Пчелите са новата страст на звездите

Дейвид Бекъм споделя първите си стъпки в пчеларството заедно със своите деца.

Ед Шийрън и Дейвид Бекъм сложиха кошери в селските си имоти

“Обичам да прекарвам време с пчелите си, да се грижа за тях, да ги наблюдавам и да събирам меда им. Това е мехлем за изтерзани души”, казва Джеймс Мидълтън. 33-годишният брат на съпругата на британския принц Уилям – Кейт, бе поканен от “Дейли мейл” да изрази експертно мнение защо много популярни лица се захващат с пчеларство напоследък. Вестникът го нарича ветеран в това хоби, който знае какви са ползите от него.

Джеймс Мидълтън му се посвещава в труден житейски период. Изпаднал е в депресия и неговите родители и сестрите му Кейт и Пипа решават да го зарадват с кошер за 24-ия рожден ден. “Това беше фантастичен подарък. Пристигна бус, в който имаше кутия с надпис “живи пчели”. Когато го прочете, шофьорът отказа да я свали, но аз не се поколебах да го направя. Дойде и кошер и защитно облекло. Зарадвах се много”, спомня си Джеймс. Сега вече има половин милион пчели, които обитават осем кошера в родния му дом. Преодолял е депресията и планира сватба с френската си годеница. И въпреки че вече няма нужда от “пчелна терапия”, казва, че е прекарал много щастливи часове със своите пчели по време на карантината заради коронавируса.

Затова не е изненадан от появилите си по време на епидемията съобщения, че редица известни хора са си купили кошер. Сред тях е футболната звезда Дейвид Бекъм, чиято съпруга даже пусна видео как той собственоръчно го сглобява. След това се появиха и снимки от зареждането му с пчели, на които Бекъм е с трите си деца, облечени в специални защитни костюми. В началото на март семейството напусна Лондон и се пренесе да живее в къщата си в английската провинция. Оттогава непрекъснато споделя в социалните мрежи някои предимства на селския живот.

На такъв от години се радва и Ед Шийрън, който също е станал пчелар през последните месеци. Според негови приятели певецът се е амбицирал да произвежда сам храната си, след като си взе почивка от сцената миналата година, ставайки един от най-продаваните изпълнители в света. Вече има и овощна градина, оранжерия за зеленчуци, кози и кокошки.

Актьорът Леонардо ди Каприо се захваща с това хоби като терапия срещу стрес. Запалва го гаджето на майка му, който гледа пчели и твърди, че те са чудесен начин да намериш мир със себе си. 

Леонардо Ди Каприо се захваща с това хоби като терапия срещу стрес.
Леонардо Ди Каприо се захваща с това хоби като терапия срещу стрес.

“Ние не осъзнаваме, че те са в основата на нашата планета, но вече се наблюдават усилия да бъдат върнати на нея”, казва колегата му Морган Фрийман. Холивудската звезда е разположил 26 кошера в ранчото си в Мисисипи, но не вади мед от тях, защото не иска да тревожи насекомите. Допълнително ги храни и със захарен сироп. Освен това активно участва в засаждането на магнолии, лавандула и различни други растения, от които те обичат да събират прашец. Фрийман участва в борбата срещу намаляване на пчелните семейства, което би довело до редица екологични и селскостопански проблеми.

Скарлет Йохансон получава първия си кошер като сватбен подарък от колегата си Самюъл Джаксън. Така той се надява да успокои страховете ѝ, че планетата ще умре, тъй като в един момент няма да има кой да опрашва растенията.

Басистът на американската рок банда “Ред Хот Чили Пепърс” Флий също става пчелар от тревога за околната среда. Той често споделя в социалните мрежи как се грижи за кошерите си, дори как им свири. Така опитва да запали повече американци към това хоби, тъй като САЩ имат сериозен проблем с изчезването на пчелите. Въпросът стана особено злободневен, след като президентът Доналд Тръмп отмени забрана за някои пестициди, за които се смята, че са виновни за измирането им.

В Европа отдавна се говори по този проблем, но е спряно използването на малък брой препарати. Междувременно сигналите за измрели пчели у нас непрекъснато се увеличават и се наложи прокуратурата да започне проверка в Плевенско и Търновско дали става въпрос за масово отравяне. Смята се, че някои пестициди не само убиват насекомите, но и увреждат тяхното възпроизводство, тъй като отслабват имунната им система. И въпреки че има и други естествени опрашители на растенията като пеперуди, мухи, птички, дори вятъра, изчезването на пчелите е сериозен проблем.

“Медът е едно от най-добрите природни лекарства. Подпомага храносмилането, облекчава симптомите при настинка, съдейства за спокоен сън”, казва Джеймс Мидълтън. Пчелите са му помогнали да гледа на живота от неговата красива страна, научили са го на търпение. “За мен те са активна форма на медитация, шанс за избягване от психическия смут. Когато съм с тях, сякаш някой е натиснал бутон за заглушаване на всичко, което ме тревожи”, обяснява братът на херцогинята на Кеймбридж. Признава, че това не е лесно хоби, но вече има достатъчно книги и сайтове по въпроса, за да може човек да направи първи стъпки в него. А явно и желаещите се увеличават, тъй като властите в няколко английски градчета са призовани да приемат регламент къде може да се поставят кошери. Причината е, че някои хора просто са ги сложили в задната си градина, застрашавайки алергични към ухапване съседи. В софийския квартал “Красна поляна” се оказа, че се отглеждат пчели и на балкон в жилищен блок, което също предизвиква страх.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене