Внушителна церемония за 567 години от завладяването на Истанбул (Снимки)
24 часа онлайн | 30 Май 2020 г. | 67 показвания | 0 коментара

Въпреки ограничителните мерки заради COVID-19, които са в сила в Турция, с впечатляващи прояви бе отбелязана вчера 567-ата годишнина от завоюването на Константинопол от османските войски, предвождани от султан Мехмед Втори Завоевателя, които продължиха през целия ден.

По инициатива на фондацията "Стрелци с лъкове" се организира състезание за Купата на Завоевателя. Лодки и моторници участваха в кортеж във водите на Босфора.

Кулминацията бе снощи в историческия храм-музей "Света София", където се състоя "Празник на завладяването", организиран от турското министерство на културата и туризма и Дирекцията по комуникации.

Турският президент Р.Т. Ердоган, вицепрезидентът Фуад Октай, министри и други официални лица участваха в събитието.

Програмата започна с прожекция на възстановка на исторически моменти от превземането на Константинопол.

За лайтмотив бе използвана знаменитата фраза на султана завоевател "Или аз ще превзема Истанбул, или Истанбул ще ме вземe".

Султан Мехмед Втори Завоевателят /в турската историография се нарича Фатих Султан Мехмед Хан/, който е седмият владетел на османската империя, след като превзема Константинопол след продължилата с прекъсвания 50-дневна обсада, извършва първата си петъчна /свещена/ молитва в Истанбул именно във византийската църква Света София, с което официално я обявява за джамия, символ на завладяването на Византия.

Но в същото време османският владетел заповядва мозайките, иконите и другите християнски изображения, някои от които са уникални за времето си, да не бъдат унищожени /изчегъртани/, а да бъдат замазани, за да не се виждат, тъй като в джамиите не се допускат изображения, а само цитати от свещената книга. Благодарение на това днес уникалните християнски символи в Света София се виждат в пълния им блясък след извършената реставрация.

Снощи под купола на Света София, в залата, която е била предназначена за молитви на Мехмед Втори Завоевателя и следващите султани бе прочетена молитвата Ал-Фатиха - така се нарича първата сура, с която започва свещената книга на мюсюлманите Кур-ан и Керим.

Ердоган, който досега не участваше в публични изяви на живо заради коронавируса, снощи лично участва в молитвата.

В словото, което произнесе след нея, той акцентира на значението на историческия акт по завоюването на Истанбул.

"Завладяването на Истанбул е акт, който слага края на един век и отваря един нов век в историята,който дължим на султана Завоевател Мехмед Хан, чиито достойни наследници сме ние. Ние искаме заедно с народа ни да изживеем радостта от завладяването. Както дървото без корени не може да оцелее, така и поколение, което не знае историята си, културата си, не може да оцелее и да върви напред ,каза той.

След речта на Ердоган символично бе съборена една стена, символизираща падането на Константинопол под властта на Османската империя.

В чест на събитието бяха изстреляни разноцветни фойерверки, които осветиха небето над историческия полуостров /така се нарича старинната част на Истанбул/ и тъмните води на Босфора.

Редица чуждестранни медии, между които и гръцки, предаваха на живо събитието от Света София. Просъществувала 9 века като християнска катедрала и 6 века като джамия, символът на Истанбул Света София се посещава от милиони хора от цял свят и е обявена за паметник на Юнеско. През 1935 г. с декрет на Ататюрк Света София е обявена за музей.

А в рамките на честванията на годишнината от превземането на Истанбул, които бяха организирани от голямата община на Истанбул, кметът Екрем Имамоглу обяви, че по инициатива и със средства на общината ще бъде построен паметник на султан Мехмед Втори Завоевателят в Истанбул.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 6 месеца трябва да има решение с какво да се заменят въглищата и платформата Brown to green ще се бори за това държавата да влезе бързо в този процес „Миньорите са наясно, че въглищната индустрия си отива. Постоянно говоря с тях за това, че трябва да се преборим и да работим по различен начин. Ние нямаме право да затворим въглищните централи и

47-годишният евангелистки пастор на пловдивското село Костиево е починал от коронавирус. В продължение на две седмици той е бил интубиран, но лекарите не са успели да го спасят.  Това съобщиха от Областния кризисен щаб. Духовникът е бил заразен на евангелисткото събрание в Перущица в началото на юни

Модернизираният кросоувър на Volkswagen - Tiguan, вече ще се предлага и в plug-in хибриден вариант. Tiguan eHybrid може да се движи на изцяло електрическа тяга с максимална скорост до 130 км/ч и с нулеви нива на локалните емисии. При хибридната версия имаме 1,4-литров бензинов двигател в комбинация с електромотор

РАБОТА Заради ретроградния Меркурий поставете само началото ...
РАБОТА Въпреки че ви изненадват запознанства, които не бива ...
РАБОТА Меркурий е ретрограден, а вие очаквате предложение ...
РАБОТА Изцяло сте във властта на емоцията, която пречи и в ...
РАБОТА Отдалечете от живота си хората, които ви потискат и ...
РАБОТА От първия ден на седмицата стабилизирайте ...
РАБОТА Въпреки ретроградния Меркурий известие повлича ...
РАБОТА Стабилизирайте постигнатото през изминалата седмица ...
РАБОТА В началото на седмицата въпреки ретроградния ...
РАБОТА В петък и почивните дни съгласно повелята на ...
РАБОТА Въпреки все още ретроградното движение на Меркурий ...
Херо Мустафа танцува под звуците на кънтри музика С ...
Момичето се подготвяло да учи монтаж в НАТФИЗ, а в момента ...
Брайън Мей и Роджър Тейлър продължават да поддържат групата ...
Американски астрофизици изчислиха за пръв път колко ...
Чаровно гадже е надъхало вратаря на "Локомотив" (Пд) Мартин ...