Неда Соколовска изследва страстта на българина към хазарт

Режисьорката Неда Соколовска

След карантината театралите бързат да играят

Пристрастяването на обикновения българин към хазартните игри е темата на новия спектакъл на Неда Соколовска, който се легитимира с три премиерни представления в зала на Националния студентски дом (15-17.06.).

Часове след „разхлабването“ на мерките срещу коронавируса четирима актьори - Мила Банчева, Зоя Шопова, Живко Гущеров и Петко Каменов, разиграват варианти на обсесията на бедния български гражданин към печалбата, паднала „отгоре“ като награда заради негэовата упоритост, „честен многогодишен труд“, доверие в приказната златна рибка. Спектакълът така и се казва – „Златна рибка“.

Надявам се, че Неда Соколовска вече е добре позната на театралите заради създадената от нея продуцентска компания „Vox populi“ и заради десетината национални награди за нейната режисура и за актьорите под нейната режисура. „Златна рибка“ е документален спектакъл, изграден от разговори на актьорите с бедните обитатели на софийския квартал „Красна поляна“ – онези хора, които дават и последните си левчета за картончетата, върху които чегъртат надеждата да забогатеят. Мила Банчева, която е най-зряла и технична в представлението, е в ролята на продавачка на фишове и картончета в тотопункта.

Тя посреща мераклиите за златната рибка, коментира ги със загриженост на приятел, често провокирана от приятелката си (Зоя Шопова) в ролята на неизменно присъстващата в тези пунктове. Живко Гущеров и Петко Каменов демонстрират поредица от чувства и изживявания, свързани със срама от непресъхващата готовност да продължат да губят пари, с наивната вяра, че този път магията ще се сбъдне, подкрепени от мисълта за близките, на които ще раздадат великодушно печалбата.

Сцените не са като наратив от психологически контакти, а като автентични случки, погледнати от зрителя-воайор, който после трябва да си направи съответните изводи. Цялото представление е напоено с комичното отношение на театралите към този род дейност в българското всекидневие. Явно е, че Неда Соколовска продължава неотстъпно да изследва отношенията сред българските граждании, обединени в автентични групи, създаващи колорита на нашето съвремие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене