Творба на скулптора Александър Колдър продадена на търг за 4,9 млн. евро

Александър Колдър, Снимка: Ройтерс

Монументална творба на американския скулптор Александър Колдър, предложена на търг в Париж, намери купувач за 4,9 милиона евро, съобщиха от аукционната къща "Аркюриал", цитирана от Франс прес и БТА.

Произведението на известния американски творец е украсявало френско ваканционно селище в южната част на страната 57 години. Първоначалната оценка на скулптурата с височина 3,5 метра беше между 2,5 и 3,5 милиона евро.

Монументалната творба е изготвена от стомана, боядисана в черно. Била е изваяна през 1963 година, а шест години по-късно е била инсталирана на входа на комплекс в Лазурния бряг, свързан със социалния туризъм.

Навремето две други творби на Колдър бяха поставени във Франция. Едната пред седалището на ЮНЕСКО в Париж, а другата - пред гимназия в югоизточната част на страната.

"За пръв път монументална творба на Колдър от такъв мащаб бива предлагана на търг във Франция", изтъкна Юг Себийо, директор на отдела за съвременно изкуство към аукционната къща "Аркюриал". Произведението е предложено на търг от компанията-собственик на ваканционното селище "Беламбра клъбс". /

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене