Месец май 2020 г. - най-топлият, регистриран някога на планетата

Месец май 2020 година бележи абсолютен рекорд и е най-топлият, регистриран някога на планетата СНИМКА: Pixabay

Месец май 2020 година бележи абсолютен рекорд и е най-топлият, регистриран някога на планетата, установи Европейската служба за климатични промени "Коперник", предаде Франс прес.

Учените отбелязват, че температурите са много по-високи от нормалните и това е особено забележимо в Арктика. "Този месец май беше с О,63 градуса по Целзий по-висок от средномесечната майска температура за периода 1981-2010 година. Това го прави най-топлия май, регистриран откакто се водят измервания и изпреварва този от 2006 година и този през 2007 година", се казва в съобщение на организацията.

Аномално високи температури са били измерени в Сибир, които са били с 10 градуса по Целзий над нормата. В северозападната част на региона ледоходът в реките Об и Енисей никога не е започвал толкова рано, отбелязват от службата "Коперник", цитирани от БТА.

Извънредно мека пролет е имало в големи области на Арктика, най-вече в западната част на Аляска, но също така и в Антарктида. В световен план от европейската служба изтъкват, че последните 12 месеца /юни 2019-май 2020 / изравняват рекорда на най-топлия регистриран едногодишен период /октомври 2015- септември 2016/ с 0,7 градуса по Целзий над нормата.

Годината 2019-а беше втората най-топла в света, след 2016-а и експертите очакват средната температура в световен план да постави нов рекорд в следващия 5-годишен период /2020-2024/.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?
Уличен артист подари своя картина на Сара Джесика Паркър

Напишете дума/думи за търсене