Италианско изследване: Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса

Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса, твърди изследването.

Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни.

Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира само за няколко секунди до 99,9 на сто благодарение на малко количество ултравиолетови лъчи (UvC).

Радиацията от типа C не стига до земята, защото се блокира от атмосферата. Затова при експериментите си екипът учени е използвал лъчи от типа А и В (от които се защитаваме с кремове против слънчево изгаряне). Резултатите били подобни на тези, постигнати и при ултравиолетовите лъчи. Учените поставили под лампите мостри, заразени с вируса, взети от пациенти с положителен тест. Така симулирали ситуация на материал, изхвърлен при разговор или при кихане от страна на заразен. Учените експериментирали с три количества съдържание на вируса – ниско, високо (100 пъти повече от ниското), много високо. Изследователите се запитали дали има връзка между слънчевите лъчи и епидемията от COVID-19. Анализирайки количеството радиация в 260 страни по света от 15 януари до края на май, стигнали до извода, че колкото по-малко е количеството на UvA и UvB, толкова е по-голям броят на заразените хора. Това може да обясни и защо в Италия през лятото има малко случаи и с малко симптоми, докато при страни в южното полукълбо има пик на заболяването.

Според екипа учени е възможно използването на лампи с ултравиолетови лъчи за дезинфекция на затворени помещения за кратко време и с минимално съдържание на този вид лъчи. Това е подходящ вариант за кината, театрите, офисите, магазините, училищата, както казва проф. Марио Клеричи. Според италианското Министерство на здравеопазването лампите с ултравиолетови лъчи не трябва обаче да се използват за дезинфекция на ръце или други части от кожата, защото могат да доведат до раздразването й.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене