НАСА с 80 нови препоръки към капсулата на "Боинг" преди нови изпитания

СНИМКА: Pixabay

Група експерти от американското космическо ведомство отправи 80 нови препоръки към космическия кораб на "Боинг" "Старлайнър", преди да разреши нови изпитания, предадоха световните агенции.

Това стана след приключването на анализа на всички аспекти на изпитателния полет на капсулата, която не можа да се скачи през миналия декември с Международната космическа станция /МКС/ заради възникнали технически проблеми, предава БТА.

"НАСА и "Боинг" извършиха огромна работа, като оцениха всички въпроси, свързани с непилотирания полет на кораба, заяви помощникът на директора на НАСА Стив Джарсек. Всичко, което изяснихме, ще ни помогне за по-успешното осъществяване на разработката и изпитанията на "Старлайнър".

В частност 21 препоръки се отнасят до процеса на изпитание на системите на кораба, 10 касаят проверката на компютърните програми, в 35 от тях става дума за изменения на бордовата документация, в 7 - за определяне времето на полета и в други седем - за организационни промени.

Корабът "Старлайнър", разработван от "Боинг", има маса 13 тона и е разчетен за екипаж от 7 човека. Той може да осъществява автономен полет с продължителност 60 часа. За пръв път капсулата беше изстреляна на 20 декември 2019 година в безпилотен режим до МКС от Кейп Канаверал, щата Флорида с помощта на ракета-носител "Атлас-5". Скачването с орбиталния комплекс беше предвидено за 22 декември, но поради технически причини, то беше отменено. Новият изпитателен полет на "Старлайнър" може да се състои през есента на тази година.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене