Фосили на 2 млн. години показват, че предци на човека са се катерили по дървета

СНИМКА: Pixabay

Анализът на открити в РЮА останки от хоминиди навежда на мисълта, че предците на ранните хора редовно са се катерили по дървета, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Най-ранните хоминиди са ходели изправени на два крака и се подозира, че са еволюирали от маймуни, които са слезли от дървета и са започнали да прекосяват равнини. Новото изследване обаче разкрива, че хоминидите не са напуснали напълно дърветата. Като са използвали усъвършенствана технология за анализиране вътрешната структура на древни кости, учени откриха доказателства за катерене по дървета поведение на двама представители на видове хоминиди, живели преди 2 милиона години в Южна Африка.

Въпросните хоминиди са имали тазобедрени стави, които са сходни повече с тези на днешните хора, отколкото с онези на маймуните. Това показва, че са ходели на два крака. Компютърната томография на костите на краката установи, че хоминидите са използвали краката си по уникален начин.

"Екипът ни успя да изследва честотата, с която тазобедрената става се свива под различен ъгъл - заяви палеоантропологът Матю Скинър от университета в Кент, Англия. - В дългите кости, включително бедрената кост, има шуплеста костна структура, известна като трабекуларна кост. Тя прехвърля енергия от тазобедрената става към бедрената глава."

Компютърната томография може да открие подписите на този ремоделиращ процес.

"Изследването ни сочи, че у горилите и шимпанзетата ремоделиращият процес е в резултат на два доминиращи "стълба" от шуплеста костна структура в бедрената глава - поясни Скинър. - Местоположението и посоката на двата "стълба" съответстват на положението на ставата по време на ходене на четири крака и на катерене."

Оказва се, че макар да са ходили на два крака, ранните хоминиди редовно са се катерили по дървета. Единият фосил е от Австралопитекус африканус, а другият - от Парантропус или Хомо хабилис.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене