С ново изобретение избягваме контакта с дръжки на врати
24 часа онлайн | 09 Април 2020 г. | 51 показвания | 0 коментара

Двама млади дизайнери от Великобритания изобретиха приспособление, с което може да се отварят врати, без да се докосват дръжките. Целта е да се избегне физическият контакт с опасни повърхности, съобщава Нова тв.

Идеята хрумва на младия архитект Иво Тедбъри, след като си дава сметка колко общи повърхности, върху които живее вирусът, сме принудени да докосваме всеки ден.

„Живея в жилищен блок и бях силно разочарован от броя на вратите между моя апартамент и външния свят. Ако излезете до близкия квартален магазин, може да се окажете със замърсени ръце само за 30 секунди. И тогава се замислих – как с уменията, които имам, мога да предотвратя този досег”, обяснява Тедбъри.

Мъжът бързо разработва 3D проект и споделя идеята със свой колега от школата по архитектура в Бартлет. Така двамата се заемат да помогнат в битката с COVID-19 с това, в което са най-добри.

„И двамата имаме достъп до 3D принтери, така че можем да изпробваме дизайна доста бързо. Фреди свърши чудесна работа в оптимизирането на дизайна за бърз печат и окончателен монтаж”, допълни Тедбъри.

3D проектът бързо оживява и двамата дизайнери успяват да създадат различни приспособления към дръжките на вратите за „свободни ръце”. Отпечатването на всяко устройство отнема по-малко от 3 часа, след което за около 30 секунди може да се монтират адаптерите към вратите в домовете ни, офиса и дори в магазини, аптеки и банки. Така може да се намали до минимум опасността от разпространение на вируса в ежедневието.

„Става въпрос за пластмасов адаптер, който се прикрепя към стандартна дръжка на вратата с помощта на две кабелни връзки. Така можете да отворите вратата с лакът”, обяснява архитектът.

В безплатната платформа Hands-Free Architecture е публикуван и инструктаж, който да помогне на всеки сам да инсталира адаптерите в дома си.

Засега архитектите предлагат два дизайна, но са готови да разработят и други варианти на Hands-free адаптерите. Формата и размерът ще зависят от вида на дръжките, към които ще се добавят.

Сега целта на двамата архитекти е да привлекат към каузата си още изобретатели.

„Това е една малка провокация – да обедним в едно усилията и уменията на повече архитекти и дизайнери, така че да изградим една „чиста” околна среда за нашите ръце и да направим по-безопасни пространства”, добавя Хонг.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поетапно отварят танцовите школи. Това стана ясно след среща в МС с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на културата Боил Банов, Христо Мутафчиев и представители на танцовите школи. Състезателният характер за момента не се възстановява, предава news.bg. Сега според преговарящите трябва да се върнат хората към концертите

Георги Попов, който реално има на името си 86,6% от акциите на "Левски", заяви, че той и Васил Божков ще джиросат акциите на Наско Сираков безвъзмездно. "Даваме акциите безвъзмездно. Господин Сираков какво да ни плати? 25 милиона? Няма как. Даваме ги безвъзмездно, за да върви клубът напред", заяви Георги Попов в интервю за bTV

На 24 май 1900 година в Санкт Петербург на вода е спуснат крайцер I клас на Балтийския флот "Аврора". И неговата история не е свързана само с Октомврийската революция през 1917 г. Името му, по ирония на съдбата, е избрано лично от император Николай II, срещу когото дава знаменития си залп през октомври 1917 г. (7 ноември по нов стил)

Десантният кораб "Портланд" на ВМС на САЩ извърши успешно ...
Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг ...
Майк Тайсън ще се завърне на ринга, а неговият противник ще ...
Пламен Константинов – Гибона ще направи сериозни промени в ...
Прочутата лечителка и ясновидка Соня Заварчик е голяма ...
Днес рожден ден има вторият демократично избран президент ...
Отношенията между майката на Кристиано Роналдо Долорес ...
Скалите на Тюленово, р. Росица и Пловдив - първите ...
Когато полет номер 828 на “Монтего Еър” каца безопасно след ...
Легендата на германския футбол Михаел Балак изненадващо ...
Вратарят на „Айнтрахт“ (Франкфурт) Кевин Трап е трябвало по ...
Водачът на Мюсюлманското вероизповедание в РСМакедония ...
Генетичните изследвания на останките от праисторически ...
Футбол е имало и скоро пак ще има, но поне в Италия, и ...
Бившият собственик на "Левски" Тодор Батков призова за ...
Деветокласничката от английската гимназия в Бургас обича да ...