Крайцерът "Аврора" стана на 120 години
Георги Банов | 26 Май 2020 г. | 77 показвания | 0 коментара

На 24 май 1900 година в Санкт Петербург на вода е спуснат крайцер I клас на Балтийския флот "Аврора". И неговата история не е свързана само с Октомврийската революция през 1917 г.

Името му, по ирония на съдбата, е избрано лично от император Николай II, срещу когото дава знаменития си залп през октомври 1917 г. (7 ноември по нов стил). То е в чест на платноходната фрегата със същото наименование, която е с решителен принос за спечелването на Кримската война от Русия. Заради това на пускането на вода на борда е и единственият оцелял от екипажа на старата "Аврора", който е на 78 години.

Всъщност изстрелите към Зимния дворец са с халостни снаряди. За сметка на това крайцерът е участвал в цели три войни - Руско-японската, Първата световна и Втората световна. По време на стражението край Цушима от първата шест пъти японците целят флага на кораба, но екипажът го вдига наново. "Аврора" получава 16 директни удара и е наполовин потопен. По време на Първата световна война няма сериозни поражение. През Втората световна подсигурява въздушната охрана на остров Котлин в Балтийско море, където е град Кронщад. Тогава получава около 1500 директни удара от германската авиация и по чудо оцелява.

"Аврора" едва не е потопен и от свои по време на Руско-японската война. През 1904 година екскадрила, в чиито състав е и крайцерът тръгва от Кронщат към Порт Артур, за да помогне на обсадената крепост.

В гъста мъгла край бреговете на Великобритания става объркване и се открива огън по рибарски лодки и "Аврора". Един от снарядите откъсва ръката на корабния свещеник йеромонах Анастасий, който е свален за лечение в Мароко. До революцията на "Аврора" са служили 10 свещеника.

През 1968 година корабът получава орден "Октомврийска революция", на който е изобразен самият той.

След основен ремонт през 1987 година той е закотвен за вечни времена в Санкт Петербург, тогава Ленинград. През 2010 година е снет от отчет от Военноморския флот на Русия и предаден във владение Централния военноморски музей. На борда има експозиции за трите войни в които е участвал. През 2018 година е възстановен и корабният параклис, унищожен след революцията през 1917 година. Сега в него има редовни богослужения и сватби.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Три туи ще напомнят на столичани къде са живели създателите на Сатиричния театър Гласът на великата Стоянка Мутафова огласи столична улица в квартал “Лозенец”, където години живяха темпераментните съседи Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев. С нейната песен “Артистите” в понеделник, 13 юли

По време на 9-годишната доминация на “Лудогорец” “сините” 3 пъти без евровизи, ЦСКА 6 пъти вицешампион За трети път по време на 9-годишната тотална доминация на “Лудогорец” в България “Левски” остана извън евротурнирите. 5 години след предишното изпускане на влака за Европа “сините” затвърдиха, че по спортно-технически показатели вървят по-скоро

Добре сме, благодаря.  Това написа в Twitter Кристиан Гро. Германският треньор на Григор Димитров бе запитан в социалната мрежа как се чувстват двамата.  Българската звезда в тениса и Гро се заразиха с коронавирус по време на благотворителната верига Adria Tour в Белград и Задар, организирана от Новак Джокович

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред ...
Американското космическо ведомство е започнало работа по ...
Неймар няма да играе в "Барселона" през следващия сезон. В ...
Бившата съпруга на най-богатия мъж в света - изпълнителният ...
Ед Шийрън и Дейвид Бекъм сложиха кошери в селските си ...
В понеделник ръководството на МО ще почете 75-годишния ...
РАБОТА Началото на седмицата не е обещаващо заради ...
РАБОТА Първите дни на седмицата са последните за това ...
РАБОТА Ако изчакате до понеделник, когато Меркурий е вече в ...
РАБОТА През първите три дни от седмицата, които са ...
РАБОТА В началото на седмицата, когато са последните дни на ...
РАБОТА През последните три дни на ретроградно движение на ...
РАБОТА В дните петък - неделя Меркурий е все още ...
РАБОТА В началото на седмицата Меркурий е все още ...
РАБОТА Не взимайте важни решения и бъдете предпазливи в ...
РАБОТА В началото на седмицата завършете изостаналите ...