Учени осъществиха лазерна спектроскопия на радиоактивни молекули с кратък живот

Снимката е илюстративна Източник: Pixabay

Международен екип учени от ЦЕРН успя за пръв път в света да осъществи измервания чрез лазерна спектроскопия на радиоактивни молекули с кратък живот - на радиевия монофлуорид, съобщи пресцентърът на европейската научната организация.

Досега специалистите не съумяваха да използват лазерната спектроскопия при изучаването на споменатите молекули, които съдържат едно или повече нестабилни ядра. Но резултатите от изследването на екипа на Роналд Гарсия Руис, публикувани в сп. "Нейчър", представляват решителна крачка в използването на тези молекули за фундаментални изследвания.

"Нашите опити показаха, че молекулите на радиевия монофлуорид е възможно да бъдат охладени до нива, при които изследователите могат да ги проучат в изключителни детайли, отбеляза Руис, цитиран от БТА.

По неговите думи споменатите молекули са много интересни за учените, тъй като съдържат радий. Някои от неговите изотопи имат ядра с формата на круши, с повече маса в единия край, отколкото в другия. Тези странни контури ускоряват процесите, които разчупват фундаменталните симетрии в природата и могат да разкрият нови физически явления извън Стандартния модел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)

Напишете дума/думи за търсене