Робот обслужва клиентите в кафене в Южна Корея

СНИМКА: Pixabаy

Новият обслужващ робот в кафене в южнокорейския град Теджън е любезен и бърз, докато плавно си проправя път към клиентите, информира Ройтерс.

"Заповядайте вашия ройбос, бадемов чай лате, насладете му се. Още по-хубав е като го разбъркате", казва роботът, докато клиентка си взима напитката от поднос, монтиран на голям, лъскав бял робот с формата на капсула, предава БТА.

След като успя да ограничи заразата от коронавирус, който инфектира 11 000 души и отне живота на 267 в страната, Южна Корея бавно преминава от строги правила за социално дистанциране към положението, определяно от правителството като "дистанциране в ежедневието".

Роботите могат да помогна на хората да спазват социална дистанция на обществени места, казва И Дон-бе, директор на отдела за проучвания към компанията Вижън семикон (Vision Semicon), която заедно с държавния научен институт разработи робота за кафенета.

Системата ни няма нужда от човешка намеса от поръчката до доставката, масите са на достатъчно разстояние, за да могат роботите да се придвижват без проблеми, което отговаря на сегашната кампания за дистанциране, каза той.

Системата, която използва роботизирана ръка за правене на напитките и обслужващ робот, може да прави 60 вида кафе и сервира напитките на клиентите по местата им. Може да комуникира и да предава данни на други устройства, а също така има технология за безпилотно управление, за да изчислява най-подходящия маршрут, докато роботът се движи в кафенето.

Поръчка от шест напитки отнема само седем минути. Единственият човек служител в двуетажното кафене е сладкарят, който също така почиства и зарежда с необходимите съставки.

Производителят на робота и научният институт целят да оборудват най-малко 30 кафенета с такива роботи през текущата година.

"Роботите са забавни и е лесно, тъй като не трябва да си взимаш поръчката", казва студентката Ли Чае-ми.

"Малко съм притеснена обаче за пазара на труда, тъй като много мои приятели работят на непълно работно време в кафенета и тези роботи ще изместят хората", допълва тя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене