Вдовицата на съдията Богдан Дочев - Емилия: С дъщеря ми караме на хляб и вода

Емилия (вляво) и Елена със снимката на Марадона, на която Богдан е написал "моят гробокопач"

Продавам реликви от световните в Испания '82 и Мексико '86, казва жената, чийто живот е разбит от скандала с "Божията ръка" на Марадона

"Проклятието на Марадона продължава да ни преследва вече 34 години."
Това казва през сълзи вдовицата на българския съдия Богдан Дочев - Емилия. Животът на семейството се преобръща в горещата вечер на 21 юни 1986 г., когато целият свят е вперил поглед в четвъртфиналния мач от световното първенство в Мексико между Англия и Аржентина. Над 100 000 зрители на стадион "Ацтека" се превръщат в живи свидетели на най-голямата измама в историята на футбола.

Снимка от семейния архив на Дочев. Преди фаталния мач Марадона се моли, а на заден план се вижда съдийската тройка. Богдан Дочев е в средата
Снимка от семейния архив на Дочев. Преди фаталния мач Марадона се моли, а на заден план се вижда съдийската тройка. Богдан Дочев е в средата

Главен съдия на мача е тунизиецът Али Бенасьор, един от неговите помощници е Богдан Дочев. Шест минути след началото на второто полувреме при центриране в наказателното поле на англичаните нисичкият Марадона скача срещу вратаря Питър Шилтън, който е с 20 сантиметра по-висок от него. Но топката се оказва във вратата на Англия, а полуделият от радост аржентинец празнува със своите съотборници. Това е гол с ръка, видян от милиони, но реферът Бенасьор признава попадението и посочва центъра. Аржентина печели мача с 2:1, а след това "гаучосите" стават световни шампиони. Марадона дава интервю, в което казва, че измамата срещу Англия е дело на "Божията ръка".

"Армандо Марадона моя гробокопач". Думите са написани с химикал на гърба на снимката от българския съдия
"Армандо Марадона моя гробокопач". Думите са написани с химикал на гърба на снимката от българския съдия

За семейството на Богдан Дочев започва безкраен кошмар, който продължава и след смъртта на рефера на 29 май 2017 г. Оттогава вдовицата му Емилия сама се грижи за дъщерята Елена, която е на 56 години, но има тежки увреждания още от дете.
"Когато беше на осем години, тя преживя жестока катастрофа - разказва Емилия. - Неопитна шофьорка я блъсна на пешеходна пътека и буквално я хвърли във въздуха. Положихме много усилия, но част от уврежданията остават за цял живот. Мъжът ми я обичаше повече от всичко на света и сякаш това го крепеши в годините, след като Марадона ни причини това бедствие. Богдан отказваше да се предаде най-вече заради нея. След световното в Мексико хора, които смятах за приятели, спряха дори да ме поздравяват. Богдан се затвори в себе си. Не контактуваше почти с никого. Спря да ходи във футболния съюз, защото оттам му поискаха пари, за да продължи да свири мачове в България. Целият ни живот беше съсипан."

Семейство Дочеви в щастливите си години
Семейство Дочеви в щастливите си години

Елена не може да се грижи сама за себе си и домакинството ляга на плещите на Емилия. А тя е 79-годишна и с куп болести.
"Живеем буквално на хляб и вода - признава вдовицата на Богдан Дочев. - Нямам пари дори да си купя лекарства, които са ми много необходими. Принудихме се да прибегнем до фирми за бързи кредити и затънахме още повече. Принудена съм да продам реликви на Богдан от световните първенства в Испания '82 и Мексико '86, на които е бил съдия.Това са топки, флагчета, сувенири, които от ФИФА са подарявали на реферите. Засега не се намира купувач, но не губя надежда. Нямам право да се предавам - иначе кой ще се погрижи за Елена... Преживели сме много нещастия, ще се справим и с това. Надяваме се да получим помощ, но знам, че сега и много други хора са в нужда. Молим се на Бог най-после да ни отърве от това безкрайно проклятие на Марадона. Страдахме много, но вярвам, че все някога лошото ще отмине и в нашия дом пак ще изгрее слънце."

Богдан Дочев (вляво) с президентана ФИФА Жоао Хавеланж
Богдан Дочев (вляво) с президентана ФИФА Жоао Хавеланж

Българинът вижда измамата

Българският съдия Богдан Дочев вижда, че Марадона играе с ръка при първия си гол във вратата на Англия, но не може да промени решението на главния арбитър Бенасьор.
"Веднага видях, че аржентинецът игра с ръка - разказва Богдан Дочев пред "България Днес" през 2014 г. - Но тогава правилата на ФИФА бяха такива, че страничният съдия може да дава мнение само ако главният рефер изрично го попита. Бенасьор беше много далече от ситуацията. Той посочи центъра веднага след като Марадона добута топката в мрежата. Аз просто нямаше как да се намеся срещу неговото решение."

Вальо Михов прави търг

Членът на Изпълкома на БФС Валентин Михов обеща да организира търг, в който да включи реликвите на големия съдия Богдан Дочев от световните първенства в Испания през 1982 г. и Мексико през 1986 г. Благотворителното наддаване бе планирано за април месец, но заради извънредната ситуация е отложено.

"В момента няма как да се проведе, но веднага след кризата ще го организираме - каза Михов. - Ще включим и сувенирите на Богдан Дочев. Няма да го забравим."

Валентин Михов
Валентин Михов

През годините Михов многократно е организирал благотворителни търгове в подкрепа на легенди на българския футбол. На един от тях фланелката на Христо Стоичков от мача с Германия на световното в САЩ бе продадена за 40 000 лева. Бившият шеф на БФС изключително много държи на ветераните и често им помага в трудни моменти.
Всеки, който може и желае да помогне, може да се свърже с редакцията на „България Днес” чрез имейл [email protected]

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене