Учени разкриха тайните на яйца на динозаври на 200 млн. години с рентгенови лъчи
24 часа онлайн | 10 Април 2020 г. | 49 показвания | 0 коментара

Учени успяха с помощта на рентгенови лъчи да разкрият тайните на яйца на динозаври на 200 милиона години, предадоха Франс прес и БТА.

Специалистите се натъкнаха на миниатюрни черепи на ембриони, чието развитие се оказва много подобно на днешните влечуги.

Тези ембриони на Massospondylus carinatus, тревопасно с дължина 5 метра, които са едни от най-старите в света, бяха открити през 1976 година в южноафриканския парк "Голдън гейт хайлендс". Поради тяхната крехкост и малки размери досега тези находки бяха много трудни за изучаване. Още повече, че не съществуваше неинвазивен метод за изследването им.

Но през 2015 г. международен екип изпрати седем яйца, от които три съдържащи ембриони, в Европейския синхротрон във френския град Гренобъл. Те бяха сканирани от мощните рентгенови лъчи на синхротрона чрез електрони, ускорени до скоростта на светлината, в пръстен с над 800 м дължина. Бяха получени изображения с невероятни детайли, стигащи до костните клетки.

Получените данни позволиха на учените да изградят триизмерен модел на черепа на бебе-динозавър с дължина едва няколко сантиметра. Специалистите сравниха получените резултати с най-близките днешни роднини на динозаврите - крокодили, костенурки, гущери и др. Бяха открити прилики в етапите им на развитие и най-вече начина, по който расте черепът в яйцето.

"Най-много ме изненада фактът, че ембрионите се оказаха по-млади, отколкото предполагахме", коментира една от главните авторки на изследването Кимбърли Шапел от университета в Йоханесбург. "Те се оказаха на 60 процентна фаза от своето развитие!"

С новите открития учените стигнаха до извода, че схемата на ембрионалното развитие на влечугите не се е променяла от 200 милиона години

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Роднински връзки между Атанас Бобоков и вицепремиера Красимир Каракачанов и бившия собственик на КТБ Цветан Василев, и срещи с Васил Божков били описани по делото срещу собственика на заводите “Монбат”. “Какво нередно има в това, че са се виждали с Божков, като допреди 3 месеца всички се виждаха с него, а допреди няколко години и с Цветан Василев

Българският спорт загуби една от големите си фигури Европейската борба е имала само двама президенти в историята си. Пърият е германецът Херман Швиндлинг, който поема поста през 1978 година при създаването на континенталната централа на конгреса на световната в Оулу, Финландия. Той умира през 1995 година и на неговото място идва членът на

Големият артист в интервю за Ник Глас от Си Ен Ен: Винаги съм бил напълно свободен  Това е последното интервю на Кристо, дадено за Си Ен Ен на 23 май 2020 г., 8 дни преди смъртта на твореца. Аз съм напълно ирационален, напълно безотговорен, напълно свободен художник, казва Кристо, говорейки по видеовръзка от студиото си в Ню Йорк

Google пусна инструмент в помощ на хората, които трудно ...
На 29 май , от 20:00 часа българско време, интернет ...
Британският принц Хари в продължение на няколко години e ...
Здравейте, казвам се Елена Овчар, искам и аз да споделя, ...
Казахстанският клуб „Иртиш” (Павлодар) фалира. Отборът от ...
Родена съм в България, но живея в Канада. Изпращам ви линк ...
Българският ас в ММА Благой Иванов-Багата отново загуби със ...
31 май е ден на русокосите жени, празнува се от 2006 г. 31 ...
РАБОТА Началото на седмицата позволява активна работа и ви ...
РАБОТА Дори и да сте амбицирани да блеснете, не ...
РАБОТА Избягвайте многото и напрегната работа, както и ...
РАБОТА В началото на седмицата вашите срещи са свързани с ...
Крис О'Донъл - симпатичният американски актьор, който ...
РАБОТА През първите дни на седмицата стабилизирайте ...
РАБОТА Първите дни на седмицата ви позволяват да започнете ...
РАБОТА Демонстрацията на търпение и привидната ви ...