Издателствата и медиите в Европа сред най-засегнатите
24 часа | 09 Април 2020 г. | 50 показвания | 0 коментара

Данните са на ЕС и бяха обсъдени на виртуална среща на министрите на културата в съюза

Три минимални заплати за свободните артисти у нас

Седем милиона свободни артисти, издателствата и медиите в Европа са сред най-засегнатите от пандемията от коронавируса, сочат данни на Европейския съюз, които бяха представени на видеоконферентната среща на министрите на културата в Европа. Тя започна около 17 ч в сряда и продължи до 22 ч.

Данните за загуби са за всички сектори, независимо дали става въпрос за сценични или изящни изкуства, за аудиовизуалния сектор. Има частни сектори и индустрии, в които загубите достигат до 80%, сочат данните на различни държави, като сред особено засегнати са издателствата и медиите.

Затова според министрите трябват бързи действия и допълнителна финансова и административна подкрепа за най-засегнатите сектори в областта на културата и изкуствата. По думите им това може да стане чрез програмата "Творческа Европа" на ЕК в сътрудничество с други програми и чрез специфична безвъзмездна помощ, програмата "Хоризонт 2020" и други, които биха могли да включат културата и творческите сектори в своите цели.

"Всички ние и Комисията трябва да вземем сериозни и спешни мерки за спасяването на нашите творци и хилядолетната културата на Европа, да работим заедно и да обличаме обещанията в реалности, за да дадем на целия сектор усещане, че мислим и работим за тях", каза министър Боил Банов на виртуалната среща.

Той представи и мерките, взети досега у нас за културата. Сред тях са гарантирани заплати и осигуровки за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за периода на извънредното положение, но не повече от 6 месеца; подпомагане на самоосигуряващи се творци с по една минимална работна заплата и начислени осигуровки за два месеца от времето на извънредното положение и един месец след неговата отмяна; възможност за кандидатстване с проекти към Министерството на културата и Национален фонд "Култура" по сега съществуващите програми, в правилата на които да бъдат включени допустими разходи до 25% на разходи за персонал и административни разходи и увеличение на сроковете на изпълнение; възможност за получаване на безлихвени кредити до 1500 лева с удължен срок на изплащане за 10 години; мярката по схемата "60:40" за запазване на работните места в предприятията, включително за тези, занимаващи се с артистична и творческа дейност.

Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел отбеляза, че се планират специални мерки във всички сектори на културата - киното, сценичните изкуства, дигиталната и виртуалната културна среда и други. Според нея част от 37-те милиарда евро в Инвестиционната инициатива трябва да могат да бъдат разпределени и за работещите в културните и творческите сектори. Комисар Габриел предложи създаването на обща онлайн платформа между страните за споделяне на добри практики за преодоляване на кризата, както и такава, чрез която самите творци да предлагат своите решения за справяне с кризата.

След срещата министрите на културата ще се обединят около съвместна декларация, която ще подчертае ангажираността им за намиране на ефективни решения.

Целта на заседанието беше да обобщи информацията от държавите членки за видовете помощ, предоставяна на национално равнище.
Неофициалната среща беше по инициатива на Хърватското председателство на Съвета на ЕС 2020. В нея участваха всички министри на културата от 27-те държави-членки и трима европейски комисари - заместник-председателят на ЕК и комисар с ресор "Ценности и прозрачност" Вера Йоурова, комисарят по вътрешен пазар Тиери Бретон и Мария Габриел, комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

121 са регистрирани с коронавирус прези изниналото дененощие, отчете Единният информационен портал, при направените общо 1207 теста. Това са 145 случая по-малко от вчера.  Новите заразени представляват 10 процента от тестваните последно. 180 души са излекувани за последните 24 часа. 9 са починали според изнесените данни

Получилият тежък удар с карантината по средата на сезона заради заразени с коронавирус национален отбор по биатлон ще има само трима участници на европейското в Душники Здрой (27-31 януари). България ще бъде представена на полска земя от Милена Тодорова, Владимир Илиев и Владимир Оряшков. Милена и Владо в петък дадоха отрицателен резултат при

Талантливото момиче бе избрано сред 417 деца в Испания, от екипа казват, че е родена да бъде звезда След Мария Бакалова още едно българско име ще се появи в световното кино. При това на дете. 12-годишната Вивиан Милкова получи главната роля в игрален филм, в който ще участват звезди от “Карибски пирати”, “Междузвездни войни”, “30 сребърника”

Без любимата на всички Саманта новите епизоди обещават ...
Събитието е в програмата на „Европейски музикален фестивал“ ...
Легендата Христо Стоичков е изключително разочарован от ...
Голмайстор №1 в историята на "Манчестър Юнайтед" Уейн Рууни ...
Акварели на художника в галерия “Нюанс” “Пластове на ...
Голямата звезда на "Манчестър Сити" Кевин де Бройне почти ...
Два документални филма предлагат различни гледни точки ...
Клоп: Това е юмрук в лицето, аз съм виновен Крепостта на ...
Изборът на Ивайло Петев за селекционер на Босна и ...
Певицата Адел се е споразумяла за развода със съпруга си ...
След определена възраст си мислим, че знаем всичко за ...
Учени, изследващи дълбоководен вулкан край Нова Зеландия, ...
Нови заглавия на ИК "Хермес" - “Събудете лечителя в себе ...
Нови заглавия на издателство "Труд" - Заставайки директно ...
С разхлабена вратовръзка и безупречен смокинг блесна новата ...
Известната хърватска актриса Мира Фурлан почина на ...