В борбата с пандемията Дубай демонстрира научните си постижения

СНИМКА: Pixabay

Изследователски лаборатории, свръхмодерно оборудване и мобилни приложения: пандемията от Ковид-19 е повод за Дубай да демонстрира своите бляскави технологични и научни постижения и да се представи като модел при управлението на кризата.

В Хелфкеър сити (буквално "градът на здравеопазването"), бляскав нов квартал, построен през 2002 г., екип от млади учени трескаво работи пред екрани в Медицинския университет "Мохамед бин Рашид Ал Мактум", който носи името на емира и силния човек на Дубай, чийто портрет е окачен на фасадата на сградата.

В учебното заведение е разположен Центърът за управление и контрол на Ковид-19, интердисциплинарен орган, създаден в началото на кризата от Хамдан бин Мохамед, младият принц престолонаследник на Дубай и популярна личност в социалните мрежи. Целта: да бъдат координирани усилията на управляващите, лекарите, епидемиолозите и други професионалисти, които работят на място.

"От дълги години Дубай се опитва да създаде сериозна дигитална инфраструктура и това допринесе за борбата срещу коронавируса", заяви пред Франс прес Амер Шариф, ръководител на центъра.

Дубай, който притежава най-диверсифицираната икономика в Близкия изток и който се отличава с модерната си инфраструктура и склонността си към консумацията, се превърна през последните години във въздушен хъб, финансов център, туристическа дестинация и изключително свързан град.

Обединените арабски емирства, които направиха над 1,6 милиона теста в цялата страна, официално регистрираха 29 000 случаи на заразяване, от които 14 000 оздравели и 244 починали.

Според доктор Шариф, технологията е улеснила изолацията и е допринесла за избягване на по-голямо разпространение на болестта, благодарение на дистанционния режим на обучение и работа, на доставките у дома чрез мобилни приложения и най-вече заради "цялостната дигитализация на здравната система".

"Зачитане на личния живот"

======================

ОАЕ, съставени от седем емирства, от които най-известното е Дубай, са една от богатите страни от Персийския залив и незаобиколим геополитически играч. Страната има големи амбиции в сферата на технологиите и науката.

След като през миналата година изпратиха астронавт в Космоса, ОАЕ планират да изстрелят през юли първата арабска сонда към Марс - проектът е под патронажа на емира на Дубай.

От началото на кризата с Ковид-19 ОАЕ редовно публикуват информация за напредъка в изследванията по намирането на лечение и разработиха приложения, едно от които на име "Алхосн", които правят възможно проследяването на заразени хора.

Когато настъпи времето на полицейския час, жителите на Дубай получават текстово съобщение на арабски, английски и хинди - близо 90 процента от населението на емирството са чужденци.

Полицаи носят умни каски, които отчитат температурата на минувачите, а лаборатории произвеждат предпазни маски с помощта на 3Д технология.

Използването на технологии в борбата с пандемията създаде обаче и притеснения по света заради риска от наблюдение и нарушаване на неприкосновеността на личните данни на населението от правителствата.

Емирствата, където някои сайтове и чуждестранни приложения все още са блокирани, вече бяха разкритикувани по този въпрос от медиите и експерти.

"Дубай и Обединените арабски емирства зачитат правото на личен живот и на неприкосновеността на данните от досиетата на пациентите при употребата на умни приложения", заяви Амер Шариф.

"Благоприятна възможност"

======================

Според Шариф властите се вдъхновяват от други страни, като например Южна Корея, давана като пример за управление на кризата, но Дубай разработва и свой "собствен модел".

"Трябва да следваме еволюциите, но и да даваме и своя принос", подчертава той

Тази задача лежи върху плещите на професора по медицина Алауи Ал Шейх Али, който ръководи научния екип в Командния център на Дубай.

"Ролята на този екип е да следи за най-скорошните постижения в изследванията и научните опити както в страната, така и по света", за да може "всички мерки да бъдат взимани на базата на научна методология", казва университетският учен пред Франс прес.

Според Том Лоуни, преподавател по обществено здраве и епидемиология в университета "Мохамед бин Рашид" и съветник на властите, кризата с коронавируса е била "благоприятна възможност" за Дубай да тества амбициите си.

Емирството е "в състояние да смекчи ограниченията и да възобнови част от икономическите дейности (...) благодарение на епидемиологичните данни", казва британецът. Бързото, навременно и редовно регистриране на случаи на заразяване стана възможно благодарение на "сериозно инвестиране в тестове", изтъква той.

Дубай се отличи със "способността си да взима бързи решения на базата на данните и на науката" под ръководството на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, силния човек на емирството, казва Лоуни.

(БТА)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене