Кинофестивалът „Мастър оф Арт” в две части - сега онлайн, а през есента - пълното издание

Плакатът на събитието

Две части на филмовия фестивал за документално кино „Мастър оф Арт” планира екипът на събитието. Заради създалата се ситуация на пандемия от вируса COVID-19 петото издание ще премине в по-нетрадиционна форма. Сега, през април, нетърпеливите фенове ще се насладят на съкратено онлайн издание, а пълният формат ще бъде от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”. Това стана ясно по време на онлайн брифинг, който се проведе на официалната страница на фестивала във Фейсбук.

Петото издание на „Мастър оф Арт” ще поднесе много вълнуващи и интересни истории за талантите, оставили своя отпечатък през годините, за творческите процеси и тенденциите на съвремененното изкуство. 

От 9 до 30 април ще бъдат представени над 25 пълнометражни филма, както и късометражни заглавия, включени в тазгодишното издание на „Мастър оф Арт”, чието мото е „Прегърни изкуството”. Достъпът до филмите от програмата е гарантиран от всяка точка на страната чрез платформата neterra.tv. Общата цена на всички заглавия от онлайн фестивала е 10 лв.

„Благодарим за разбирането и парньорството с НДК. Трябва всички с обединени усилия да намерим изход от кризата. С нашите парньори именно това правим – опитваме се да преодоляваме непредоолимото. Всеки, който в криза намери правилния път и търси нови пътища, успява.”, каза организаторът на фестивала Найо Тицин.

Специалната селекция от филми на тазгодишното издание на „Мастър оф Арт” отново ще предложи най-доброто от документалното кино в следните области на изкуството – „Архитектура и дизайн”, „Изкуство и деца”, „Съвременно изкуство”, „Кулинарно изкуство”, „Изобразително изкуство и фотография”, „Литература”, „Музика и танц”, „Театър и кино”.

Още един филм ще бъде премиерно излъчен онлайн – „Стихията Медея” на режисьора Найо Тицин, който събира най-интересните моменти в процеса на двугодишното създаване на театралното зрелище „Медея”.

Сред останалите филмови заглавия, до които ще се докоснете онлайн, са „Равновесието според Окуда”, който разказва за срещата между авангарда и традицията, която се осъществява чрез Окуда, „Абстрактно изкуство: Клифърд Стил”, „Разговор с Роми Шнайдер” – разказ за едно уникално и никога непубликувано интервю на Шнайдер от декември 1976 г. и много други.

Още два филма носители на голямата награда „MASTER OF ART – AURUBIS AWARD“: „ОТИВАМ СИ У ДОМА – ДЖИМИ СКОТ“, избран за най-добър филм на фестивала през 2017 г., и „АЗБУКАТА НА ГРИЙНАУЕЙ“ на режисьорката Саския Бодеке, който беше отличен за най-добър филм на фестивала през 2019 г., ще бъдат част от онлайн изданието на “Мастър оф Арт”. Самата Саския Бодеке е член на тазгодишното жури на фестивала. Носителят на наградата за най-красив филм от изданието на „Мастър оф Арт” през 2017 г. – „АЗ, КЛОД МОНЕ“, също ще бъде достъпен онлайн.

Предварително закупените билети на касите на Билетен център – НДК и онлайн за филмите от програмата на Master of Art ще важат без презаверка за новите дати на прожекциите на съответните филми. Същото ще важи и за продадените MASTER PASS, които ще са валидни без презаверка за всички прожекции в кино „Люмиер Лидл” и през новия период на фестивала.

Цялата програма на онлайн изданието на фестивала ще бъде официално обявена в понеделник – 6 април на сайта neterra.tv и във Фейсбук страницата на Филмовия Фестивал Master of Art.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене