Google знае какво гледате в режим „инкогнито“

Илюстрация Рixabay

Глоба до 5 млрд. долара грози компанията за това

Технологичният гигант Google в Съединените щати е изправен пред поредното дело за поверителност, пише чешкият информационен сайт idnes.cz. Някои от неговите приложения позволяват да бъде наблюдавано поведението на потребителите в интернет, дори когато използват режим "инкогнито". Компанията обаче може да бъде глобена за това със сума до 5 млрд. долара. Google се защити, като предупреди клиентите си за тази възможност.

„Вече можете да сърфирате в интернет насаме и други потребители на това устройство няма да видят вашата активност.“ Този израз е известен на всеки, който някога е отварял режим "инкогнито" в Google Chrome. Той уверява потребителя, че историята на сърфирането му няма да бъде запазена от този момент нататък и че дейността му няма да бъде лесна за проследяване.

Но има уловка. Страниците, които посещава потребителят, все още могат да правят „бележки“ за него. Особено с приложения директно от Google, като Google Analytics или Google Ads например. Чрез тях ковпанията може да стигне до неговия профил и да разбере кои са приятелите му, какви са хобитата му или какво обича да купува, и то благодарение на процедура, която е обичайна при "обикновеното" сърфиране в интернет. Съответно след това коригира реклами или резултати от търсенето. Но Google прави това и в режим „инкогнито“. Само че малко хора го знаят.

Според адвокатската кантора Boies Schiller Flexner, компанията заблуждава клиентите си и трябва да си плррати за товаща за това. Тя е завела дело в Сан Хосе, САЩ, според което гигантът е изправен пред глоба до 5 милиарда долара. Според юристи от Google компанията проследява милиони потребители по този начин от 1 юни 2016 г. "Google вече не може тайно и нелегално да събира данни буквално от всеки американец", коментира Би Би Си.

Освен това, според Ройтерс, някои експерти отдавна предупреждават за риска технологичните компании да могат да свържат профили от нормално и анонимно сърфиране. Те биха могли също така да получат достъп до информация, която прокуратурата определя като „много лична и потенциално смущаваща“. Хората например често използват анонимния режим за гледане на порнография.

Google обаче не се съгласява да събира данни без знанието на потребителите. "Силно ще се защитим", заяви говорителят на компанията Жозе Кастанеда. "Всеки път, когато отворите нова отметка в режим "инкогнито", ви предупреждаваме, че страниците, които посещавате, могат да проследяват вашите данни", добави той.

Потребителят обаче може да предотврати събирането на данни с помощта на някои приложения на Google, предупреждава BBC. Ако изтеглите разширението „Отказ от Google Анализ“ в Chrome, това приложение няма да проследи активността на съответния потребител, пише idnes.cz.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене