Ученици на проф. Стефан Драгостинов с 4 международни награди

 Двамата лауреати Емерих Амбил и Десислава Георгиева, до тях е проф. Стефан Драгостинов
СНИМКИ: АРХИВ НА ПРОФ. ДРАГОСТИНОВ

"Вече 100 дни покрай пандемията коронавирус две важни културни събития останаха незабелязани: 9-то издание на международния конкурс по композиция „София“ и 15-я международен конкурс „Млади виртуози", убеден е проф. Стефан Драгостинов. И двата международни форума вече близо две десетилетия са утвърдени творчески трибуни за млади талантливи творци от цял свят.

На последнота издание на конкурса по композиция „София“ авторитетното международно жури под председателството на акад. Георги Минчев присъди две отличия: първата награда е отредена на композитора Игнасио Браса от Испания за творбата A secret room, а бронзовата статуетка взе българският композитор Емерих Амбил за пиесата Catch 23. (Втора награда не се присъжда.) Официалната церемония по награждаването и премиерното изпълнение на отличените творби трябваше да се случи през тази пролет - остава надеждата това да се случи есента.

Другият конкурс по композиция „Млади виртуози“ също донесе творчески плодове. Форумът вече години наред подържа висок рейтинг в ранглистата на международните състезания и не случайно е член на авторитетния Европейски съюз на младежките музикални конкурси. Състезанието, посветено на годишнината от рождението на патриарха на българската музика проф. Панчо Владигеров, се провежда в две категории: за създаването на клавирна солова творба и пиеса за камерен ансамбъл.

В конкурса участват творби на млади творци от цял свят - Аржентина, България, Германия, Гърция, Италия, Китай, Русия, САЩ, Швейцария, Япония…

Първи награди не са присъдени, което говори за „високо вдигната летва“ от авторитетното международно жури. Две втори награди – и в двете категории - печели Десислава Георгиева, за гротескната клавирна миниатюра "Славейче Владигерче" и македонската поема за струнен ансамбъл Three Thrillers for Vardar River. Другият сребърен приз отива при младия композитор - студент в НБУ, Стоян Орсов за ефектната пиеса "Пантограф". 

И тримата лауреати - участници в двата международни конкурса, са възпитаници по композиция на проф. Стефан Драгостинов в Нов български университет, а този техен пореден творчески успех е заслужено признание за школата и мисията на техния учител.

Студентът по композиция от НБУ Стоян Орсов
Студентът по композиция от НБУ Стоян Орсов
Участници в творческата лаборатория на проф. Стефан Драгостинов в НБУ. ..  В края на редичката в дясно е 75-годишният джазмен-ветеран проф. Симеон Венков, а в  центъра на снимката е най-младия участник - 6-годишният Дарин Ламбов.
Участници в творческата лаборатория на проф. Стефан Драгостинов в НБУ. .. В края на редичката в дясно е 75-годишният джазмен-ветеран проф. Симеон Венков, а в центъра на снимката е най-младия участник - 6-годишният Дарин Ламбов.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене