Яна Титова се завърна като актриса, понякога сама се режисира в “Откраднат живот”

В сериала на Нова тв Яна Титова е майка на болната Кари. В ролята на детето е София Борисова.

Самотна майка, която е трябвала да мине през много  препятствия в живота си, а сега се бори с най-голямото - тежкото заболяване на най-близкия си човек - дъщеря си Кари.

С тази тежка роля се нагърби една млада, но много талантлива актриса, която в последните години беше оставила ролите в театъра и киното за сметка на режисьорската си кариера - Яна Титова. Тя е новото попълнение в актьорския състав на “Откраднат живот”. Но не е непознат човек за екипа - тя все пак е сред режисьорите на сериала за последните му четири сезона. А сега за първи път застава не само зад, а и пред камерата, и то заради една такава сериозна роля.

Като всеки млад човек и Яна си поставя определени цели. Една от тях за тази година е именно това - да се върне към актьорската професия. “Това със сигурност не е нещо, което съм искала да оставя, но така се получи. Фокусът ми бе изцяло върху режисирането”, разказва Титова.

Когато продуцентът на сериала Евтим Милошев ѝ се обажда и ѝ предлага именно тя да влезе в образа на новата героиня Цветелина, за Яна това е повече от изненада. “Да съм в този екип от другата страна на камерата, е много вълнуващо. Това, че познавам всички и целият проект стана част от моя живот, много ми помогна. Никога преди не съм си мислела да играя като актриса в него, но в момента, в който Евтим ми предложи, веднага приех и не съжалявам”, казва Яна.

Тя влиза в сериала, след като от него си тръгва един обичан герой - доктор Василев. В образа му от началото е любимият на Яна - актьорът Алек Алексиев. Той си взе довиждане със зрителите, а веднага след това героинята на Титова прекрачи прага на болница “Света Анастасия”.

“Тате, ти си тръгна,

за да може мама

да поиграе малко?”,

пита 6-годишната Ая - голямата дъщеря на Яна и Алек, която ги гледа по телевизията, и предизвиква искрения смях на родителите си. “Не, така стана, беше просто стечение на обстоятелствата. Не е било целенасочено”, казва сега Яна.

На разходка с любимия Алек и двете им момичета Ая и Хана
 
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И НОВА ТВ
На разходка с любимия Алек и двете им момичета Ая и Хана СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И НОВА ТВ

В сцените Титова си партнира с една малка актриса, която е в ролята на нейната дъщеря Кари. Не им е трудно да изградят връзка помежду си, защото и преди са работили заедно. Момиченцето се казва София Борисова и влиза в живота на Яна преди 3 години, когато режисьорката прави кастинг за първия си пълнометражен игрален филм “Доза щастие”. Той е базиран на романа на Весела Тотева “Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка” и в него главната роля се изпълнява от дъщерята на Тотева Валентина Каролева.

За да може да покаже главната героиня в различните ѝ възрасти, Яна Титова обявява прослушване за ролите. “София се появи със сестра си Стела. Когато ги видях, веднага усетих, че те ще са децата, които ще избера”, разказва Яна. Така и става - сестрите влизат в актьорския състав на “Доза щастие”. Но Яна има нужда от още едно момиченце, което да покаже героинята ѝ като съвсем малка. Заради силната си прилика с вече избраните сестри Титова дава ролята на своята дъщеря Ая.

Сега момиченцето ѝ добре разбира работата на майка си - все пак и то вече се е изявявало като актриса и се приема също като такава. Така че няма проблем, когато вижда Яна като майка на друго дете в “Откраднат живот” - добре знае, че това е по сценарий. 

Освен че играе в сериала, Титова продължава и да го режисира. Случва се да го прави и със сцени, в които тя самата участва. “Супер е, имаме много добра организация”, усмихва се тя.

Яна завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов. Играе в Народния театър в постановки като “Три сестри” и “Полет над кукувиче гнездо”. За образа на Чеховата Ирина взема “Аскеер”, а след това за играта си във филма “Лов на дребни хищници” печели “Златна роза” за поддържаща роля. Дебютът ѝ в киното е със “Стъпки в пясъка” на Ивайло Христов. Участва и във филма “Кецове” на Валери Йорданов. Тя трупа опит по сцените и в киното, но решава да разшири уменията и познанията си, като се насочи към режисурата. Така не само започва първите си професионални крачки в тази сфера, но и завършва специалността в Нов български университет.

“Беше неосъзнато желание, което се разви не чрез актьорството, а чрез писането. Започнах да пиша кратки разкази, които станаха сценарии за късометражни филми.” Не след дълго решава да заснеме един от тях. С операторството се захваща неин приятел - Павел Веснаков.

Снимат в Лондон,

успяват да привлекат

и голям

британски актьор

- Едуард Хог. Лентата на Титова участва и във фестивал за късометражни филми на Острова. И така - от един плах опит с приятели тръгва и голямата мечта, която успява да сбъдне с първия си игрален филм “Доза щастие”.

След успеха му Яна вече има два нови проекта, по които работи. Единият е напълно завършен сценарий и предстои да кандидатства за финансиране от Националния филмов център. Другият е на ниво идея.  Но освен филмите Яна не иска да оставя и работата си с фондацията на името на Весела Тотева. Тя е сред организаторите на кампания, заради която с екипа пътуват до различни градове, срещат се с ученици, прожектират им филма безплатно, а след това говорят за вредата от употребата на наркотици, като в дискусията се включват психолози и хора, минали през изпитанието на зависимостта. “Имаше момент, в който си мислех, че ние нищо не можем да променим. Но не е така - човек може да промени много и да повлече други след себе си. Така от един да станете много. Продължаваме в тази посока.”

Яна и Алек са успешен тандем и в киното, и в живота.
Яна и Алек са успешен тандем и в киното, и в живота.

Но първо ще изчака да мине извънредното положение в страната. Яна и половинката ѝ Алек са приели доста присърце мерките за борба с коронавируса и спазват препоръките за социална изолация. Така че си стоят вкъщи с двете си момиченца. Голямата Ая е в предучилищна група и сега се обучава вкъщи - учителите дават материалите, но родителите трябва да са плътно до детето, за да му обясняват и гледат какво прави. Малката Хана, която на 14 май ще навърши една година, също не оставя майка си и баща си да скучаят. Преди две-три седмици прохожда и сега не спира да щъка из вкъщи. Но Яна и Алек изобщо не са подготвени за това -

дори нямат обувки,

които да сложат на

крачетата на Хана,

сега, като вече може да ходи. На помощ им идва тяхната колежка Дария Симеонова, която играеше пиарката Наталия в сериала на Нова тв. Тя отива до дома на Яна и Алек да занесе обувки за малката им дъщеря, но не се качва при тях. Яна и Алек пускат макара от балкона и така малкото им момиченце получава първия си чифт обувки в живота. “Опитваме се да се забавляваме от ситуацията, макар че понякога не е лесно”, усмихва се Яна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене