Биолози призовават за опазване на паразитите
24 часа онлайн | 05 Август 2020 г. | 127 показвания | 0 коментара

Паразитите не се радват на добър имидж, но според биолозите те не са по-лоши от бозайниците, рибите или птиците, и също като тях са застрашени от изчезване и трябва да бъдат взети мерки за опазването им, пише "Популярная механика".

Само четири процента от известните паразити могат да заразят хората, а повечето от останалите са важни за околната среда. Те например регулират броя на популациите от различни видове, които в противен случай могат да се превърнат във вредители в резултат на неконтролируем растеж, съобщи БТА.

Въпреки това към днешна дата на науката е известна само една десета част от паразитите. Повечето от тях остават неизследвани и следователно не попадат в никакви природозащитни програми. Този факт се е оказал достатъчно притеснителен за учени от САЩ, Австралия, Испания и други страни, които са публикували глобален план за защита на паразитите в списанието Biological Conservation.

"Паразитите са невероятно разнообразна група от видове, но ние не осъзнаваме колко ценно е това биологично разнообразие. Целта на тази публикация е да покаже, че губим паразити и функциите, които изпълняват, без дори да ги разпознаваме", казва Челси Ууд от Вашингтонския университет.

Предложеният от учените план съдържа дванадесет цели за следващото десетилетие, една от които е да се идентифицират половината от съществуващите видове паразити.

"Ако видът няма име, ние не можем да го спасим. Повечето животни и растения отдавна имат имена, но досега специалистите са открили само малка част от всички паразити", допълва Колин Карлсън от университета на Джорджтаун.

Учените предлагат да се създаде червен списък с паразити и включването им в изследвания, посветени на биоразнообразието, дигитализирането на колекции от паразити, информирането на широката общественост за надвисналата над тях заплаха, приемане на закони за защитата им и редица други мерки.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение между ЕС и Обединеното кралство за Брекзит все още е възможно въпреки доста раздалечените ни позиции в началото на една седмица на решаващи преговори, заяви вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес. "Искаме споразумение и съм все така убедена, че то е възможно"

Съпругата ми Йоана Буковска се грижеше за уроците с близнаците ни в карантината, казва председателя на Обществения съвет на 20-о училище в София На национална конференция по проекта на “24 часа” и VIVACOM “Образование 4.0”, с която стартира вторият кръг от инициативата за дигитализация на българското образование на 17 септември

Четири московски момчета са приятели от деца - израснали са в един двор и заедно са минали през много неща. Сега, вече пораснали, те искат да намерят своя път, но влизат в криминалните среди, като сами стават част от тях. А накрая един от тях от дребен гангстер се превръща в шеф на мафията и дори е избран да влезе в Думата

Световноизвестният британски естествоизпитател Дейвид ...
Българският национал Кирил Десподов се завърна в игра в ...
Парчето “Better” излиза и с официално видео - гледайте ...
Латино звездите представят два нови общи сингъла - “PA TI” ...
Бившите звезди от сериала "Игра на тронове" Роуз Лесли и ...
„Жокерът“ Хоаин Финикс стана баща за първи път. Появата на ...
Неделята е ден, който Цветелина Бориславова - председател ...
Заради пандемията птиците пеят по-тихо и "по-секси". ...
Иво Аръков е единственият наш актьор, който участва в ...
РАБОТА Първите дни на седмицата не допускат да се ...
РАБОТА В началото на седмицата се налага да вземете дейно ...
РАБОТА От първия ден на седмицата отделете време и се ...
РАБОТА Началото на седмицата ви изненадва със срещи с ...
РАБОТА Склонни сте да се претоварвате емоционално и ...
РАБОТА В петък и почивните дни имате чувството, че са ви ...
РАБОТА Срещате сериозни трудности в общуването. Променете ...