Спецът по спортно право Георги Градев: Намаляването на футболните заплати е незаконно
24 часа | 08 Април 2020 г. | 38 показвания | 0 коментара

Намаляването на футболните заплати противоречи на законите в България, обясни специалистът по спортно право Георги Градев. Експертът анализира критичната ситуация и бъдещето на клубовете след спирането на сезона. Всички професионални отбори у нас се оплакаха, че имат огромни затруднения с изплащането на възнагражденията заради липсата на приходи.

"Футболът не се различава от нито една друга сфера с взаимоотношение работодател - служител. Правилата са същите - обясни Георги Градев. - Има Закон за извънредните мерки с поправки в Кодекса на труда. В момента почти всички футболисти са изпратени на надомна работа. Тя трябва да се плаща на 100%. Работата се извършва в полза на клуба. Когато утре се нормализира ситуацията, кой ще спечели от това, че състезателят е работил у дома? Ако не са тренирали вкъщи, футболистите няма да могат да играят."

Градев разясни и как стои въпросът с пускане в отпуск на играчите с цел намаляване на разходите.
"Клубът може да пусне футболиста в платена отпуска, която не е ползвана - потвърди Георги Градев. - Това не е от полза на отборите. Когато тази платена отпуска изтече, тогава могат да излязат в неплатена, но само ако играчът пожелае. В това време футболистът може да не тренира и да стане 200 кг. Работодателят няма полза от това."

Градев, който е мениджър на водещи родни играчи, разби мита за проблемите на отборите от елитната лига заради пандемията коронавирус и финансовите последствия от нея.

"Нека един български клуб да докаже, че са му паднали драстично приходите. Нашите отбори гледат какво се случва на запад. Това е като в българската поговорка - видяла жабата, че подковават коня и тя надигнала крак - направи паралел Градев. - Правните рамки в Испания, Италия и Германия са коренно различни от тези у нас. Единственият, който може да претендира, че приходите му са намалели, е собственикът на клуба. В България има по-големи разходи за организиране на мач, отколкото постъпления от билети. Плащаш осветление, охрана, полиция, поливане на трева, персонал, кетъринг. Клубовете дори спестяват пари, когато няма срещи. Само един отбор - "Левски", е на печалба, но в момента те не търпят загуби, защото продадоха 5000 сезонни билети и взеха парите. Всичките клубове си разпуснаха школите. На много места разходите за детско-юношески футбол се покриват от бюджета на клуба. В ДЛевскиУ и ЦСКА не се плащат такси. Нямаш разходи по логистика, пране, екипировка."

Според Градев средствата от телевизионни пари също няма да стоплят родните тимове.

"80% от телевизионните права са платени. Другите 20 % ще бъдат преведени, когато се възобнови първенството Ц добави Градев. - Къде е загубата там? Сумата от телевизионните права, която остава, няма да стигне за 1-месечена заплата на футболистите. Става въпрос за мизерна сума от сорта на 200 000 лв."


Критика към синдиката

Георги Градев не спести критика към Асоциацията на българските футболисти заради липсата на активна позиция в защита на играчите.

"Не съм чул да има инициатива от тяхна страна. От 20 години съществуват, но не знам нещо да са свършили - смята Градев. - Освен колективния трудов договор. Там има една-две клаузи в полза на футболистите. Другото са общи приказки. В чужбина клубовете, които се опитват да намалят едностранно заплатите, получават много неприятни писма от Международната федерация на професионалните футболисти ФИФПро. Там се казва, че е невъзможно да се направи и е нарушение на договорите. Притеснително е, че играчите в България са карани да намаляват повече от 40% от заплатите при положение, че кодексът на труда им гарантира 60% от заплатите. Това се случва в "Левски", където редуцират парите с 50%. То е доброволно и двустранно, но противоречи на законодателството. В Англия синдикатът на футболистите каза, че трябва клубовете да убедят играчите как наистина самите отбори, а не техните спонсори милионери, търпят загуби. Това става с документи."

Всичко тръгва от лицензите

Георги Градев смята, че голяма част от проблемите в българския футбол идват от неработещата лицензионна система.

"Влизаме в порочната схема, с която съществуват българските клубове. Тя противоречи на обосновката за лицензионната система. Клубовете се издържат със заеми. Закъса ли собственикът, клубът също закъсва - даде пример Градев. - Ако един отбор не е в състояние да се самоиздържа, той трябва да бъде закрит."

Градев продължава да настоява първенството да се отдели от БФС и да бъде организирано от акционерно дружество с участие на клубовете.

"Двама президенти на клубове не се харесват и се плюят всеки ден по телевизията. Но те стават съдружници в акционерното дружество. Единият и другият са принудени да се съобразяват с права и норми - смята специалистът по спортно право. - Ако искаш да си продадеш старата кола на пазара, няма да кажеш как е скапана и очукана. Ще излезеш и ще обявиш, че е най-хубавия автомобил на света с най-бързия двигател. При проблем, решаваш всичко в една стая. Залагат се строги етични правила. В Англия глобяват Моуриньо с 250 000 паунда, защото не му харесва съдията. Не можеш да говориш кой бил хванат и кой не. На Херо тактиката е да плюе по съдиите, когато загуби. Стойчо Младенов е същият. Тези хора са обикновени служители в акционерното дружество. Недопустимо е да се обижда продуктът. Все едно си плюеш на собствената работа. Отблъскват хора и рекламодатели. Не може да изкарваш пари от телевизионни права, когато показваш паркинга в Благоевград. В Стара Загора се вижда една трибуна с три реда, на която пише или "Долу ръцете от Луков марш" или "Перуката е педераст"."

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Големият артист в интервю за Ник Глас от Си Ен Ен: Винаги съм бил напълно свободен  Това е последното интервю на Кристо, дадено за Си Ен Ен на 23 май 2020 г., 8 дни преди смъртта на твореца. Аз съм напълно ирационален, напълно безотговорен, напълно свободен художник, казва Кристо, говорейки по видеовръзка от студиото си в Ню Йорк

Ученичката лекувана в “Пирогов” 3 пъти за 2 месеца, казва проф. Асен Балтов 13-годишното момиче, което беше пребито от над 10 свои връстнички в неделя, е било конфликтно и често е влизало в спорове с други деца, научи “24 часа”. Преди боя децата са се скарали в инстаграм. Жертвата им се подигравала и ги отбелязвала на обидни снимки като леки жени

Демонстранти палят коли и мародерстват в магазини Български полицай е бил ранен при масовите безредици в САЩ заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест. Това съобщи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) във фейсбук. Там допълват, че българинът, чието име не се разкрива, бил наранен със стъклена бутилка

Google пусна инструмент в помощ на хората, които трудно ...
На 29 май , от 20:00 часа българско време, интернет ...
Британският принц Хари в продължение на няколко години e ...
Здравейте, казвам се Елена Овчар, искам и аз да споделя, ...
Казахстанският клуб „Иртиш” (Павлодар) фалира. Отборът от ...
Родена съм в България, но живея в Канада. Изпращам ви линк ...
Българският ас в ММА Благой Иванов-Багата отново загуби със ...
31 май е ден на русокосите жени, празнува се от 2006 г. 31 ...
РАБОТА Началото на седмицата позволява активна работа и ви ...
РАБОТА Дори и да сте амбицирани да блеснете, не ...
РАБОТА Избягвайте многото и напрегната работа, както и ...
РАБОТА В началото на седмицата вашите срещи са свързани с ...
Крис О'Донъл - симпатичният американски актьор, който ...
РАБОТА През първите дни на седмицата стабилизирайте ...
РАБОТА Първите дни на седмицата ви позволяват да започнете ...
РАБОТА Демонстрацията на търпение и привидната ви ...