Неизвестни истории на най-красивите сгради у нас

Книга, посветена на архитектурните потайности в София, защо изкуството има значение и истината за отвореното общество и неговите врагове, предлага ИК "Сиела"

Знаете ли каква е историята на някои от най-ключовите сгради в нашата столица, както и кой е човекът, който стои зад тяхната визия?

“София през погледа на архитекта. Любомир Нейков - живот и творчество” от проф. д. изк. Румен Нейков е издание, посветено на архитектурната история на столицата, обхващаща две напълно различни епохи, разделени от разрушителните бомбардировки на Втората световна война (ИК “Сиела”). Историята на града е разказана през биографията на арх. Любомир Нейков - забележителна фигура в столичната архитектура, чиято творческа кариера обхваща периода от 30-те до 80-те години на XX век. “София през погледа на архитекта. Любомир Нейков – живот и творчество” по забележителен начин илюстрира контрастите, но и приемствеността в двете архитектурни епохи, разказва скритите истории на едни от най-мащабните за София урбанистични проекти, рожба на политически идеологии.

Акцент е поставен върху безпрецедентната организация и усилия на службата за възстановяване на София от бомбардировките, чийто началник е арх. Нейков. Разбити са митовете около плана “Мусман”, в екипа по чието изготвяне той участва, както и около плавателния канал на София. Разказани са историите на строежа на Народната библиотека, Паметника на Съветската армия, модернизирането на Киноцентъра в Бояна. Внимание е обърнато и на реализираното и нереализираното от проектите за новия център на града при Вълко Червенков и Тодор Живков. Читателят ще открие снимки, карти, планове и схеми, част от личния архив на арх. Любомир Нейков, много от които се публикуват за първи път.

Авторът проф. д. изк. Румен Нейков завършва средното си образование в Софийското музикално училище през 1965 г. Директор и режисьор на Старозагорската опера (1994-1998). От 1988 г. до днес е преподавател по режисура и актьорско майсторство във Вокалния факултет на НМА. Има над 70 постановки на опери, оперети и мюзикъли във всички значителни музикални центрове на България и чужбина. Носител е на две национални награди за режисура.

“Отвореното общество и

неговите врагове” - ключова

книга за XX в. в два тома

Една от най-важните книги на XX век, посветена на историята на съвременните политически течения и възникването и влиянието на някои форми на историцизма, се появява в луксозно издание в два тома на български език (ИК “Сиела”).

“Отвореното общество и неговите врагове” от Карл Попър е критическо въведение във философията на политиката и на историята и е изследване върху някои от принципите на социалното преустройство.

Издадена през 1945 г., тази книга представлява брилянтна и безкомпромисна защита на либералната демокрация, хуманизма и отвореното общество. Според нея “най-големите неприятности на човечеството произтичат от общото нетърпение да подобрим съдбата на ближните си.

Фундаменталният труд на британския философ се стреми да допринесе за по-доброто разбиране на тоталитаризма и изтъква аргументирани причини защо е нужно да се продължи войната с него. Попър прави опит да се изследва приложението на критическите и рационалните методи на науката към проблемите на отвореното общество и анализира принципите на демократичното реформиране на обществото.

Първият том от изданието анализира философията на Платон, като открива в нея корените на тоталитарното мислене и реакцията срещу рационализма.

Във втората част са разгледани идеите на Хегел и Маркс и политическите течения, които те са вдъхновили, като Попър ги противопоставя на идеите на либерализма, индивидуализма, рационализма, отвореното общество и демокрацията.

“Отвореното общество и неговите врагове” напомня, че целта на всяка цивилизация е да се намали ролята на насилието и на страха в човешкия живот. И че дори държавата и образованието да имат водеща роля, тази задача остава общ дълг.

Изкуството

има значение

Правете добро изкуство, защото “Изкуството има значение”, е девизът на книгата на Нийл Геймън с илюстрации от Крис Ридъл - колекция от четири есета за смисъла на творчеството, вдъхновяващ призив за свобода на идеите, за нуждата от изкуството и за дързостта да преследваш мечтите си. Докато човек чете, всичко се променя. А докато чете творба на Нийл Геймън, може и да открие отговора за живота, Вселената и всичко останало. От ИК “Сиела”.

Ето и класацията на издателството:

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене