашия свят, че не ходи по “Раковски”, не седи на специалния си стол в аудиторията или не ми казва: “Хайде, джудженце, започвай”. Ужасно ми липсва, искам да чуя гласа му, да го видя, да му поискам съвет или просто да му споделя страховете си. Така беше от първия момент, в който се запознахме преди 4 години. Той е бил и винаги ще бъде велик, щедър и невероятно талантлив актьор и учител. Мастъра ни казваше така: “Всяка вечер ще се борите за публиката, за хората, които ще дойдат в салона да ви гледат и ще ви ръкопляскат. И ако сте сериозни в работата си и не сте си повярвали, че сте най-великите, и не правите глупости, има шансове да продължат да ви харесват”. Въпреки известността, огромното обожание на хората и стотиците роли проф. Стефан Данаилов беше съхранил себе си. За да продължиш и да се запазиш, славата не трябва да стигне до главата ти - това беше един от най-важните му уроци”, разказва Боршош.

Радина Боршош започва да се занимава с актьорско майсторство, когато е в 9 клас.
Радина Боршош започва да се занимава с актьорско майсторство, когато е в 9 клас.
те сцени на сериала, партнирайки си с Асен Блатечки

СНИМКИ:
НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ
те сцени на сериала, партнирайки си с Асен Блатечки СНИМКИ: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене