В борбата с пандемията Дубай демонстрира научните си постижения
Азиз ел Масаси, Франс прес | 26 Май 2020 г. | 56 показвания | 0 коментара

Изследователски лаборатории, свръхмодерно оборудване и мобилни приложения: пандемията от Ковид-19 е повод за Дубай да демонстрира своите бляскави технологични и научни постижения и да се представи като модел при управлението на кризата.

В Хелфкеър сити (буквално "градът на здравеопазването"), бляскав нов квартал, построен през 2002 г., екип от млади учени трескаво работи пред екрани в Медицинския университет "Мохамед бин Рашид Ал Мактум", който носи името на емира и силния човек на Дубай, чийто портрет е окачен на фасадата на сградата.

В учебното заведение е разположен Центърът за управление и контрол на Ковид-19, интердисциплинарен орган, създаден в началото на кризата от Хамдан бин Мохамед, младият принц престолонаследник на Дубай и популярна личност в социалните мрежи. Целта: да бъдат координирани усилията на управляващите, лекарите, епидемиолозите и други професионалисти, които работят на място.

"От дълги години Дубай се опитва да създаде сериозна дигитална инфраструктура и това допринесе за борбата срещу коронавируса", заяви пред Франс прес Амер Шариф, ръководител на центъра.

Дубай, който притежава най-диверсифицираната икономика в Близкия изток и който се отличава с модерната си инфраструктура и склонността си към консумацията, се превърна през последните години във въздушен хъб, финансов център, туристическа дестинация и изключително свързан град.

Обединените арабски емирства, които направиха над 1,6 милиона теста в цялата страна, официално регистрираха 29 000 случаи на заразяване, от които 14 000 оздравели и 244 починали.

Според доктор Шариф, технологията е улеснила изолацията и е допринесла за избягване на по-голямо разпространение на болестта, благодарение на дистанционния режим на обучение и работа, на доставките у дома чрез мобилни приложения и най-вече заради "цялостната дигитализация на здравната система".

"Зачитане на личния живот"

======================

ОАЕ, съставени от седем емирства, от които най-известното е Дубай, са една от богатите страни от Персийския залив и незаобиколим геополитически играч. Страната има големи амбиции в сферата на технологиите и науката.

След като през миналата година изпратиха астронавт в Космоса, ОАЕ планират да изстрелят през юли първата арабска сонда към Марс - проектът е под патронажа на емира на Дубай.

От началото на кризата с Ковид-19 ОАЕ редовно публикуват информация за напредъка в изследванията по намирането на лечение и разработиха приложения, едно от които на име "Алхосн", които правят възможно проследяването на заразени хора.

Когато настъпи времето на полицейския час, жителите на Дубай получават текстово съобщение на арабски, английски и хинди - близо 90 процента от населението на емирството са чужденци.

Полицаи носят умни каски, които отчитат температурата на минувачите, а лаборатории произвеждат предпазни маски с помощта на 3Д технология.

Използването на технологии в борбата с пандемията създаде обаче и притеснения по света заради риска от наблюдение и нарушаване на неприкосновеността на личните данни на населението от правителствата.

Емирствата, където някои сайтове и чуждестранни приложения все още са блокирани, вече бяха разкритикувани по този въпрос от медиите и експерти.

"Дубай и Обединените арабски емирства зачитат правото на личен живот и на неприкосновеността на данните от досиетата на пациентите при употребата на умни приложения", заяви Амер Шариф.

"Благоприятна възможност"

======================

Според Шариф властите се вдъхновяват от други страни, като например Южна Корея, давана като пример за управление на кризата, но Дубай разработва и свой "собствен модел".

"Трябва да следваме еволюциите, но и да даваме и своя принос", подчертава той

Тази задача лежи върху плещите на професора по медицина Алауи Ал Шейх Али, който ръководи научния екип в Командния център на Дубай.

"Ролята на този екип е да следи за най-скорошните постижения в изследванията и научните опити както в страната, така и по света", за да може "всички мерки да бъдат взимани на базата на научна методология", казва университетският учен пред Франс прес.

Според Том Лоуни, преподавател по обществено здраве и епидемиология в университета "Мохамед бин Рашид" и съветник на властите, кризата с коронавируса е била "благоприятна възможност" за Дубай да тества амбициите си.

Емирството е "в състояние да смекчи ограниченията и да възобнови част от икономическите дейности (...) благодарение на епидемиологичните данни", казва британецът. Бързото, навременно и редовно регистриране на случаи на заразяване стана възможно благодарение на "сериозно инвестиране в тестове", изтъква той.

Дубай се отличи със "способността си да взима бързи решения на базата на данните и на науката" под ръководството на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, силния човек на емирството, казва Лоуни.

(БТА)

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С модерния си образ и с динамиката на чистата си архитектурна форма тази къща наистина сякаш е готова да полети над града, ширнал се под нея. Илюзията, когато си на терасата над София, а и отвътре, е точно за невидими криле над гъмжилото от сгради и хора долу. А от другата си страна, на юг, впечатляващата сграда гледа към планината - Голи връх

Вратарят на бундестима и “Байерн” Мануел Нойер бе спипан да пее песни на дясноекстремистката рок група Thompson. Тя от години е обвинявана, че прославя хърватския фашизъм. В Германия се появиха 2 видеа, на които Нойер приглася в компания, която се забавлява с парчета на крайните националисти в курорта Дубровник

Моят внук Иван днес става на 2 години. Желая му от сърце да расте здрав и щастлив. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко

Неймар няма да играе в "Барселона" през следващия сезон. В ...
Бившата съпруга на най-богатия мъж в света - изпълнителният ...
Ед Шийрън и Дейвид Бекъм сложиха кошери в селските си ...
В понеделник ръководството на МО ще почете 75-годишния ...
РАБОТА Началото на седмицата не е обещаващо заради ...
РАБОТА Първите дни на седмицата са последните за това ...
РАБОТА Ако изчакате до понеделник, когато Меркурий е вече в ...
РАБОТА През първите три дни от седмицата, които са ...
РАБОТА В началото на седмицата, когато са последните дни на ...
РАБОТА През последните три дни на ретроградно движение на ...
РАБОТА В дните петък - неделя Меркурий е все още ...
РАБОТА В началото на седмицата Меркурий е все още ...
РАБОТА Не взимайте важни решения и бъдете предпазливи в ...
РАБОТА В началото на седмицата завършете изостаналите ...
РАБОТА В началото на седмицата Меркурий е все още ...
РАБОТА В началото на седмицата сте напрегнати, заради ...