Ярослав Вешин, Бенчо Обрешков, Марио Жеков с обща изложба в "Нюанс"

Картината на Марио Жеков с тримата лодкари е рядка в творчеството на мариниста.

Летните изненади в столичната галерия на ул. "Денкоглу" 42

Галерия “Нюанс” (ул. “Денкоглу” 42) кани на изложбата “Летни акценти”, която за пети път събира разнообразни автори от ХХ и ХХI век (до 20 септември).

Както всяка година, и сега стремежът на галерията е да покаже колкото се може повече любопитни произведения, които чрез най-различни способи интерпретират или поне интуитивно ни загатват темата за лятото с неговите емоции, животворност и летаргия.

Част от експозицията е

малко известна

работа на

Марио Жеков,

един от емблематичните ни маринисти. Под неговата четка рядко са излизали оживени композиции за сметка на хармоничните безлюдни пейзажи. Тук трима лодкари, облечени в типичното за българското село от началото на ХХ век облекло, бъбрят на фона на лодката и огледалното изображение на небето във водата.

Сред най-впечатляващите произведения в изложбата са на един от големите учители на цяла генерация художници - Ярослав Вешин. Вече напълно реализиран в Западна Европа, той идва в България с мисията да просвети и развие художествения живот и образование.

"Портрет на куче" на Ярослав Вешин -  открит е под друга картина на класика.
"Портрет на куче" на Ярослав Вешин - открит е под друга картина на класика.
Прелюбопитна е съдбата на тези две работи. Те попадат в галерията като една, но двустранно нарисувана. Чрез сложна реставрация двата слоя на хартията са отделени, за да могат “Натюрморт” и “Портретът на куче” да заживеят самостоятелен живот.

Автопортрет с туш на Ярослав Вешин - той стои между две разлепени уникални рисунки - натюрморт и "Портрет на куче"
Автопортрет с туш на Ярослав Вешин - той стои между две разлепени уникални рисунки - натюрморт и "Портрет на куче"
Между двете работи има експониран автопортрет с туш на самия Ярослав Вешин. Произведението е било изложено доскоро извън България.

Друг изключителен, но много различен стилово художник е представен с малко показвана своя работа.

“Пазар” на

Бенчо Обрешков

"Пазар" на Бенчо Обрешков
"Пазар" на Бенчо Обрешков

е жизнен, но и меланхоличен разказ.

В картината прозира новаторският  авангарден подход на прогресивния художник, заслужил световна слава.

Най-скоро създаденото произведение в изложбата е платното на Андрей Даниел, част от изложбата му в галерия “Нюанс” на име “Места за срещи”, провела се през 2019 г. Този път мястото е окъпано в слънце кътче от “Маре”, Париж - квартала, известен като един от най-артистичните. Има две неща, които живописта на Андрей Даниел не може - първото е да бъде описана, а второто да остане безразлична. Чрез нея той намираше и в злободневното нещо истински красиво и винаги по нещо забавно.

В галерията ни очакват още много произведения на Атанас Михов, Борис Денев, Борис Данков, Димитър Казаков - Нерон, Стефан Егаров и други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене